Tabuk nélkül

Barátnői pletyka és veszekedés a Rába-túrán

„Hónapok óta tervezgettük a Rába-túrát az egyetemi barátnőimmel. Alig vártam, hogy újra együtt legyünk és végre kipróbáljam, milyen Magyarország egyik leggyorsabb sodrású folyóján evezni. Ám a túra számomra majdnem igazi tortúrává vált…”

Barátnői pletyka és veszekedés a Rába-túrán


Alig vártam, hogy evezhessek a vadregényes Rábán

– Összeszokott csapat vagyunk, hiszen az egyetemi éveink alatt is gyakran jártunk evezni együtt a Tiszára. Mindannyian szeretjük a természetet, el tudunk lazulni a fák susogó hangjától és a víz csobogásától. Az elmúlt 3 évben sajnos elmaradtak a közös túrák, éppen ezért az idén elhatároztuk, hogy a Tisza helyett a sokkal gyorsabb sodrású Rábára megyünk evezni – kezdi a történetét a 33 éves Hanna. – Alig vártam, hogy lássam a vadregényes Rábát és esténként újra a tábortűz mellett nevessünk a barátaimmal a régi történeteinken. A túra előtt egy ideje fájt ugyan a fejem és fáradékony is voltam, ám nem foglalkoztam vele, azt gondoltam, csak a meleg és a túl sok munka miatt érzem rosszabbul magam.

Barátnőim rosszalló tekintete elkeserített

– A Rába csodálatos volt, ám én nagyon hamar elfáradtam, és nem tudtam úgy evezni, mint a többiek. Este, amikor elértük a táborhelyet, már fikarcnyi erő sem volt a karomban, ezért a sátorállításban és a tűzifakeresésben is alig vettem részt. Jobban esett nekidőlni egy nagy fa törzsének és pihenni egy kicsit. A baráti társaság fele ezt zokon vette, és ahelyett, hogy megkérdezték volna, mi a problémám, elkezdtek sustorogni a hátam mögött, hogy milyen lusta vagyok, és minden munka alól kihúzom magam – emlékszik vissza Hanna. – Nekem ez nagyon rosszul esett, hiszen láttam a szemrehányó tekintetüket. Másnap újra alig tudtam tartani a tempót a többiekkel, gyakran letettem a lapátot, mert olyan fáradt voltam.

A barátnőm jött rá, hogy vashiányom lehet

– Este a tábortűznél kifakadtam, és elmondtam a többieknek, hogy nem érzem jól magam. Hiába szeretnék segíteni, nem tudok, mert mire partot érünk, már nagyon fáradt vagyok. Az egyik barátnőm vette észre, hogy nagyon sápadt az arcom, ezért rákérdezett, hogy nem hullik-e a hajam. Végiggondoltam, és rájöttem, hogy egy ideje sokkal több haj maradt a hajkefémben fésülködés után. A barátnőm vezetett rá, hogy valószínűleg vashiányom van. Felsorolta a tipikus tüneteket: a fáradtságot, az energiaszegénységet, a koncentrációs nehézségeket, a sápadtságot és a hajhullást is. Ezek a tünetek rám mind jellemzők voltak.

Segített a vaspótló készítmény

A barátnőm, aki korábban már többször küzdött vashiánnyal, javasolt egy biztonságos, ám hatékony vaspótló készítményt, a patikában recept nélkül kapható Maltofer rágótablettát. Ez a vaspótló kényelmes, mert étkezés közben is be lehet venni, kíméletes, hiszen a vas(II)-sókat tartalmazó vaskészítményekhez képest jóval ritkábban okozhat székrekedést, és biztonságos is, mert túladagolva sem veszélyes. Hatásos, mert 100 milligramm jól hasznosuló vasat tartalmaz. Örülök, hogy elmondtam a barátnőimnek a problémámat, mert az utolsó három napban nagyon készségesek voltak velem, és mindenben segítettek. Amióta hazajöttünk a túráról, szedem a tablettát, és jobban is érzem magam, kevésbé vagyok fáradt, és a bőröm színe is egészségesebnek tűnik.

Vény nélkül kapható vas(III)-tartalmú gyógyszer

Vény nélkül kapható vas(III)-tartalmú gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL

OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT,

VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT,

GYÓGYSZERÉSZÉT!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top