Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

Depresszió és párkapcsolat: mit tehetünk, ha párunkon a depresszió tüneteit tapasztaljuk?

Milyen hatással lehet a párkapcsolatra a depresszió? Milyen tünetei vannak, és egyáltalán, hogyan segíthetünk? Ha tanácstalan vagy, akkor ezt olvasd el!
depresszió, párkapcsolat

A jó hír az, hogy lehet és kell is küzdeni a depresszió ellen, ugyanis enyhíthetünk a betegség megnyilvánulásának erősségén, csak legyünk türelmesek, támogatóak!

Férfi és női depresszió

Rengeteg problémát okozhat a párkapcsolatban, ha az egyik félnél jelentkeznek a depresszió tünetei, mint a levertség, ingerlékenység, türelmetlenség, alvászavar, elvonulás, befelé fordulás, folyamatos bűntudat, a korábban örömet okozó hobbik kerülése. Ezek mellett előfordulhat a libidó csökkenése is, a szex hiánya pedig érzelmi távolságot hozhat a felek között: a depressziós fél küzd a lelki nehézségeivel, a másik félben pedig gyűlik a harag, a magányosság érzése.

Tudtad? A férfiaknak más tüneteik vannak, mint a nőknek, ami alapvető konfliktusforrás, és sokszor félreérthető, ha nincs megfelelő kommunikáció. Éppen ezért fontos, hogy beszéljünk róla, segítsünk a másiknak is, hiszen a párkapcsolat is erősödik ezáltal!

Amíg a nőknél a szomorúság, szorongás, tartós levertség már jelezheti a betegséget, addig a férfiak általában nem mutatják ki érzelmeiket, így náluk kevesebbszer észlelik a betegséget, és még ha valaki észre is vette magán, nem kezeli megfelelően.

A depressziós férfiakra jellemző, hogy szégyenükben vagy büszkeségükben inkább bezárkóznak, nem beszélnek, és egyedül próbálják megoldani a problémát, ami a legtöbb esetben még mélyebbre taszítja a beteget. A férfi depresszió legjellemzőbb tünetei közé sorolhatjuk a fokozott ingerlékenységet, a türelmetlenséget, a csökkenő önkontrollt, a dühkitöréseket. Előfordulhat az is, hogy a depressziós férfiak a környezetükön próbálják levezetni a feszültséget, ami megnyilvánulhat akár verbális, akár tettleges formában. Sokan a tudatmódosítóktól és a stresszoldóktól, az alkoholtól, a kábítószertől várják a segítséget, ami ugyancsak még mélyebbre löki őket, tovább csökkenő önértékelést és egyre erősebb frusztrációt idéz elő.

Mit tehetünk?

Ha észrevettük, hogy a párunk a depresszió tüneteitől szenved, legyünk vele nagyon türelmesek, és figyeljünk rá jobban:

  • Ügyeljünk rá, hogy rendszeresen étkezzen, fogyasszon folyadékot.
  • Találjunk ki közös programokat, erre egy közös sporttevékenység remek megoldás. Nagyon fontos a folyamatos és a nyílt kommunikáció, erősítsük párunkban, hogy nincs egyedül a problémájával, hogy támogatjuk, segíteni akarjuk, hogy ez az állapot nem szégyen, hanem egy betegség, amin lehet segíteni.
  • Ha szükséges, vállaljunk többet a közös feladatokból, kicsit tehermentesítsük a szerettünket, legyünk kreatívak, találjunk ki közös hobbikat.
  • Beszélgessünk vele minél többet a jelenről és a jövőbeli tervekről. Motiváljuk.
  • Bizonyos esetekben elkerülhetetlen, hogy szakértőktől kérjünk segítséget. Kísérjük el a párunkat a kezelésekre, amennyiben szükséges, figyeljünk oda, hogy beszedje a gyógyszereit.
  • Érdemes sokszor elmondani, mennyire szeretjük, nyugtassuk meg, hogy nincs egyedül.
Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top