nlc.hu
Tabuk nélkül

Juss túl könnyedén a klimaxon!

Minden fejben dől el: tegyél a mentális egészségedért és juss túl könnyedén a klimaxon!

A legtöbb nő tart a hétköznapokat is átformáló változókortól, és ezt a félelmet elsősorban nem az idősödéssel járó külső változások táplálják, hanem az a berögződött elképzelés, hogy a klimax mindig és mindenkinek sok kellemetlenséget okoz. Holott ez egyáltalán nincs kőbe vésve.

A változókor akár 10-15 éven át is eltarthat: először csak rendszertelenné válik a ciklus, majd idővel végleg elmarad. Ám mindeközben a hormonváltozás, különösen a csökkenő ösztrogénszint, komoly hatással van arra, hogy éppen hogyan érezzük magunkat a bőrünkben.

A testi tünetek – mint hőhullámok, hízás, fejfájás – mellé társulhatnak lelkiek is, amelyek komolyan megterhelik a nőket, bármennyire is szeretnék ebben az életkorban már elég erősnek gondolni magukat. Megtörheti őket, ha úgy érzik, nem is ők, hanem sokszor inkább a hormonjaik irányítanak. Ezek a hormonok felelősek ugyanis a hangulatingadozásért, ingerlékenységért, fáradtságért, szorongásért, de akár a depresszióért is.

Klimax és tünetei

Vedd könnyedén a klimaxot! (Fotó: Getty Images)

Sokan ebben az időszakban komoly párkapcsolati válságot élnek meg: válást, a gyerekek kirepülését a családi fészekből, illetve azt, hogy a munkahelyükön a fiatalok veszik át a stafétát. A feladat összetett: a nőknek ebben az életszakaszban nemcsak újra kell definiálniuk a nőiességüket, hanem új értelmet is kell találjanak az életüknek.

A tünetekkel érdemes felkeresni a háziorvosunkat, illetve a nőgyógyászt, és ha szükséges, akár pszichológust is, hogy pontosan tudjuk, melyik panaszunk a hormonok változásának következménye és mi az, amiért a megváltozott és nehezebb élethelyzetünk a felelős. Így a kezelés is sokkal komplexebb és célravezetőbb lehet.

Minden fejben dől el!

Ez igaz a változókorral kapcsolatban is. A változókor természetes állapot, és napjainkban egy nő életének közel felét a menopauzában élheti. A mentális felfogás, a pozitív hozzáállás sokat segít abban, hogy megbirkózzunk ezzel az időszakkal.

A hétköznapok nehezebbé válhatnak a szokatlan tünetek miatt, ezért sem mindegy, ki hogyan fogadja, és ki mennyire készül fel a teste átalakulására.

„Tudtam, hogy egyszer nekem is át kell esnem a menopauzán. Utánaolvastam, mi vár rám, de teljesen mégsem tudtam felkészülni – főleg lelkileg nem. A hőhullámok kellemetlenek voltak, az alvászavartól pedig nagyon kimerültem. A munkahelyemen stresszes és ingerlékeny lettem, fáradt voltam, levert, és rendkívül tanácstalan, amin a gyorsan felszökő pluszkilók sem segítettek. Utáltam, csúnyának és értéktelennek láttam magam. Végül a lányom mondta, hogy ez így nem mehet tovább. Elkísért egy pszichológushoz, aki nagyon sokat segített. Amit megtanultam: nem szabad szégyellni a problémákat. A klimax nem betegség, és fontos a pozitív hozzáállás, hiszen ha a lelkem rendben van, akkor a zavaró testi tüneteket is sokkal könnyebben tudom kezelni. Így is lett. A szakember javasolta a rendszeres testmozgást, így három hónapja minden reggel együtt gyalogolunk a férjemmel 5 kilométert. Mondanom sem kell, mennyire jót tett nekem és a kapcsolatunknak is, hogy lett ez a közös programunk” – mondta Magdi.

Fontos! A klimax okozta rossz közérzetet mindig komolyan kell venni, és a családban is érdemes tudatosítani, hogy a változáson áteső nőknek még nagyobb szükségük van az odafigyelésre és a megértésre.

A sport, a gyógynövények és az életmódbeli változtatások mellett támogatást, segítséget jelent, ha a sorstársainkkal beszélgetünk: szervezzünk barátnős programokat, menjünk moziba, alapítsunk olvasóklubot, iratkozzunk be tanfolyamra, járjunk workshopra. Keressük a lehetőségeket, amelyek erősítenek és feltöltenek bennünket, hogy újra megtalálhassuk önmagunkat.

A lényeg: álljunk ehhez a kevésbé könnyű időszakhoz pozitívan, hozzuk ki belőle a legtöbbet, így a nehézségeken is könnyebben átjutunk. A klimax nem betegség, hanem egy természetes folyamat, amelyet a helyén kezelve minőségi életét élhetünk, és ha szükséges, merjünk segítséget kérni.

Olvass testkép témában:

(Nyitókép: Getty Images)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top