Tabuk nélkül

Okos ötletek a bosszantó szénanátha csillapítására

A klímaváltozással az allergiások helyzete is egyre rosszabb lesz, évről évre mindinkább kitolódik a szezon, és a pollenek koncentrációja is folyamatosan növekszik. Sajnos évről évre többen szenvednek a szénanátha kellemetlen tüneteitől. Mutatjuk, mi segíthet ebben az időszakban.

Okos ötletek a bosszantó szénanátha csillapítására

Egyre hosszabbak az allergiaszezonok

Az allergiaszezon az enyhébb telek miatt évről évre korábban indul, az allergén növények egyre hamarabb kezdenek virágozni. A vizsgálatok szerint sajnos a klímaváltozás a pollenkoncentráció növekedéséhez, valamint a szezon meghosszabbodásához is hozzájárul. Ez nemcsak az allergiások számára kellemetlen hír, hanem mindenki másnak is, hiszen a jövőben várhatóan folyamatosan nőni fog a pollenérzékenyek száma. Míg tavasszal a virágzó fák okozhatnak allergiás reakciókat, addig nyáron főleg a füvek, gabonák, gyomok pollenjei keseríthetik meg a mindennapjainkat. Augusztusban virágzik a parlagfű, amelynek pollenjére hazánkban 1 millió ember érzékeny.

Ezért kell védeni az orrnyálkahártyánkat

Ha a szénanátha tüneteitől szenvedünk, akkor az orrnyálkahártyánk folyamatosan gyulladásban van. Ez azért sem jó, mert az orrnyálkahártya az immunrendszerünk „előszobája”: fontos feladata, hogy kiszűrje a belélegzett kórokozókat, amelyek az általa termelt váladékkal távoznak az orrjáratokból. Ha az orrnyálkahártyánk kiszárad, kevésbé tudja ellátni a feladatát, ezért is fontos, hogy allergiás nátha esetén védjük a kiszáradástól, és csillapítsuk a gyulladást.

Tartsunk be néhány egyszerű szabályt

Ha allergiásak vagyunk, érdemes figyelemmel kísérni a pollennaptárt, továbbá betartani pár egyszerű szabályt. Ilyenkor gyakrabban kell hajat mosni és zuhanyozni. Otthon mindig cseréljük le a lábbelinket és tároljuk jól zárható helyen, mert ezáltal kevesebb pollen jut be a lakásba. Ha megtehetjük, csak ritkán és rövid ideig szellőztessünk. Az utcán pedig viseljünk maszkot. Persze a kellemetlen tüneteket így sem lehet elkerülni, legfeljebb enyhíteni.

Segíthet a Reventil orrspray

Hasznos segítség lehet az ectoin-tartalmú Reventil orrspray. Az ectoin egy különleges molekula, amelyet csupán néhány évtizede fedeztek fel a tudósok, amikor arra keresték a választ, hogyan képesek bizonyos egysejtűek a dermesztő hideget és a sivatagi forróságot egyaránt túlélni. Kiderült, hogy a speciális ectoin molekula védi meg őket a kiszáradástól, sérülés esetén pedig segíti a sejtfelszín regenerációját. Az egysejtűeknek ez a „titkos fegyvere” a Reventil orrspray egyik legfontosabb alkotóeleme. A Reventil használatával hozzászokás kialakulásától nem kell tartani. Az ectoint tartalmazó orrspray jelentősen mérsékli az orrdugulást, orrfolyást, és enyhíti a tüsszögést, orrviszketést. Emellett elősegíti az orrnyálkahártya regenerációját, nedvesíti, védi azt a kiszáradástól. Az orrspray nem tartalmaz tartósítószert, és gyerekek is használhatják, ráadásul recept nélkül kapható a patikában.

Patikában kapható gyógyászati segédeszközök

Patikában kapható gyógyászati segédeszközök

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL

A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,

VAGY KÉRDEZZE MEG

KEZELŐORVOSÁT!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top