nlc.hu
Tabuk nélkül

A hólyaghurut a legváratlanabb helyzetben is kialakulhat

A hólyaghurut a legváratlanabb helyzetben is kialakulhat

Szandra síoktatóként a téli időszakot külföldön tölti, így egész nap meleg síruhát visel. Hogyan függ össze a munkája a hólyaghuruttal? Elmesélte!

A felfázás járhat gyakori vizelési ingerrel, szúró, csípő érzéssel pisilés közben, mindez pedig fájdalmas alhasi görcsökkel is társulhat. A hólyaghurutnak különböző okai lehetnek, a nőknél gyakran alakul ki olyankor,

  • ha a hüvelyflóra egészséges egyensúlya valami miatt (például antibiotikum szedése, nem megfelelő
  • intimhigiénia, helytelen WC-használat stb.) felborul,
  • de felfázást okozhat az altest lehűlése,
  • a változókori ösztrogénszint-csökkenés,
  • sokaknál pedig a gyakori és intenzív szexuális élet is hajlamosító tényező lehet
Hólyaghurut kialakulása

(Fotó: Getty Images)

Szandránál is jelentkeztek a felfázás tünetei – annak ellenére, hogy mindig odafigyelt a réteges öltözködésre. Sőt, nála éppen ez okozta a problémát.

„Már a nyolcadik szezonomat taposom síoktatóként, így van némi tapasztalatom a réteges öltözködést illetően. Sokszor azonban a legnagyobb elővigyázatosság és odafigyelés ellenére is megvan a baj. A női szervezet rendkívül érzékeny ’gépezet’, és ez nálam sincs másképp. Sajnos gyakran előfordul, hogy a nehéz, több órás síoktatás után nagyon leizzadok. A síszett és mellé a fizikai aktivitás odalent is meleg, párás környeztet idéz elő, ami kedvez a baktériumok elszaporodásának. Emellett a mai napig sokszor előfordul velem, hogy nem tudok akkor elfutni a mosdóba, amikor én szeretnék, hiszen nem hagyhatom magukra a még gyakorlatlan tanulókat a pályán. A feszített tempónak pedig meglett az eredménye: arra lettem figyelmes, hogy nagyon gyakran kell eljárnom mosdóba, a pisilés pedig rettentő kellemetlenné vált. Hiába próbálkoztam gyógyteákkal, egyszerűen nem múltak a tünetek. Elmentem az orvosomhoz, aki elmagyarázta, hogy a ritkán ürített, visszatartott, ezért a hólyagban pangó vizelet felfázáshoz vezet, ráadásul az is csak ront a helyzeten, hogy egész nap a meleg síszettemben vagyok. Antibiotikumos kúrát javasolt, amit végig is csináltam, de sajnos így sem telik el egyetlen szezonom sem felfázás nélkül” – mesélte Szandra.

Tipp: a vizelethajtó teák alaposan átmossák a hólyagot, ezzel megtisztítják a baktériumoktól. Remek vizelethajtó teát készíthetsz például a csalán, a rozmaring, az aranyvessző vagy a hibiszkusz felhasználásával. Léteznek antibakteriális gyógyteák is, ezek közül a húgyúti fertőzések esetén igazán hatásos az, amelyiknek a hatóanyaga a vizelettel ürül ki: ilyen például a medveszőlőlevél. A tea kellemetlen ízének és mellékhatásának elkerülésére használhatsz inkább medveszőlőleveles tablettát.

Néhány egyéb dologra is érdemes odafigyelni!

  • Ahhoz, hogy eleget tudjunk pisilni, fogyasszunk megfelelő mennyiségű folyadékot mindennap: 2-2,5 liter a napi ajánlott folyadékbevitel.
  • Fontos a helyes WC-használat is: mossunk kezet előtte és utána is, a törlés pedig mindig elölről hátrafelé történjen.
  • A hólyaghurut kialakulásában, illetve visszatérésében a hüvelyflóra egyensúlyának zavara is szerepet játszhat. A hüvelyi savas pH védelmében használjunk hüvelyflóra-regeneráló készítményt, különösen antibiotikum szedése után.
  • Ha erős az immunrendszer, nagyobb eséllyel kerülnek el bennünket a fertőzések is: együnk vitaminokban, ásványi anyagokban és teljes kiőrlésű gabonafélékben gazdag élelmiszereket, sok zöldséget, gyümölcsöt! De fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás és pihenés is.
     

(Nyitókép: Getty Images)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top