nlc.hu
Tabuk nélkül

Kerüld el a felfázást!

Kerüld el a felfázást, vedd komolyan az intim higiéniát!

Ha kellő figyelmet fordítasz a mindennapokban és a szerelemes együttlétek alatt az intim higiéniára, nagyobb eséllyel kerülheted el a felfázás okozta kellemetlen tüneteket. Mi segíthet, és mi kevésbé? Itt vannak a válaszok!

Az intim higiéniára a napi tisztálkodás mellett külön gondot kell fordítani. A nők majdnem 70 százalékát érinti valamilyen intim fertőzés, aminek a hátterében gyakran a nem megfelelő higiénia áll.

Intim testrészek tisztán tartása

Ahhoz, hogy odalent minden a lehető legnagyobb rendben menjen, nem árt betartani pár alapszabályt, ami az intim testrészeket érinti:

  • A mindennapi mosakodás fontos, de ne vigyük túlzásba sem: napi egy mosdás elegendő, ennél több már felboríthatja az intim részek pH-ját.
  • Fürdés és tisztálkodás után használjunk külön törölközőt, lehetőleg természetes alapanyagút.
  • Nyilvános WC ülőkéjére csak körültekintéssel, vagy lehetőleg ne is üljünk rá.
  • Érdemes kerülni a műszálas fehérnemű és a tanga állandó viselését.
  • A tampont gyakran cseréljük, csakúgy, mint nyáron a vizes fürdőruhát.

A hólyaghurutnak többféle oka lehet, de a nőknél gyakran alakul ki olyankor, ha a hüvelyflóra egészséges egyensúlya valami miatt (például antibiotikum szedése vagy nem megfelelő intimhigiénia) felborul. Ugyancsak felfázást okozhat az altest lehűlése, de az arra hajlamosaknál akár a nagyon csípős, fűszeres ételek fogyasztása is. Sokaknál a gyakori és intenzív nemi élet szintén eredményezhet hólyaghurutot, nem véletlenül hívják a szex utáni hólyaghurutot „nászutas betegségnek”!

A szex után jelentkező hólyaghurut nem ritka jelenség: nézzük, mi segít a megelőzésében!

A húgycső és a hüvely közvetlenül egymás mellett, ugyanakkor a végbél viszonylag közeli szomszédságában helyezkedik el a női gáttájékon. A húgycső a hólyagba, a hüvely a méhbe vezet. A szexuális aktus során, a pénisz mozgásából adódóan a bélflórában élő E. coli baktériumok a végbél környékéről a gáttájékra sodródhatnak, onnét a húgycsövön keresztül a húgyhólyagba kerülhetnek, ahol gyulladást okozhatnak. Még nagyobb a kockázat, ha egymás után többször is sor kerül a szexuális aktusra, továbbá ha az aktus után a hólyagot hosszú időn át nem ürítjük ki.

Felfázás megelőzése

(Fotó: Getty Images)

Ha minden elővigyázatosság ellenére kialakul a fertőzés, akkor:

  • azonnal készítsünk magunknak vízhajtó és antibakteriális gyógyteát (lehetőleg ne ízesítsük semmivel), és igyunk minél több szénsav-, alkohol- és koffeinmentes folyadékot.
  • a bőséges folyadékbevitel segít „átmosni” a hólyagot és a húgycsövet. A felfázás elleni legjobb gyógynövényeink a medveszőlő, a cickafark, a tőzegáfonya, a kamilla vagy a borsmenta.
  • ahhoz, hogy eleget tudjunk pisilni, fogyasszunk megfelelő mennyiségű folyadékot mindennap: 2-2,5 liter a napi ajánlott folyadékbevitel.
  • fontos, hogy szexuális együttlét előtt mindkét fél mosakodjon meg, így még inkább csökkenthetjük a hólyaghurut kialakulásának esélyét.
  • érdemes figyelmet fordítani a helyes WC-használatra: mossunk kezet előtte és utána is, a törlés pedig mindig elölről hátrafelé történjen.
  • a hólyaghurut kialakulásában, illetve visszatérésében a hüvelyflóra egyensúlyának zavara is szerepet játszhat. A hüvelyi savas pH védelmében használjunk hüvelyflóra-regeneráló készítményt.
  • ha erős az immunrendszerünk, nagyobb eséllyel kerülnek el a fertőzések: együnk vitaminokban, ásványi anyagokban és teljes kiőrlésű gabonafélékben gazdag élelmiszereket, sok zöldséget, gyümölcsöt! Fontos az is, hogy megelőzzük az altest kihűlését, tovább sokat számít a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás és pihenés is.

(Nyitókép: Getty Images/ Albina Gavrilovic)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top