nlc.hu
Tabuk nélkül

Munkahely és a depresszió

Munkahely és a depresszió: megengedett-e a rossz kedélyállapot?

Ideig-óráig talán tudjuk titkolni, hogy lelki nehézségeink vannak, de a depressziós állapot nem múlik el magától. Mi a helyes? Mit tehetünk ilyen helyzetben? Ne pánikoljunk, van megoldás!

Annak ellenére, hogy a depresszió valóban az egyik leggyakrabban előforduló betegség, nagyon sokan nem ismerik fel azokat a tüneteket, amelyek megjelenése és egyre intenzívebbé válása egyértelműen utal rá. Ilyen a folyamatos kimerültség, kedvtelenség, levertség, a fásultság, az alvászavarok, a koncentrációképesség csökkenése. A számos tényező együttes hatása a munkahelyi teljesítőképességünk romlását vonja maga után, ennek felismerése pedig újabb stresszhullámot indít el, amely még mélyebbre ránthat bennünket a depressziós állapotba.

Munkahely és depressziós állapot

(Fotó: Getty Images/David Wall)

Mit tehetünk kollégaként vagy vezetőként?

Kollégaként mindennapos támaszt nyújthatunk akár a munkafeladatok újraszervezésében, vagy egyes feladatok átvételében, egy jó vezető pedig folyamatos pozitív visszajelzést adhat a nehéz lelkiállapotban lévő beosztottjának.

Ha azt tapasztaljuk, hogy munkatársunk érdektelen a közös projektek során, a proaktivitás teljes hiányát mutatja, kerüli a szóbeli megnyilvánulást, vagy úgy látjuk, hogy összeegyeztethetetlen számára a magánélete és a munkahelyi feladatai, kezdeményezzünk beszélgetést vele, és mindenképp biztosítsuk támogatásunkról.

Mit tehetünk, ha mi magunk vagyunk depresszív állapotban?

Az általános munkamorálunk szinten tartása érdekében több dolgot is tehetünk. A precíz, előrelátható tervezés, pontos napirend, a feladatok egyértelmű kijelölése nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy egy váratlan esemény bekövetkezte esetén is képesek legyünk jó döntést hozni, a probléma helyett a megoldásra koncentrálni, nem pedig stresszelni, pánikolni.

Fontos az is, hogy mindig találjunk olyan alkalmakat, legyen szó testmozgásról vagy más szabadidős programokról, amelyek lehetőséget adnak arra, hogy a felgyülemlett stresszt levezessük.

  • Sport: napi 20-40 perc sportolás felér egy antidepresszánssal! Gyakorlatilag minden tanulmány kiemeli a sport jótékony hatását a depresszió megelőzésében. Nem kell versenyszerűen űzni, a lényeg, hogy találjunk motiváló és játékos tevékenységet.
  • Fontos a közösségi élet: legyen szó egy nagyobb baráti társasággal való rendszeres kapcsolattartásról vagy egy-két emberrel való folyamatos kommunikációról. A lényeg, hogy rántsuk ki magunkat a szürke hétköznapokból.
  • A kutyák, cicák, de jóformán bármilyen házi kedvenc rengeteget tud dobni az ember hangulatán, sőt, nemrégiben kiderült, hogy még az immunrendszerünk is erősebb lehet, ha van egy házi kedvencünk. Mára már bizonyított, hogy az állatoknak pozitív hatásuk van az emberekre, és a kedélyállapotunk is jobb lehet, ha megsimogatjuk őket, amikor ott vannak a közelünkben.

Ha azt tapasztaljuk önmagunkon vagy egy kollégánkon, hogy ezek a módszerek sem képesek kibillenteni az általános fásultságból, akkor érdemes szakember segítségét kérni. Manapság

számos, személyre szabott terápiás lehetőség érhető el, a kognitív terápiától kezdve a viselkedésterápián át a művészetterápiáig.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top