Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

A legnagyobb tévhitek a depresszióról

Sok a félreértés a lassan népbetegségnek számító depresszió körül. Összetett betegségről beszélünk, nem csoda, hogy annyi a tévhit körülötte. Tisztázzuk a legnagyobbakat!

A szomorúság nem egyenlő a depresszióval

A rosszkedv és a szomorúság gyakran kísérő tünetei a depressziónak, de egyáltalán nem azonosak vele. Időnként mindenki érezhet szomorúságot, amit különböző kellemetlen élmények és emlékek válthatnak ki, de a szomorúság elmúlik, és nem állandó. A depresszió ezzel szemben krónikus probléma, amit minél előbb orvosoltatni kell!

Fotó: Unsplash

Tévhit, hogy a depresszió nem betegség!

A depresszió igen komoly és összetett betegség, aminek biokémiai és testi-lelki tünetei egyaránt lehetnek. Ezek azonban meglehetősen általánosak, és valóban könnyen összetéveszthetőek például egy hosszú nap utáni kimerültséggel. Viszont, ha valaki hosszabb ideje küzd álmatlansággal, étvágytalansággal, megmagyarázhatatlan izomfájdalmakkal, energiahiánnyal, állandó letörtséggel és búskomorsággal, mindenképpen kérjen segítséget.

Csak a gyógyszer segíthet?

Az antidepresszánsok és egyéb hangulatjavító gyógyszerek, szorongásoldók valóban sokat segíthetnek a depresszióban szenvedőknek, de mivel nagyon változatos formákban jelentkező problémáról van szó, nem mindenki reagál megfelelően a tablettás kezelésre. Figyelembe kell venni azt is, hogy a gyógyszeres terápia hatásának kialakulásához idő kell. Emellett a depresszió kezelésében nagy szerepe van a pszichoterápiának, az életmód megváltoztatásának is. A pszichoterápiás tréningen a depresszióban szenvedők különféle asszociációs technikák segítségével fedezhetik fel betegségük gyökereit. 

Tudtad? A WHO adatai szerint több mint 300 millió ember él ma depresszióval, ami megközelítőleg az USA teljes lakosságát tenné ki.

Genetikailag örökölhető betegségről lenne szó?

Az emberek úgy vélik, ha volt már a családban depressziós, akkor ők is hajlamot mutathatnak, és azzá is válhatnak. Habár valamilyen mértékig a genetika is befolyásolja a depresszió kialakulását, semmiképp sem nevezhető meg, mint elsődleges kiváltó ok.

Nem csak a nők szenvedhetnek a depressziótól!

A The National Institute of Mental Health jelentése alapján a nők kétszer intenzívebben élik át a depressziót, mint a férfiak. Ez a fokozott hormontermelésnek, társadalmi nyomásnak és a családi teendőknek tudható be. Ettől függetlenül azonban a férfiak is ugyanúgy szenvednek a depressziótól, csak ők másképp élik meg.

Minden embernél ugyanúgy jelenik meg a depresszió? Nem!

A depresszió számtalan megjelenési formája lehetséges a kóros soványságtól kezdve az állandó bosszankodáson át egészen a folyton ellenséges magatartásig. Ezen felül a depressziós személyek nagyon gyakran elrejtik valódi érzéseiket, vagyis az átlagembernek egyáltalán nem tűnik fel, hogy bármi problémájuk lehet.

„Nem vagy elég erős”

A depresszió nem erő kérdése. Sőt, a pszichés fájdalomtól való megszabadulás, a kigyógyulás sokszor igazán erőssé teheti a jellemet, ahogy az első lépés megtétele is. Segítséget kérni nem könnyű, a betegséget felismerni pedig még nehezebb. A depresszióban szenvedő embernek ez egyáltalán nem könnyű feladat, szóval aki tud, mer segítséget kérni, az erős igazán. A tapasztalatok pedig azt mutatják, hogy aki meggyógyult, nagyon nagyra tudja értékelni a gyógyult állapotát, és erősen, másokat segítve éli életét.

(Nyitókép: Unsplash)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top