Tabuk nélkül

„Úgy tűnik, én már kiöregedtem…” – Ugyan már! Változókorban se mondj le az intimitásról! (x)

A negyvenes életévek vége felé beköszöntő klimax során teljesen átalakul a női test működése, és a változás nem kíméli a szexuális funkcióinkat sem. Ne legyints rá az intim problémákra, ha egyszer tehetsz is ezek ellen!

„Úgy tűnik, én már kiöregedtem…” – Ugyan már! Változókorban se mondj le az intimitásról! (x)


Ne szokj le a szerelemről!

A klimax során bekövetkező hormonszintcsökkenéssel együtt sokszor a libidó is alábbhagy, illetve a hüvely is szárazabbá válik. Mégsem törvényszerű, hogy emiatt egy nő örökre lemondjon a romantikáról. Az intimitás ugyanis nem csupán testi szükséglet, elvégre a lelkünk is ugyanúgy igényli azt. A szerelemnek közismerten nincs felső korhatára, a fizikai együttlét pedig a két összetartozó ember között újra és újra megerősíti a köteléket. Ám ha az intim kapcsolat megszűnik, akkor a párok elhidegülhetnek egymástól, és ennek akár válás is lehet a vége.  

Szilvia kapcsolata így ment tönkre

– Andrással sokáig mi voltunk az álompár. Egy spanyolországi társasutazáson ismertük meg egymást – emlékszik vissza az 52 éves Szilvia. – Addigra már mindketten tapasztalt „öreg rókák” voltunk, túl a negyvenen, a gyerekvállaláson, a válásainkon… Nem hittem, hogy még mi is el tudjuk rontani ezt az egészet. Csakhogy pár év együttélés után nálam beindult a klimax, és többé már nem esett jól a szex. András nem volt képes felfogni, hogy nekem fizikailag fájdalmat okoz az együttlét, és nekiállt rémesen viselkedni velem. Elkezdte kritizálni a főztömet. Hirtelen nem tetszett neki többé, hogyan öltözködöm. Egy idő után már a telefont sem mertem a jelenlétében felvenni, mert azt mondta, idegesíti a hangom, amikor másokkal beszélek. És még sorolhatnám… Ezzel együtt szinte minden este erőltette a szexet, amit ezek után főleg nem volt hangulatom engedni. Természetesen ez teljesen megmérgezte a kapcsolatunkat. Először csak átköltöztem a másik szobába, de aztán rájöttem, hogy semmi értelme folytatnunk egymás gyötrését, ezért végleg különváltunk. Azóta magányos vagyok, és lassan beletörődöm, hogy ez már örökre így marad, hiszen „kiöregedtem” a szexből – osztotta meg keserűségét személyes blogján Szilvia.

Ez az oka a változókori hüvelyszárazságnak

Az idősebb nők esetében szinte állandó probléma a hüvelyszárazság. A klimax idején bekövetkező hormonális változás nyomán kialakuló ösztrogénhiány ugyanis az intim szövetek állapotát is befolyásolja, emiatt romlik a hüvely nedvesedési képessége is. A problémára az érintettek jellemzően olyankor figyelnek fel, amikor az intim együttlét szokatlan diszkomfortérzetet okoz, és mert a dolgok nem csúsznak „olajozottan” odalent, a közösülés nehézkessé, sőt fájdalmassá is válhat. Az átélt kellemetlenségek miatt sok nő elkezd rettegni a szextől, ezért rendszeresen elhárítja a partnere közeledését. Csakhogy szinte törvényszerű, hogy a kölcsönös kielégületlenség idővel komolyabb feszültségeket generál a párkapcsolatban: állandósulhatnak a viták, veszekedések. A felek sokszor maguk sem tudják, hogy a lelki súrlódások gyökere nem más, mint egyfajta, a szó szoros értelmében vett „súrlódás”, amely a hüvelyszárazság miatt alakult ki. A legszomorúbb, hogy a kapcsolat úgy megy tönkre, hogy mindeközben a segítség végig ott van, mondhatni karnyújtásnyira.

 

Patikai kúp hüvelyszárazságra

A patikában kapható Cikatridina hüvelykúp kifejezetten a hüvelyszárazság okozta panaszok esetére javasolt készítmény. Hialuronsavat tartalmaz, amely egy rendkívül magas hidratálóképességű anyag, és nem véletlenül található meg a márkás arcápoló krémekben is. Hiszen ahogyan a bőrünk, úgy a láthatatlan intim szöveteink is megérdemlik a rendszeres ápolást, hidratálást, különösen változókorban, valamint az azt követő években. A recept nélkül kapható Cikatridina hüvelykúp segít ismét nedvességgel feltölteni a hüvely kiszáradt szöveteit. A tartós hidratáltság fenntartásáért érdemes hosszú távon, folyamatosan alkalmazni. Elvégre az arcunkat is naponta szoktuk krémezni – hogy a korábbi hasonlatnál maradjunk. A Cikatridina hüvelykúp a hialuronsav mellett gyulladáscsökkentő, illetve a hámképződést segítő hatásukról ismert, ápoló gyógynövénykivonatokat is tartalmaz.

A készítmény immár nagyobb, gazdaságosabb kiszerelésben is megvásárolható a gyógyszertárban, vagy akár webes patikákból is meg lehet rendelni.  

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL

A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,

VAGY KÉRDEZZE MEG

KEZELŐORVOSÁT!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top