nlc.hu
Tabuk nélkül
A vashiányt nyáron is érdemes elkerülni (x)

A vashiányt nyáron is érdemes elkerülni (x)

Katának korábban szinte minden nyáron vashiánya volt. A 35 éves nő két dolgon is változtatott: odafigyelt a táplálkozására és vaspótló tablettát is szedett, amelynek köszönhetően az idén nem jelentkeztek nála a vashiány kellemetlen tünetei.

A vashiányt nyáron is érdemes elkerülni (x)

Nyaranta általában vashiányom volt

– Egészségtudatos nőnek tartom magam, ezért próbálok a lehető legegészségesebben étkezni. Ennek ellenére mégis volt már vashiányom. Ezért amint huzamosabb ideig fáradtabbnak érzem magam, sápadtabbá és fejfájóssá válok, már tudom, hogy kevés a vas a szervezetemben. Ennek az egyik oka, hogy sajnos erősebb a menzeszem az átlagnál. Emiatt több vasat veszít a szervezetem, amit azonban nyáron nem igazán tudok a táplálékkal pótolni, hiszen a nagy hőségben csak a könnyű saláták, lédús gyümölcsök esnek jól. Így nyáron könnyebben leszek vashiányos, mert a zöldségekből jóval kevesebb vas tud felszívódni és hasznosulni, mint a húsokból – magyarázza a 35 éves Kata.

Az idén sokat grilleztünk a barátaimmal

 – Miért nem grilleztek esténként? – kérdezte tőlem a barátnőm. – Baráti társaságban, jó hangulatban szinte észrevétlenül te is ennél elegendő húst és halat – javasolta idén tavasszal.

Milyen jó ötlet, gondoltam, nekem ez miért nem jutott eszembe korábban? Rengeteg olyan finomságot lehet esténként sütögetni, amit szeretek: grillhúsokat, -kolbászt és halakat, amelyek mind jól hasznosuló vasat tartalmaznak. Mivel ezt a nyomelemet a szervezetünk nem tudja előállítani, ezért a megfelelő vaspótlásról nekünk kell gondoskodnunk, különösen egy olyan nőnek, mint jómagam, aki havonta több vért, és ezzel vasat is veszít. Ha nem megfelelő a táplálékvas-bevitel, vagy nem gondoskodunk a vaspótlásról, idővel jelentkeznek a vashiány kellemetlen tünetei. Gyanakodjunk a vashiányra, ha folyamatosan fáradtak, ingerlékenyek, fásultak, sápadtak vagyunk, nehezebben koncentrálunk és gyakran fáj a fejünk. Vaspótlás nélkül akár vashiányos vérszegénység is kialakulhat. Az idén a nyári grillezésnek köszönhetően sikerült több húst is ennem, de emellett egy vaspótló tablettát is kipróbáltam.

Vaspótló tablettát is szedek

A barátnőm javaslatára vettem a patikában Maltofer rágótablettát, egy olyan recept nélkül kapható vaspótló gyógyszert, amelyből csak annyi vas szívódik fel, amennyire a szervezetnek szüksége van, így nem lehet túladagolni. A Maltofer rágótabletta 100 mg vasat tartalmaz, ami biztosítja a napi vasszükségletet és kényelmesen szedhető, akár étkezés közben is. Kellemes csokoládéíze van, és a vas-sókat tartalmazó vaspótlókhoz képest jóval ritkábban okoz székrekedést, gyomor- és bélrendszeri panaszt. Hála a grillezéseknek és a Maltofernek, ezen a nyáron nem jelentkeztek nálam a vashiány kellemetlen tünetei.

Vény nélkül kapható vas(III)-hidroxid-polimaltóz tartalmú gyógyszer

Vény nélkül kapható vas(III)-hidroxid-polimaltóz tartalmú gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL

OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT,

VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT,

GYÓGYSZERÉSZÉT!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top