Tabuk nélkül

Ezért fájt a barátnőmnek velem a szerelem

Leventénél és Lizánál a fájdalmas együttlétek voltak a hüvelygomba első jelei.

Ezért fájt a barátnőmnek velem a szerelem

Az utóbbi időben valami megváltozott köztünk, aminek nem teljesen értem az okát. A kedvesem egyáltalán nem élvezi velem az együttléteket, sőt, az utóbbi időben kifejezett fájdalomra panaszkodott a behatoláskor – kezdi történetüket a huszonegy éves Levente. – Monogám kapcsolatban élünk, szóval nem hiszem, hogy valamilyen nemi úton terjedő betegség állna a háttérben. Arról sincs szó, hogy ne passzolnánk össze Lizával az ágyban, vagy hogy ne kívánnánk egymást – vallja meg.

Lizának ráadásul különösen fontos a testiség: a kapcsolatunk elején már egy hosszas csókolózástól úgy beindult, hogy én korábban olyat még nem láttam. Mind a ketten úgy éreztük, hogy tökéletesen illünk egymáshoz ezen a téren is. Korábban volt olyan barátnőm, akivel egyáltalán nem működött a dolog az ágyban, ez most biztosan nem ez az eset. Szeretem őt, és nem akarok neki semmilyen fájdalmat okozni, de aggódom a kapcsolatunk jövőjéért – teszi hozzá Levente. A fiatalember a szerelmét azzal is bizonyította, hogy mind az önmegtartóztatásba, mint a rá vonatkozó kezelésbe beleállt, amikor kiderült: kedvesénél a hüvelygomba okozta a kellemetlenséget. Ilyenkor ajánlott mindkét felet bevonni a gyógyszeres terápiába, hogy elkerüljék az úgynevezett pingpongfertőzést, vagyis azt, hogy a partnerek újra meg újra visszafertőzzék egymást.

Ezek a panaszok jelezhetnek hüvelygombát

A hüvelygomba legismertebb tünetei az erős szeméremtáji viszketés és a sűrű, túrós állagú, morzsalékos hüvelyfolyás. A fertőzést leggyakrabban a hüvelyflórában jelen lévő Candida albicans nevű gomba elszaporodása okozza. A gomba sérüléseket hozhat létre az érzékeny hüvelyhámon, ez teszi fájdalmassá a behatolást. Sokszor az intim együttlétek során érzett fájdalom a fertőzés első jele.

Ezek a dolgok okozhatnak hüvelygombát:

Betegségek – az immunrendszer gyengülése kedvez a hüvelygombának. Emiatt fordul elő gyakrabban például cukorbetegeknél.

Gyógyszerek – az antibiotikumot vagy magas hormontartalmú fogamzásgátlót szedő nők hajlamosabbak lehetnek a gombás hüvelyfertőzésre, mivel ezek a gyógyszerek befolyásolhatják a hüvelyflóra állapotát is.

Terhesség, szoptatás – a babavárás és a szoptatás időszakában megváltoznak a hormonszintek, ami szintén kedvezhet a hüvelygomba kialakulásának.

Nem megfelelő intimhigiénia – itt nemcsak az elégtelen, hanem a túlzásba vitt tisztálkodásra is gondolunk. A gyakori hüvelyirrigálás például felboríthatja a hüvelyflóra egyensúlyát, így az kevésbé képes védekezni a Candida elszaporodása ellen. A lúgos szappanok is negatívan befolyásolják a hüvelyi pH-t, ezért intim tisztálkodásra mindig kifejezetten erre szolgáló készítményt használjunk. A legjobb erre a célra a tiszta víz.

Életmód, szokások, külső tényezők – a hüvelygomba kialakulásának kedvez a levegőtlen, párás környezet (túl szűk, műszálas ruhák viselése), a szénhidrátdús étrend és meglepő módon a wellness is. Sok nőnél strandolás, úszás után jelentkeznek a panaszok, mert az uszodai klóros víz is negatívan befolyásolhatja a hüvelyflóra állapotát. Érdemes a dohányzást is kerülnünk, mert a káros szenvedély az immunrendszert is gyengíti.

Ezt tehetjük a kínzó tünetek ellen

A tünetenyhítésben és a gombaellenes kezelés kiegészítésében hasznos segítség a Micovag Plus hüvelykúp. Speciális, komplex összetétele révén segít helyreállítani a hüvelyi pH-t, a benne található, az egyik legkedveltebb gyógynövénynek számító kamillából származó illóolaj, a bizabolol pedig enyhíti a gyulladásos tüneteket: a viszketést és az égő érzést. A vény nélkül kapható Micovag Plus visszatérő hüvelygomba kiegészítő kezelésére is alkalmazható.

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL

A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,

VAGY KÉRDEZZE MEG

KEZELŐORVOSÁT!

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top