Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

Ezért nem jó félvállról venni, ha elveszítettük a motivációnkat

A depressziós állapot nem múlik el magától, sőt, nemcsak a magánéletben, a munkahelyen is okozhat komoly problémákat! Tegyünk ellene, ha észleljük magunkon a depresszió tüneteit!
motiváció, depresszió

Fontos, hogy tisztán lássunk: a depresszió nem a jellem vagy épp az akaraterő gyengesége, hanem ugyanolyan betegség, mint például az allergia.

Depressziót kiváltó okok lehetnek a többi között:

  • öröklött hajlam
  • állandó stressz, lelki problémák, trauma
  • gyógyszerek
  • betegségek (szívbetegség, stroke, cukorbetegség)
  • alkohol, nikotin, kábítószer-használat

A depresszió legnyilvánvalóbb tünetei: a folyamatos kimerültségérzés, kedvetlenség, levertség, fásultság, alvászavarok vagy épp a koncentrálóképesség csökkenése. A számos tünet együttes hatása ronthatja a munkahelyi teljesítőképességünket, ennek felismerése pedig újabb stresszhullámot, szorongást indít el, amely még mélyebbre ránthat bennünket a depressziós állapotba. Azaz a lelki nehézségek sokszor rányomják a bélyeget a munkahelyi teljesítményünkre, és ezzel tovább fokozzák a levertséget, az önbizalomhiányt, elégedetlenséget önmagunkkal szemben. Ezt ne engedjük! A depresszió betegség, de a tüneteit enyhíthetjük, kezelhetjük!

Ha a depresszió tüneteit tapasztaljuk magunkon, nincs energiánk, levertek vagyunk, nincs motivációnk, akkor ne várjunk arra, hogy ezek maguktól elmúlnak, tegyünk ellene!

A depressziós tünetek enyhítésében fontos szerepe van az önismeret erősítésének. Emellett számos dolgot tehetünk önmagunkért, hogy jobban érezzük magunkat:

  • A pontos napirend, a feladatok konkrét kijelölése segíthet abban, hogy egy váratlan esemény bekövetkezése esetén is képesek legyünk jó döntést hozni, a probléma helyett a megoldásra koncentrálni, nem pedig pánikolni.
  • Mindig találjunk olyan alkalmakat, amelyek lehetőséget adnak arra, hogy a felgyülemlett stresszt levezessük. Erre tökéletes lehet a sport: napi 20-40 perc sportolás felér egy antidepresszánssal! A lényeg, hogy találjunk motiváló és játékos tevékenységet, ami feltölt minket, kiszakít a mindennapokból, oldja a belső feszültséget és a szorongást.
  • Tartsunk rendszeres kapcsolatot egy-két emberrel, olyanokkal, akikben feltétel nélkül megbízunk, és akikre tudunk támaszkodni, ha bajban vagyunk. Szervezzünk velük közös programokat, rántsuk ki magunkat a szürke hétköznapokból.
  • Tervezzük meg, mit fogunk csinálni, és figyeljünk arra, hogy minden napra legyen egy feladatunk, ami nem az otthonunkhoz vagy épp a munkahelyünkhöz kötődik!
  • Együnk minél több zöldséget, gyümölcsöt, vitaminokban és rostokban gazdag ételeket.
  • Keressük meg a szomorúságunk, levertségünk okát, beszéljünk róla a barátainkkal, családtagjainkkal.
  • Gyakran a kimerültség a depresszió egyik okozója, ezért hasznos lehet, ha több pihenést iktatunk be. Aludjunk napi 7-8 órát!

A depressziót tehát többféle módszerrel lehet hatékonyan kezelni. Kognitív és kommunikációs terápiával, munkaterápiával és pszichoanalízissel is, ugyanakkor szakember felügyelete mellett gyógyszeres kezelések is alkalmazhatóak, attól függően, milyen súlyos a depressziós állapot. Fontos, hogy minél előbb ismerjük fel, ha baj van, és merjünk segítséget kérni!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top