Meggyőzünk, miért fontos a rendszeres sport a változókorban

nlc | 2021. Szeptember 01.
A rendszeres sport nagyon sokat segíthet a változókori tünetek enyhítésében, sőt megelőzésében. Használd ki a mozgás adta lehetőségeket!

Tapasztalatok szerint a változókor nehézségeinek megelőzésére, illetve a legzavaróbb tünetek enyhítésére az egészséges életvitel, azaz a kiegyensúlyozott étrend, a dohányzás mellőzése, valamint a rendszeres testmozgás a legkézenfekvőbb és legegyszerűbb módszer.

De mit kezdjünk magunkkal?

A hormonális változások következtében a magas vérnyomás vagy a cukorbetegség nagyobb valószínűséggel jelentkezhet változókorban, illetve hosszú távon kialakulhat csontritkulás, csonttörések – mindezek megelőzésében vagy kordában tartásában rengeteget segíthet a körültekintően megválasztott, rendszeres mozgás. Azon túl, hogy a testmozgás erősíti az immunrendszert és javítja a keringést, még az öregedést, a szervezet leépülését is lassítja. Ám a testmozgás csak akkor használ, ha olyan edzést választunk, ami a korunknak és fizikai állapotunknak is megfelelő!

Fotó: Getty Images

Ne feledjük!

Ebben az életszakaszban már csökken a teljesítőképesség, az ereink rugalmassága, valamint az izomtömeg. A regenerálódás sem megy úgy, mint ifjúkorunkban, így egy egyszerű izomlázzal is meggyűlhet a bajunk, ha nem vigyázunk. Ráadásul 50 felett az ízületeink már kevésbé bírják a terhelést, úgyhogy egy rosszul elvégzett feladatsor akár hosszú hetekig fennálló fájdalmat is okozhat. Érdemes tehát fokozatosan elmélyedni a sport világában azoknak, akik eddig szinte fel sem álltak a kanapéról!

Tuti tippek a változókori sportoláshoz

Az egészséges életmód:

 
(Nyitókép: Getty Images/PhotoAlto)

Exit mobile version