Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

Nem tudsz mit kezdeni a bakteriális hüvelyfertőzéseddel? Mondjuk, mit tegyél!

A hüvelyfertőzések sok nő életét keserítik meg. Hol hibázunk? Mit tehetünk? Mekkora szerepe van a megelőzésnek a fertőzés kialakulásánál? Tartuk be az aranyszabályokat és nem lesz baj!

A bakteriális hüvelyfertőzés az egyik leggyakoribb intim probléma a nők körében. Amellett, hogy kellemetlen tünetekkel jár és gyakran kiújulhat, komolyabb szövődményei is lehetnek.

Bakteriális vaginózis akkor alakulhat ki, amikor felborul a hüvely természetes baktérium-összetételének egyensúlya, és a hüvelyi pH lúgos irányba tolódik el. A természetes védelmet biztosító Lactobacillusok száma lecsökken, ezáltal gyengül a kórokozókkal szembeni természetes védekezőképességünk.

A jótékony tejsavbaktériumok számának csökkenése következtében kialakuló környezet kedvez a kártékony baktériumok elszaporodásának. Ilyenkor a hüvelyváladék bőségessé, fehér vagy szürkés színűvé válik, és kellemetlen, leginkább halra emlékeztető szaga lesz.

Érdemes és ajánlott a hosszú távú megelőzésre is gondot fordítani, így nemcsak a betegség újbóli fellángolását, hanem a szövődményeket, mint például a kismedencei gyulladást, visszatérő hólyaghurutot, koraszülést vagy a spontán vetélést is kivédhetjük.

Ezeket az ökölszabályokat jól jegyezd meg!

1. Wellness-ezéskor a hüvelyflóra védelmére külön figyeljünk: a bakteriális hüvelyfertőzés jelentkezhet uszoda, gyógyfürdő vagy szaunahasználat után is. Ha már nem úszunk vagy ázunk a medencében, akkor először mindig tusoljunk le tiszta vízzel, majd cseréljük át a nedves fürdőruhát szárazra.

2. Nyilvános WC használata: bármely nyilvános illemhelyre lehetőleg saját WC-papírral felszerelkezve menjünk, mert a köz számára kikészített, az illemhely légterében szabadon lengedező papíron nyüzsöghetnek a kórokozók. A WC használata előtt is mindig mossunk kezet, hogy az intim területekhez csakis tiszta kézzel nyúljunk.

A WC-deszkára soha ne üljünk rá közvetlenül! Ügyeljünk a törlési irányra, az mindig elölről hátrafelé történjék, nehogy a végbél felől kórokozók jussanak a hüvelybe vagy a húgycsőbe.

3. Tamponcsere: ha már egyszer a pihenés alatt jön meg valakinek a havivérzése, nem kell kétségbe esni. Ügyeljünk arra, hogy fürdőzés előtt és után is cseréljük a tampont.

4. Túlzott intimhigiénia: figyeljünk oda az intimhigiéniára, a helyes tisztálkodásra, de ne vigyük túlzásba az intim mosakodószerek, irrigálók használatát, mert azok is felboríthatják a hüvelyflóra egészséges egyensúlyát. Az intim tisztálkodáshoz használjunk lehetőleg semleges pH-jú, illatmentes mosakodókat, kerüljük viszont az illatosított WC-papírt, nedves törlőkendőket és illatosított tamponokat!

5. A fokozott szexuális aktivitás: a gyakori partnercsere vagy egy új szexpartnerrel kezdett kapcsolat következtében is felborulhat a hüvely baktérium-összetételének egyensúlya. Fontos, hogy használjunk óvszert, és ha a kapcsolat komolyra fordul, akkor is hagyjunk időt arra, hogy intim ökoszisztémánk „hozzászokjon” a partnerünkhöz.

Fotó: Unsplash

Fotó: Unsplash

Ha hajlamosan vagyunk a bakteriális hüvelyfertőzésre, akkor ne feledkezzünk meg a megelőzésről!

Tudtad? A túlzott alkoholfogyasztás kedvez a baktériumok és a gombák elszaporodásának. A hangsúly legyen a mértékletességen!

Ha már megvan a baj…

Antibiotikum-kúrával a fertőzés jól kezelhető.  A hüvelyfertőzést és húgyúti gyulladást kiváltó különféle kórokozók elleni védekezés homlokterében a hüvelyflóra egészséges ökoszisztémájának megőrzése áll. Általában éppen ezen a ponton hibázunk, mert nem fordítunk magunkra kellő figyelmet!

Ne feledjük! A megfelelően megválasztott hüvelyflóra-regeneráló készítményekkel (kúpok vagy kenőcsök) fenntarthatjuk a hüvely természetes baktériumflóráját és savas kémhatását.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top