Tabuk nélkül

Sára női titkai: szülés után így enyhültek a PMS tünetei (x)

„Hihetetlen, hogy mi nők mennyire bele tudjuk élni magunkat az elképzeléseinkbe: én például szentül hittem, hogy szülés után majd enyhülnek a menzeszem előtt jelentkező PMS-tünetek. Sajnos ezen a téren csalódnom kellett, ám idővel megtaláltam, mi segíthet csillapítani a kellemetlen panaszokat.”

Sára női titkai: szülés után így enyhültek a PMS tünetei (x)


A barátnőmmel minden női „gondot” kibeszéltünk.

– Sárával kislánykorunk óta barátnők vagyunk. Pár hónap elteltével majdnem egyszerre kezdtünk menstruálni, ami nagy segítség volt számunkra, mert meg tudtuk beszélni a kínosnak tűnő gondokat is. A menzeszünkről és az egyéb női problémáinkról később is nyíltan csevegtünk egymással. Sára minden havivérzés kezdetén erős görcsökkel küzdött, amire gyógyszereket szedett, és néha annyira erős volt a fájdalom, hogy alig tudott otthonról kimozdulni. Én pedig úgy éreztem magam, mintha a menzeszem előtti napokban egy érzelmi hullámvasúton ülnék, ahonnan akárhogy is szeretnék, nem tudok leszállni – meséli a 35 éves Helga.

A PMS-tünetek nem szűntek meg szülés után

– Kettőnk közül Sárának született előbb kisbabája. Emlékszem, gyakran gondjai akadtak a kisfiával, és jó sok nehézség között találta meg végül anyai önmagát. Egyik délután örömmel újságolta, hogy révbe ért, és már felhőtlenül élvezi a fiával, Milánnal töltött időt. Persze elmesélte azt is, hogy a szülés után megszűntek a menstruációs görcsei, és már nem kínozza fájdalom a menzesz alatt. Akkor már én is babát vártam, és bizakodással töltött el, amit mondott. Sőt szentül hinni kezdtem, hogy amint megszületik a kislányom, örökre búcsút inthetek az életemet minden hónapban megnehezítő PMS-tüneteknek. Mondanom sem kell, hogy ez egyáltalán nem így alakult, mert a menstruációmmal együtt visszatértek az azt megelőző pokoli napok is. A menzesz előtt újra felültem az érzelmi hullámvasútra, amelyről anyaként sem volt leszállás.

A PMS-t hormonjaink játéka okozza

Utánanéztem, mi okozhatja az erőteljes érzelmi hullámzást. Az interneten olvastam, hogy a PMS, azaz premenstruális szindróma olyan tünetegyüttes, amely a menstruációt megelőző bő egy hétben, vagyis a ciklus második felében, a tüszőrepedés és a menzesz közötti időben jelentkezik. A panaszok a havivérzés első vagy második napján maguktól meg is szűnnek, ám addig alaposan felforgathatják az életünket. A PMS tehát más, mint a fájdalmas havivérzés (dysmenorrhoea), ami Sárának volt. Abban is más sajnos, hogy míg Sára menstruáció alatti nyűgjei szülés után rendeződtek, a PMS esetében ez nincs így, sőt, a kor előrehaladtával változhatnak, erősödhetnek is a tünetek, amelyeknek leggyakrabban a hormonjaink játéka az oka.

Segített a panaszok enyhítésében a Premens

Mint megtudtam a PMS tüneteit már életmódbeli változásokkal is lehet csökkenteni: a mozgás, például a séta, a biciklizés és a futás rengeteget segíthet. A kiegyensúlyozott táplálkozás is csökkentheti a tünetek intenzitását. Számomra mégis a leghasznosabb segítséget a hormonmentes, barátcserje-tartalmú Premens tabletta jelentette, amely bizonyítottan jó hatással van a női hormonrendszer működésére. A barátcserje régóta ismert gyógynövény, már az ókorban és a középkorban is használták női panaszok kezelésére. A Premens tabletta gyógyszer, amely vény nélkül kapható a patikákban. Léteznek barátcserje-tartalmú étrend-kiegészítők is, ám ezek terápiás célú használatát a hatóságok nem javasolják. Három hónapig szedtem folyamatosan a Premens tablettát, és nagyon meg voltam elégedve a hatással. Olvastam azt is, hogy ha a panaszaim visszatérnének, folytathatom a Premens-kúrát, ha szükséges.

Vény nélkül kapható, barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer

Vény nélkül kapható, barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL

OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT,

VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT,

GYÓGYSZERÉSZÉT!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top