Tabuk nélkül

Ezekre figyelj oda, ha várandósan vágsz neki a nyárnak (x)

A kismamacsoportokban heves viták folynak arról, vajon melyik évszakban a legjobb szülni. A kérdésre mindenki másféle választ ad: a forró napokon megterhelőbb lehet a nagy pocak, viszont egyszerűbb és kényelmesebb az öltözködés. A hüvelyi fertőzések azonban minden évszakban egyformán fenyegetik a kismamákat. Mutatjuk, mire figyelj, ha a legforróbb évszakra várod a gyermekedet.

Ezekre figyelj oda, ha várandósan vágsz neki a nyárnak (x)


Tudd, hogy nem vagy beteg!
Igen, erre fontos emlékeztetned magad, hiszen még makkegészséges kismamaként is annyit kell különféle vizsgálatokra járnod, mint talán soha korábban életedben. Ráadásul a babavárásnak vannak fizikailag igen megterhelő szakaszai. Az első trimeszter „tengeribetegsége” és a harmadik trimeszter ödémái, nyűgjei, illetve a rendszeres orvosi vizsgálatok közepette is jusson eszedbe, hogy szép és jó dolog történik veled és benned! Tedd meg, ami jólesik, és engedd, hogy a szeretteid kényeztessenek!

Élvezd ki a nyár gyümölcseit! Szó szerint: ha nem kell valamilyen érintettség vagy (kereszt)allergia miatt némely gyümölcsöket kerülnöd, akkor egyél hazai, napon érett, édes és lédús gyümölcsöket! A vitaminok mindkettőtöknek jól fognak esni, és meglásd, a cukorbeviteltől odabent is buli lesz!

Hidratálj! Az első hónapok rosszullétei odafigyelés nélkül könnyen kiszáradáshoz vezethetnek, és a várandósság további szakaszaiban is több folyadékra van szükséged, mint általában. Ajánlások szerint a kismamáknak napi 2,5 liter vizet érdemes fogyasztaniuk. A nagy melegben a verejtékezéssel sok sót és ásványi anyagot is veszítesz, így jó ötlet több levest iktatni be az étrendedbe.

Viselj jól szellőző alsóneműt! A hüvelyed egészségére különösen érdemes odafigyelned, mert a várandósság alatti testi változások miatt megnő a hüvelyi és a húgyúti fertőzések esélye. Tudjuk, hogy a bő pamutbugyik nem a legvágykeltőbb darabok, mégis érdemes ezeket választani a csinos, szűk, műszálas alsóneműk helyett: a kerek formáidért úgyis megőrül majd a párod, akármibe csomagolod őket!

Óvatosan a strandokkal és a fürdőzéssel! A harmadik trimeszterben már egyáltalán nem ajánlott a fürdőzés a fertőzésveszély miatt, és a terhesség korábbi szakaszában is körültekintést igényel – a klóros víz megváltoztathatja a hüvely természetes, savas közegét, amely kedvez a kórokozók megtapadásának és elszaporodásának. A termálfürdők forró vize alhasi vérbőséget okoz, amelynek egyenes következménye lehet a spontán vetélés vagy a koraszülés.

Figyelj a bőröd védelmére! A terhesség alatti megemelkedett progeszteron- és ösztrogénszint miatt ritkán úgynevezett terhességi maszk (melasma) alakulhat ki az arcodon. Ez finom, barnás, teljesen veszélytelen pigmentációt jelent a homlokon, az orcákon vagy a száj körül, amely a terhesség után a hormonrendszer egyensúlyának visszaállásával elmúlik. Az elszíneződést a napfény felerősítheti, így mindenképpen gondoskodj a fényvédelemről – széles karimájú kalapról, napszemüvegről és megfelelő fényvédő krémről!

Gyanús hüvelyfolyással irány az orvos! A terhességed alatt fel fog erősödni a hüvelyfolyásod. Ez teljesen normális jelenség: a szervezeted a megnövekedett ösztrogénszint miatt a megszokottnál bőségesebben termelődő, nem kellemetlen szagú hüvelyváladékkal igyekszik távol tartani magától a kórokozókat. Szükség is van a plusz védelemre: a növekvő magzat súlya alatt torlódó szövetek, a lerövidült húgycső és hüvely miatt a kismamák hajlamosabbá válhatnak a különféle húgyúti és hüvelyi fertőzésekre. A várandós nők egyik leggyakoribb nőgyógyászati megbetegedése a bakteriális vaginózis, amelyet bőséges, szürkés színű, halszagú folyás jelez. Ha ezt tapasztalod, feltétlenül fordulj orvoshoz, ugyanis a kezeletlen fertőzés a babádnak is árthat!

A bakteriális hüvelyfertőzés jeleit észlelve fontos mielőbb helyreállítani a hüvely savas közegét, hogy újra a hasznos baktériumok kerüljenek túlsúlyba a gyulladást okozó társaik helyett. Ebben segít az összetett hatású Vitagyn C hüvelykrém, amely recept nélkül kapható a patikában bakteriális vaginózis kiegészítő kezelésére. A készítmény a benne lévő tejsavnak köszönhetően normalizálja a hüvelyi pH-t, és összetevői kedvező feltételeket teremtenek a hüvelyt védelmező tejsavbaktériumok újratermelődéséhez, a hüvelyi harmónia helyreállásához. A nőgyógyásszal történt előzetes konzultáció után várandósok is használhatják.

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz bakteriális hüvelyfertőzés kiegészítő kezelésére

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz bakteriális hüvelyfertőzés kiegészítő kezelésére

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL

A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,

VAGY KÉRDEZZE MEG

KEZELŐORVOSÁT!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top