nlc.hu
Tabuk nélkül

vasbevitel, vaspótlás, serdülők

Vasbevitel és vaspótlás: ne keverd össze, nem ugyanaz

A vas az emberi test normális működéséhez nélkülözhetetlen nyomelem. Mi a különbség a vasbevitel és a vaspótlás között? Tisztázzuk!
vasbevitel, vaspotlas

A vasbevitel a táplálékkal bevitt vas mennyiségét jelenti az egészség megőrzése érdekében. Egészséges felnőttnek napi 14 mg vas az ajánlott, ezt nevezzük a vas napi ajánlott beviteli referenciaértékének (NRV). A napi 14 mg vassal csak a naponta veszített 1-2 mg vasat lehet visszapótolni, de ez az érték függ a nemtől, kortól, életviteltől, élethelyzettől is.

Mikor van szükség nagyobb vasbevitelre?

  • a terhesség idején, amikor a magzat és a placenta növekedéséhez, a vörösvérsejtképzéshez több vas bevitelére van szükség. A vasszükséglet az első trimesztertől fokozatosan nő, és a harmadik trimeszterben éri el a maximumát,
  •  szoptató nőknek,
  •  erős menstruáció idején,
  • serdülőkorban,
  • férfiaknak és nőknek az aktív sportolás időszakában,
  • idősebbeknek,
  •  egyoldalú táplálkozás esetén, ilyen a fogyókúra, a vegetáriánus és a vegán táplálkozás.

„Rendkívül erős a menstruációm már a kezdet kezdete óta, és emiatt persze olyan mennyiségű vasat veszítek, hogy azt már vasban gazdag étrenddel nem tudtam ellensúlyozni. Nekem a vaspótló tabletta szedése vált be, amit a szomszéd Tündinek is ajánlottam. Ő éppen kisbabát vár, és mondta, hogy nagyon hullik a haja, fáradékony, és a körme is töredezik. A vérvétel eredményei alapján az orvosa is vaspótlást javasolt neki, szerencsére, mióta vaspótlót szed, sokkal jobban érzi magát, ahogy én is” – mondta Kata.

Tudtad? A vashiány kialakulása szempontjából különösen veszélyeztetettek a nagyobb vasszükséglet miatt a fejlődésben lévő csecsemők, a kisdedek, a serdülők, a várandós kismamák, és a vas rosszabb felszívódása, illetve hasznosulása miatt például a lisztérzékenyek, valamint az idősek.

Mikor van szükség vaspótlásra?

Vaspótlásra a vashiány és vashiányos vérszegénység (anémia) megelőzéséhez és kezeléséhez van szükség. Ilyenkor már csökkent a vasraktárak vastartalma, a visszatöltéshez a 14 mg vasnál jóval több kell naponta, hónapokon át, folyamatosan. A vaspótlás mértéke a vashiány súlyosságától függ, napi 45-300 mg között változhat.

A termékeny korban lévő nők a menstruációs vérzéssel minden hónapban vért (és ezzel együtt vasat) veszítenek. Egyes irodalmi adatok szerint esetükben a vasanyagcsere szinten tartására napi 10-18 mg vasbevitel is szükséges lehet, addig vaspótlásra 30-60 mg-t javasol a WHO. A várandósok vasszükséglete jelentősen, a korábbi igény többszörösére növekszik (akár 25-30 mg is lehet naponta), amit táplálkozással már nem tudnak biztosítani. Ilyenkor már szükséges a gyógyszeres vaspótlás.

Vaspótlás és serdülők

Fakadhat a vashiány abból is, hogy megnő a szervezet vasigénye. Ilyen például a gyors fejlődés időszaka, így csecsemőknél, kisiskolásoknál, később pedig serdülőkorban kiemelten fontos, hogy figyelmet fordítsunk a gyerekek ásványi anyagokban és nyomelemekben gazdag étrendjére! Mivel a vasszükséglet ezekben az életkorokban oly mértékben megnő, hogy azt már a táplálkozással nem mindig lehet biztosítani, ezért – különösen, ha a gyermek válogatós, vagy egyoldalúan táplálkozik – a vaspótlásról is gondoskodni kell.

„Állandóan kimerült voltam, csak aludni akartam, nem tudtam figyelni az órákon, emellett nagyon durván elkezdett hullani a hajam is, szóval kicsit beparáztam. Szóltam anyunak, hogy nem érzem jól magam, aki kért időpontot a háziorvoshoz. Végül a vérvétel kimutatta, hogy nagyon durva vashiányom van. A vasban gazdag étrend az én esetemben már nem bizonyult elegendőnek, szóval vaspótló tablettát kaptam. Azóta eltelt 3 hónap, és már sokkal jobban vagyok” – mesélte a 15 éves Fanni.

Ha vaspótlásra szorulunk, akkor feltétlenül ellenőrizzük a készítmény elemivas-tartalmát: legalább napi 100 mg elemi vas beviteléről kell gondoskodnunk ahhoz, hogy az abból hasznosuló, körülbelül 10-20 százaléknyi mennyiség ki tudja elégíteni a szervezet szükségletét vashiányos állapotban.

 

 

Források: https://ods.od.nih.gov/factsheets/Iron-HealthProfessional/ ,
https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/204761/9789241510196_eng.pdf

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top