Még nem hallottál a szezonális depresszióról? Pedig létezik!

nlc | 2020. Február 03.
A tartós lehangoltság, más néven depresszió fogalmát nincs olyan ember, aki ne ismerné. De azzal már kevesebben vannak tisztában, hogy depresszió és depresszió között is van különbség.

Mi az a szezonális depresszió?

A szezonális depresszió a depressziónak az a fajtája, amely ciklikusan, minden év azonos időszakában jelentkezik. Kezdete általában a késő ősz vagy a kora tél, és csak a naposabb tavaszi-nyári időszak kezdetével enyhül. Ritkán előfordulhat, hogy a szezonális depresszió tavasz vagy nyár elején uralkodik el rajtunk.

Mik a tünetei?

Levertebbek, kedvetlenebbek lehetünk és kilátástalannak ítélhetjük meg élethelyzeteinket.

További tünetek:

A szezonális depresszió okai

A szezonális depresszió pontos oka egyelőre ismeretlen. Kialakulásában a feltételezések szerint szerepet játszanak genetikai, életkori sajátosságok, valamint a szervezet kémiai egyensúlya.

Előfordulhat épp fordítva is

Ritka, de előfordul, hogy a szezonális depresszió nem kifejezett depressziós tünetekben nyilvánul meg, hanem éppen ellenkezőleg.

Tünetei:

Nem kell megijedni, van megoldás

Természetesen – ahogy a klasszikus depressziónál is – a gyógyszeres kezelés megoldást jelenthet. Emellett sokat segíthet a pszichoterápia, az életmódváltás és az úgynevezett fényterápia is, aminek során különböző színű fényekkel gyakorolnak hatást az agyműködésre és a hormontermelésre.

További tippek:

(Nyitó: Unsplash)

Exit mobile version