Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

Kikészülsz, mielőtt megjön? Próbálj ki pár praktikát!

Irtózatosan megszenveded a menstruáció előtti napokat? Úgy érzed, egyáltalán nem vagy ura a helyzetnek? Mutatjuk, hogy milyen hormonmentes lehetőségekkel élhetsz ebben a nehéz időszakban!

A PMS-t meghatározni sem egyszerű, hiszen olyan tünetegyüttesről van szó, ami mindenkinél másként jelentkezik, és ciklusonként is változó, hogy milyenek és mennyire súlyosak a panaszok. Vannak szerencsések, akik nem is értik, mi az a premenstruációs szindróma, de van, aki annyira megszenvedi, hogy szinte minden hónapban hiányzik miatta az iskolából, illetve nem teljesít úgy a munkahelyén, ahogyan azt elvárnák tőle. De az sem ritka, hogy a barátságokat és a párkapcsolatot is rendszeresen beárnyékolja ez a havonta menetrendszerűen jelentkező „idegbaj”…

A panaszok a havivérzés előtt 8-10 nappal jelentkeznek, majd amint a menstruáció kezdetét veszi, 1-2 nap elteltével megszűnnek.

A PMS testi tünetei:

  • fejfájás,
  • alhasi görcsök,
  • mellfeszülés,
  • ízületi és izomfájdalom,
  • puffadás,
  • plusz kilók,
  • verejtékezés,
  • zsíros bőr és haj,
  • pattanások.

A testi panaszok mellett a lelki és mentális tünetek átvészelése okozza sok nő számára az igazi problémát

A PMS ideje alatt türelmetlenekké válhatunk, gyengülhet a koncentrációs készségünk. Gyötörhet minket álmatlanság, ingerlékenység, düh, szorongás, túlérzékenység.

Ebben az időszakban olyan feladatoktól is megijedhetünk, amiket máskor könnyedén teljesítünk, gyakran ügyetlennek, esetlennek érezhetjük magunkat, és nem tudunk ezekkel az érzésekkel mit kezdeni, ami további szorongást kelthet.

Semmi ijedség! Mutatjuk, milyen hormonmentes lehetőségekkel élhetünk, hogy ismét kezünkbe vegyük az irányítást.

Kikészülsz mielőtt megjön? Próbálj ki pár praktikát!

Mozogj rendszeresen! (Fotó: AFP illusztráció)

A kulcs: egészséges étrend és életmód!

Száműzzük a konyhából a finomított lisztet, cukrot és feldolgozott élelmiszereket! Naponta 2-3 liter folyadék bevitele, a sószegény táplálkozás, a koffein- és alkoholfogyasztás csökkentése, illetve a dohányzás mellőzése már sokat hozzátehet ahhoz, hogy jobban érezzük magunkat a bőrünkben a menstruáció előtti napokban. Érdemes A- és B-vitaminokat tartalmazó ételeket fogyasztani egész hónapban, de a szakportálok a kalciumban, magnéziumban és az L-triptofán nevű aminosavban gazdag táplálékok – mint amilyen a baromfi vagy halfélék – pozitív hatásait is kiemelik.

Segítenek a gyógynövények

Számos gyógynövény – köztük a ligetszépe vagy a barátcserje – tartalmaz olyan hasznos növényi hatóanyagokat, amelyek könnyíthetnek a menstruáció előtti napok terhein. A levendula nyugtat, a cickafark görcsoldó hatású, a citromfű pedig egyebek mellett az alvászavarok megszüntetésében segíthet.

Mozogjunk rendszeresen!

A sport hatására javul a vérkeringés, az emésztés, illetve a méreganyagok kiválasztása is, amelyek mind-mind segítenek a hormonális egyensúly fenntartásában, így a PMS tüneteinek csökkentésében.

Oldjuk a stresszt!

„Őszintén bevallom, igazi hárpia vagyok a menstruáció előtti napokban. Nemcsak állandó evési kényszerem van, hanem nagyon kemény hangulatingadozásaim is. Egyszer kiabálok, másszor sírok, és teljesen kikészítem magam, a családomról és a környezetemről nem is beszélve. Könnyű mondani, hogy tegyünk a stressz ellen – tudom. Nekem személy szerint a jóga segített, emellett örök mentsváram még a masszázs, ami segít az ellazulásban. Egy próbát megér neked is!”

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top