Tabuk nélkül

Nyáron se hagyjuk kiürülni a vasraktárakat! (x)

Anna, bár a tavasz végén visszakapta a szabadságát, az intenzív társasági élettől sem tudott feltöltődni vagy jobb kedvre derülni. Sőt, idővel azt vette észre, hogy egyre fáradtabb és levertebb lesz. Végül már semmihez nem volt se kedve, se energiája.

Nyáron se hagyjuk kiürülni a vasraktárakat! (x)

Anna mindent be akart pótolni, miután visszakapta a szabadságát

„Egy évig leginkább otthonról dolgoztam. A hosszú és magányos időszak vége felé a társasági élet, a szórakozási lehetőségek hiánya miatt egyre lehangoltabbá váltam, már enni sem volt kedvem egyedül. Nagyon örültem, amikor újra szabadabb lett az élet, amibe teljes erővel belevetettem magam és mindent be akartam pótolni – emlékszik vissza Anna. – Bár a munkában is nagy volt a hajtás, utána mégis lelkesen vettem részt a barátaimmal különböző programokon, jártunk egyik helyről a másikra késő éjszakákig, miközben az evésre szántam a legkevesebb időt és figyelmet.

A sok program miatt szinte elfelejtett enni, idővel vashiánya lett

Idővel egyre fáradtabbnak éreztem magam, és a hangulatom is rosszabb lett. Már nemcsak a nap végére merültem ki, hanem a munkahelyemen is nehéz volt teljesítenem. Enni pedig végképp nem volt kedvem. A hétvégi strandolások ellenére sápadtan, karikás szemmel, fejfájósan indultak a napjaim. Egy idő után a barátaimnak is feltűnt, hogy nem vagyok a régi önmagam, az egyikük pedig saját korábbi tapasztalatai alapján azt gyanította, hogy vashiányos lehetek. Utánanéztem én is a neten, és azt olvastam, hogy könnyen vashiány alakulhat ki, ha nem étkezünk megfelelően, hiszen az evés a vasbevitel legfontosabb módja. Ezt a nélkülözhetetlen nyomelemet a szervezetünk nem tudja előállítani, ezért a naponta veszített vas pótlásáról nekünk kell gondoskodnunk. Vashiánnyal foglalkozó internetes csoportokban azt is megtudtam, a vegyes étrend a legalkalmasabb erre. Míg a növényi eredetű ételekből származó vasból a szervezetünk csak keveset tud hasznosítani, addig a húsból sokkal jobban hasznosuló formában jutunk táplálékvashoz.  

A Maltofer segített, hogy újra energikus lehessen

A vashiány nem tréfadolog, idővel akár vashiányos vérszegénység is kialakulhat. Ezt megelőzendő érdemes olyan vaspótlót szedni, amely gyógyszerminőségű és biztonságos, mert nem lehet túladagolni. Ilyen a Maltofer rágótabletta, aminek 100 mg vastartalma biztosítja a napi vasszükségletet és kényelmesen szedhető, akár étkezés közben is. Kellemes csokoládéíze van, a vas-sókat tartalmazó vaspótlókhoz képest pedig általában jóval ritkábban okoz székrekedést, gyomor- és bélrendszeri panaszt. Recept nélkül kapható a patikában.

Vény nélkül kapható vas(III)-hidroxid-polimaltóz tartalmú gyógyszer

Vény nélkül kapható vas(III)-hidroxid-polimaltóz tartalmú gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL

OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT,

VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT,

GYÓGYSZERÉSZÉT!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top