Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

PMS – tanuld meg végre, hogy ez nem női hiszti!

Lekiabálod a párod fejét, aztán a következő percben sírva fakadsz? Akkor ez lehet, hogy PMS, és nem szimpla hisztisorozat!

Fontos, hogy tudd: NEM a te hibád a menstruációt megelőző érzelmi labilitás. Az ilyenkor gyakoribb ingerlékenység, agresszívabb reakciók, esetleg dühkitörések a hormonjaid miatt jelentkeznek. Változatos lelki és egyéb tünetek jellemzik a menstruációt megelőző pár napot, és sokan nem is tudják, hogy ezt lehet, sőt érdemes kezelni!

A PMS hátterében a főleg pszichoszomatikus, életmódbeli és genetikai tényezők mellett a menstruációs ciklus során ingadozó ösztrogén- és progeszteronszint eltérései állhatnak.

A női ciklust alapvetően két hormon, az ösztrogén (tüszőhormon) és a progeszteron (sárgatesthormon) vezérli. Termelődésük szabályozása, illetve egyensúlyban tartása az agyban történik. A menstruációt megelőző napokban a PMS-re jellemző tünetek olyankor jelentkeznek, ha a szervezetben valamiért megbomlik a menstruációs ciklust vezérlő hormonok egyensúlya.

Pontos statisztika nem ismert, de a menstruáló nők legalább 60 százaléka szenved a PMS tüneteitől.

Sokan csak a PMS testi tüneteit tapasztalják, másoknál viszont testi és lelki tünetek egyaránt vannak.

Testi tünetek:

  • mellfeszülés
  • fejfájás (migrén)
  • súlygyarapodás
  • alhasi görcsök
  • bőrproblémák
  • általános fájdalom

Lelki tünetek:

  • labilis hangulat
  • túlérzékenység
  • ingerlékenység
  • szorongás
  • idegesség
  • búskomorság, sírósság

Ebben az időszakban nehezünkre esik koncentrálni, könnyedén esünk kétségbe, pánikolunk, és gyakran ügyetlennek, esetlennek érezzük magunkat.

PMS – tanuld meg végre, hogy ez nem női hiszti!

PMS – tanuld meg végre, hogy ez nem női hiszti! (Fotó: Alice S. / BSIP)

„Nagyon utálom, de sajnos az az igazság, hogy a menstruáció előtti napokban rettentően elviselhetetlenné válok. Egész nap puffogok, csattogok, ciccegek, mindig van valami bajom valamivel, valakivel. A kollégák, de még a kolléganők sem igazán értik, mi történik velem ilyenkor. Sokan közülük már találkoztak a PMS enyhébb testi tüneteivel, mint amilyen a puffadás, a mellfeszülés, a lábdagadás, esetleg kicsit idegesebbek, ingerlékenyebbek is olyankor, de a poklok poklát szinte senki nem tapasztalja rajtam kívül. Sokáig nem is tudtam, hogy a PMS tüneteit lehet és érdemes is kezelni, csak akkor tudatosult bennem, amikor jobban beleástam magam a témába. A nőgyógyászommal is beszéltünk a menstruációt megelőző időszakról, ő nekem a jógát ajánlotta, és az egyes gyógynövények kedvező hatásaira is felhívta a figyelmemet. A barátcserje például olyan hasznos növényi hatóanyagokat tartalmaz, amelyek megkönnyíthetik a menstruáció előtti napok terheit. Nálam bevált: sokkal könnyebben, jobban kezelem ezt a nehéz periódust, és már bátran ki merem jelenti, hogy úrrá lettem a PMS-en” – mondta Ágota.

Fontos lépés, hogy egyáltalán felismerjük magunkon a PMS tüneteit, hiszen csak így kerülhetünk közelebb a megoldáshoz.

Amit a menstruáció előtti időszakban mindenképp kerüljünk, az a cukor, a koffein és az alkohol. Ilyenkor hiába ezek tűnnek a legkívánatosabbnak: a vércukorszint hirtelen megemelkedése, majd süllyedése hangulatingadozást, szorongást okozhat. Általánosságban elmondható, hogy a rendszeres mozgás jót tesz a PMS tünetei ellen, főleg a depresszív hangulat legyőzésében lehet hatékony. Ha heti 3 alkalommal fél órát aktív kikapcsolódásra szánunk, akár kertészkedés, kutyasétáltatás formájában is, attól máris kisebb lehet az esélye a hangulatingadozásoknak.

Tipp: bevethetünk külön-külön tünetenyhítő szereket, így gyulladáscsökkentőt, fájdalomcsillapítót, görcsoldót, esetleg vízhajtót, nyugtatót, feszültségoldót vagy altatót is.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top