A depresszió okai, tünetei, kezelése

nlc | 2020. Február 03.
A depressziós embert legtöbbször szomorú egyénnek képzelik, aki ráadásul visszahúzódó is. Valójában a depresszió jelei nem mindig láthatóak. Nagyon összetett betegség, aminek okaival, tüneteivel és kezelési lehetőségeivel nem árt tisztában lennünk!

A depresszió az életkedv és energia hiánya, kiüresedettség, mindenféle érzelem megélésére való képtelenség. A súlyosan beteg emberek számára szinte nincs olyan tevékenység, ami örömöt jelentene. A depressziót azonban nem könnyű felismerni, mert az ebben szenvedők sokszor elrejtik betegségüket.

A depresszió kialakulásához hozzájárulhat:

Fotó: Unsplash

Mi utalhat arra, hogy depressziósak vagyunk?

Rossz hangulat

A depresszióban szenvedő szomorúnak, elhagyatottnak, reményvesztettnek érzi magát.

Az örömre való képesség elvesztése

A korábban örömöt okozó dolgoknak, eseményeknek sem tud örülni a depressziós beteg.

Az önértékelési problémák

Önbizalom és önértékelés hiánya, súlyosabb esetben egy kívülálló számára jelentéktelennek tűnő dolgokon is képes rágódni az, aki depressziós.

Koncentráció csökkenése

A betegnek koncentrálási és memóriaproblémái vannak, melyeket jellemzően súlyosabbnak érez, mint amekkorák ténylegesen.

Testtömegváltozás. Az étvágy csökken vagy nő.

Állandó fáradtság, alvásproblémák

Gyakori tünet, hogy a beteg nyúzottnak érzi magát, egyre kevesebb energiája van a tevékenységeihez. Lehet, hogy olyan fáradtnak érzi magát reggel, mint amilyen fáradt volt, amikor előző éjszaka lefeküdt; nincs kedve felkelni, súlyosabb esetben nem is kel fel az ágyból.

Kevesebb érdeklődés a szex iránt

Ha korábban aktív szexuális életet élt, drámaian csökken az érdeklődése a szexuális kapcsolat iránt.

A depresszió mindezek mellett számos testi panaszt is létrehozhat, így például emésztőrendszeri betegségeket (emésztési zavar, székrekedés, esetleg hasmenés, fejfájás, hátfájás). Nagyon sok depressziós ember szorong is.

Mi a megoldás?

A depressziót többféle módszerrel lehet hatékonyan kezelni. Kognitív és kommunikációs terápiával, munkaterápiával és pszichoanalízissel is, ugyanakkor gyógyszeres kezeléseket is alkalmaznak. Természetesen mindezt szakember felügyelete alatt!  Fontos, hogy minél előbb ismerjük fel, ha baj van, és merjünk segítséget kérni!

(Nyitó kép: Unsplash)

Exit mobile version