Tabuk nélkül

Tippek: ezt tegyük, ha hajlamosak vagyunk az aranyérre

Az aranyérről általában keveset beszélünk, mert még mindig tabunak számít ez a betegség. Pedig az aranyér nem válogat: kortól, illetve nemtől függetlenül bárkinél kialakulhat. Nem árt tudni, mit tehetünk, hogy csökkentsük a kellemetlen tüneteket.

Tippek: ezt tegyük, ha hajlamosak vagyunk az aranyérre


Az aranyér kialakulásának okai

Manapság az aranyér népbetegségnek számít, amely negyven év felett minden második embert érint. Esetenként kötőszöveti gyengeség, mint örökölhető hajlamosító tényező áll a hátterében, ám a betegség kialakulásának leggyakoribb oka a huszonegyedik századra jellemző mozgásszegény életmód és a rostszegény táplálkozás. A modern kor embere ugyanis túl sok feldolgozott élelmiszert és készételt fogyaszt, miközben egyre kevesebb zöldség és gyümölcs kerül az asztalunkra. Kevés élelmi rostot eszünk, emiatt egyre többen küszködnek rendszeres székrekedéssel, ez pedig hosszú távon aranyeres panaszok kialakulásához vezethet.

Az aranyér tünetei

Aranyérnek a végbélnyílás közelében található visszérpárnát nevezzük, amely a széklettartást és a székletürítést segíti. Amíg nincs vele semmi baj, tudomást sem veszünk a létezéséről. Akkor mondjuk csak, hogy valakinek aranyere van, ha valami nincs rendben ezen a testtájon. Az aranyérbetegség a visszerek kóros tágulata, amelynek egyik jellemző tünete a végbélben vagy a környékén jelentkező égő érzés, fájdalom, viszketés, valamint az enyhe vagy akár erőteljesebb vérzés.

Hogyan előzzük meg az aranyér kiújulását?

Ha szeretnénk megelőzni az aranyér kialakulását vagy kiújulását, váltsunk életmódot. Figyeljünk oda tudatosan a táplálkozásra, és a tányérunkra kerüljön minél több rostban gazdag étel. Igyunk naponta 2-3 liter folyadékot, de kerüljük a koffein- és alkoholtartalmú italokat. Mozogjunk rendszeresen, tartsuk kontroll alatt a testsúlyunkat.

Mit tehetünk, ha aranyerünk van?

1. Figyeljünk a megfelelő táplálkozásra

A székrekedés elkerülésének érdekében nagyon fontos a megfelelő táplálkozás és a bőséges folyadékfogyasztás. A rostban gazdag táplálékok – mint például a zöldségek és gyümölcsök – lazítják a széklet állagát.

2. Ne nyomjunk túl erősen

Próbáljunk meg odafigyelni rá, hogy székeléskor ne nyomjunk hosszasan nagy erővel, mert ez az aranyeres csomók növekedéséhez, az állapot rosszabbodásához vezethet.

3. Használjunk nedves törlőkendőt

Székelés után tanácsos az érdes WC-papír helyett nedves törlőkendőt használni. Ügyeljünk azonban arra, hogy a törlőkendő ne tartalmazzon olyan kémiai anyagokat, amelyek irritálhatják a végbélnyílás körüli nyálkahártyát.

4. Végezzünk gátizomtorna-gyakorlatokat

Aranyér esetén a rendszeres gátizomtréning kedvező hatású lehet, mivel javítja a kismedencei izmok tónusát. A következő egyszerű gyakorlatot naponta érdemes elvégezni: 30-szor ismételve a végbélnyílást összehúzzuk, kicsit megtartjuk, majd ellazítjuk.

Aranyérre Proktis-M

Aranyér esetén segíthet a Proktis-M termékcsalád. A két készítmény, a Proktis-M végbélkúp és Proktis-M Plus kenőcs egyesíti a kiváló hidratáló tulajdonságú hialuronsav és különböző gyógynövények erejét, ezáltal csökkenti a fájdalmat és elősegíti a sérült szövetek regenerációját. A Proktis-M végbélkúp belsőleg, a Proktis-M Plus kenőcs külsőleg, vagy a mellékelt applikátor segítségével belsőleg is használható. A két készítményt akár kombináltan is alkalmazhatjuk.

Patikában kapható gyógyászati segédeszközök

Patikában kapható gyógyászati segédeszközök

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL

A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,

VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top