Tabuk nélkül

Éjszakai csevej a ciklusproblémákról a kulcsosházban

Három régi barátnő kirándulni ment a Börzsönybe, az éjszakát egy kulcsosházban töltötték. Az este olyan női témákat is kiveséztek, amelyekről már évek óta nem beszéltek…

Éjszakai csevej a ciklusproblémákról a kulcsosházban

– Évával és Gabival osztálytársnők voltunk a gimiben. Mára mindannyian édesanyák lettünk, ám van egy hagyományunk, amit tinikorunk óta tartunk: ősszel minden évben elmegyünk kirándulni hármasban. Az utóbbi években csak egynapos túrát vállaltunk, mert kicsik voltak a gyerekeink, ám az idén elhatároztuk, hogy egy kulcsosházban alszunk, hiszen mindannyiunkra ráfér egy kis pihenés. Évek óta leginkább a gyerekekről beszélgettünk, vagy a régi gimis sztorikat elevenítettük fel, ám az idén olyan női témák is szóba kerültek, amelyekről már nagyon rég nem csevegtünk – mondja Evelin.

Lehet, hogy elválunk: a stressz miatt cikluszavarom lett

– Sajnos nagyon megromlott a kapcsolatunk Bálinttal. Mindent megtettünk, hogy együtt maradjunk, még párterápiára is elmentünk, de úgy tűnik, könnyebb lesz az életünk, ha különköltözünk – fakadtam ki őszintén a barátnőimnek, Évának és Gabinak. – Rengeteget veszekszünk, amikor mind a ketten otthon vagyunk, ami rossz hatással van a gyerekekre. Nem tudom, hogy ezért, vagy más miatt, de mostanában rendetlenkedik a ciklusom. Hol jóval korábban, hol pedig késve jön meg a havivérzésem.

Éva menzesze a túlzott fogyókúrától kimaradt

„Evelin, lehet, hogy a stressz okozza a gondot” – reagált Éva. „Emlékeztek, hogy szülés után borzasztóan meghíztam. Húsz kiló fölösleg is volt rajtam, de amíg Bendegúz 3 éves nem lett, képtelen voltam leadni. Addigra már annyira zavart a túlsúlyom, hogy szélsőséges fogyókúrába kezdtem. Alig ettem valamit. Soha nem vacsoráztam, és reggelire is épp csak elmajszoltam pár falatot. Az ebédem rendszerint valamilyen saláta volt. A kalóriaszegény étrendnek köszönhetően gyorsan apadtak rólam a kilók, ám ez a túlzásba vitt fogyókúra a hormonháztartásomra is káros hatással volt. Idővel elmaradt a menzeszem, a szervezetem ilyen formában jelezte, hogy nem zsákmányolhatom ki tovább, muszáj rendesen étkeznem” – meséli történetét Éva, aki hozzátette: ma már inkább kiegyensúlyozott étrenddel és sporttal próbál formában maradni.

Gabi jó tanácsot adott

„Evelin, szerintem mindenképpen menj el orvoshoz! A stressz valóban rossz hatással lehet a hormonháztartásra, és cikluszavart is okozhat, de azért nem árt egy alapos nőgyógyászati vizsgálat, ahol kiszűrik, pontosan mi okozza a gondot. Korábban nekem is volt hasonló problémám, a stressz miatt rendetlenkedett a menzeszem. Sokat segített a ciklusom rendezésében a hormonmentes Premens tabletta, amely jelenleg az egyetlen recept nélkül kapható barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer” – mondta Gabi. „A ciklus bármelyik napján elkezdheted szedni, ne hagyd abba a menstruáció alatt sem, és legalább 3 hónapig szedd” – tette hozzá. „Nekem segített a ciklusom rendezésében. Úgy tudom, most már háromhavi terápiához szükséges kiszerelésben is kapható a patikákban.”

Jólesett a barátnőimmel megbeszélni a problémámat. A kulcsosházban megfogadtam, hogy elmegyek egy alapos kivizsgálásra. Már kértem is időpontot a nőgyógyászhoz. Addig is vettem egy doboz Premens tablettát a gyógyszertárban.

Vény nélkül kapható, barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer

Vény nélkül kapható, barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL

OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT,

VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT,

GYÓGYSZERÉSZÉT!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top