nlc.hu
Tabuk nélkül

Örökös fáradtság és depresszó

Meglepő, de ezért lehet örökösen fáradt az, aki depressziós

A depresszió ezerarcú betegség, számos testi-lelki velejáróval. Ilyen jellemző tünet az örökös fáradtság. De vajon mi áll ennek a hátterében? Miért érez folyamatos fáradtságot az, aki depressziós? Te tudod a választ?

A depresszió a leggyakoribb mentális probléma a fejlett világ országaiban, és sokszor még mindig nem ismerik fel időben. Sok ember fejében él az a kép, hogy a depressziós emberek láthatóan szomorúak és reményvesztettek, pedig a tünetek ennél sokkal szélesebb skálán mozognak, és gyakran nehezen felismerhetőek. Depresszióra utalhat például az örökös fáradtság is.

Ha a rosszkedv és a fáradtság tartós, annak akár depresszió is állhat a hátterében

„A depresszióval küzdő emberek kilencven százalékánál jelentkezik fáradtság” – mondta Nadine Kaslow, az Emory Egyetem Orvosi Karának pszichiátria és viselkedéstudományi professzora, aki hozzátette, a fáradtság nem csak azt jelenti, hogy valakinek fizikailag nehéz felkelni reggel (bár bizonyosan fel tudna), vagy hogy a nap felére teljesen elfárad. Ennél többről van szó!

Depresszió esetén a fáradtság általánosságban jelenik meg, az energia folyamatos hiányaként. Az érintett számára még a legegyszerűbb tevékenységek is hatalmas fizikai és érzelmi erőfeszítést igényelnek, olyan érzést keltve, mintha a Mount Everestet kellene megmásznia. 

öröks fáradtság és a depresszió

(Fotó: Getty Images/Carolina Conte / EyeEm)

Az ördögi kör örökös fáradtságot szül

A depressziós ember azért fáradt mindig, mert egész nap a saját harcait vívja önmagával. Másokhoz képest sokkal megterhelőbb számára, hogy napközben a feladataira koncentráljon. Sokkal nagyobb erőfeszítésébe kerül, hogy az elvárásoknak megfelelően viselkedjen. Esténként gyakran nehezen alszik el, éjjel nem tud pihentetően aludni, reggel pedig, ha tehetné, ki sem kelne az ágyból. Sokuk éberen alszik, mert az agya állandóan jár még éjszaka is. A depressziósnak sokkal több energiát kell fektetnie a munkába és általában a napi feladatainak az elvégzésébe, mert nehezebben koncentrál. Bármit is csinál, az számára komoly stresszel jár, az állandó stressz pedig fárasztó, ami egy idő után teljesen kimeríti a szervezetet is.

Mit tehetünk, hogy ne jussunk el teljes mélypontra?

  • Engedjünk be minél több fényt a lakásba! Tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy napközben – főleg, ha sokat dolgozunk otthon –, minél több napfény jusson be a lakásba. Húzzuk el a függönyöket, alkalmazzunk hangulatfényeket, világos, vidám színeket.
  • Használjuk ki a gyógynövények erejét! Segítséget jelenthet az orbáncfű, a citromfű, a komló, a macskagyökér, a kamilla vagy a fekete üröm. A gyógynövényeket fogyaszthatjuk teaként, egyes fajtáik pedig illóolajként is működnek.
  • Sportoljunk a rosszkedv ellen! A napi mozgás egyébként is elengedhetetlen a szervezetünk egészséges működéséhez és a rossz hangulat ellen, sőt a sport stresszoldásra is kézenfekvő megoldás.

(Nyitókép: Getty Images)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top