Tabuk nélkül

Dóri vegánként blogol a vaspótlás fontosságáról (x)

Dóri életmódot váltott és új, vegán étrendjének köszönhetően még pár felesleges kilót is sikerült leadnia. Ám a fiatal nő nem figyelt a megfelelő vaspótlásra, emiatt vashiányos lett.

Dóri vegánként blogol a vaspótlás fontosságáról (x)

Meg akartam menteni a Földet, ezért vegán lettem

– Huszonnyolc éves koromban elhatároztam, hogy életmódot váltok, és többé nem eszem semmilyen állati eredetű ételt. Egyrészt le is szerettem volna fogyni, és szép fokozatosan leadni 10 kilót, másrészt úgy gondoltam, hogy így én is hozzájárulok a globális felmelegedés lassításához. Az Instán bekövettem néhány vegán módon étkező influenszert, és a receptjeik alapján én is megváltoztattam az életmódomat. Ahogy karcsúsodtam, egyre jobban éreztem magam, és közben az önbizalmam is nőtt. Végre felvehettem olyan csinos ruhákat, amelyek korábban egyáltalán nem mutattak rajtam előnyösen. Ráadásul büszkeséggel töltött el a tudat, hogy én is teszek valamit a környezet védelméért. Bizonyos idő elteltével azonban fáradékonnyá váltam, sőt a fejem is egyre többet fájt. Fizikálisan is legyengültem, az arcom pedig egyre sápadtabb volt – meséli őszintén életmódváltásának történetét Dóri.

„A húsmentes életmódtól vashiányom lett”

– A sápadt bőröm miatt kezdtem gyanakodni arra, hogy esetleg vashiányom lehet. Csatlakoztam pár, a problémával foglalkozó internetes csoporthoz, ahol megtudtam, hogy a növényi eredetű ételek, a zöldségek és a saláták ugyan tartalmaznak vasat, ám ebből a szervezetünk csak egészen keveset tud hasznosítani. Ha tehát kiiktatjuk az étrendünkből a jól hasznosítható vasban gazdag húsokat, vagy csak nagyon keveset eszünk ezekből, akkor érdemes a megfelelő vaspótlásról is gondoskodnunk.

A vasra szüksége van a szervezetnek

A vashiány sajnos a fejlett országokban az egyik leggyakoribb hiánybetegség. Pedig a vas a szervezetünk számára fontos nyomelem, hiszen jelentős szerepet játszik a vérképzésben, az oxigénszállításban, valamint a sejtek energiatermelő folyamataiban. Ha nincs elég vas a szervezetünkben, akkor romlani kezd a testi erőnlét, csökken a szervezet energiaszintje, és egyszer csak azt vesszük észre, hogy egyre fáradtabbak vagyunk, fáj a fejünk, ingerlékennyé válunk, szédülünk, esetleg a hajunk is hullani kezd, a bőrünk pedig sápadt lesz. Ha a szervezet nem jut elég vashoz, akkor a vasraktárak készletét kezdi felhasználni, ám idővel azok is kiürülnek, emiatt pedig vashiányos vérszegénység alakulhat ki.

 

Megtaláltam a megfelelő vaspótlót

– Nem akartam újra húst enni, hiszen több szempontból is jobban éreztem magam vegánként, a vaspótlásról viszont gondoskodnom kellett. A Maltofer rágótabletta mellett döntöttem, mert kényelmes, hiszen étkezés közben is be lehet venni. Kíméletes, mert kevesebb mellékhatást okoz: nekem például nem lett miatta székrekedésem. Biztonságos is, mert nem lehet túladagolni, mivel csak annyi szívódik fel belőle, amennyire a szervezetnek szüksége van. Miután elkezdtem szedni a Maltofert, egyre jobban éreztem magam, kevésbé voltam fáradt és újra jól tudtam koncentrálni. Bár kezdetben én voltam az, aki influenszerektől merített ötleteket a vegán életmóddal kapcsolatban, ma már nekem is saját blogom van: étkezési tanácsokat adok, ám a receptek mellett arról is írok, mennyire fontos a szervezetünk számára a megfelelő vaspótlás.

Vény nélkül kapható vas(III)-tartalmú gyógyszer

Vény nélkül kapható vas(III)-tartalmú gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL

OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT,

VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT,

GYÓGYSZERÉSZÉT!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top