Tabuk nélkül

Lehet, hogy a vashiány miatt vagy levert

Az év elején számos oka lehet annak, hogy kimerültek vagyunk, és az immunrendszerünk sem ilyenkor a legerősebb. A stresszen vagy a szezonális hangulati nehézségeken kívül a vashiány is állhat a háttérben.

Lehet, hogy a vashiány miatt vagy levert


„Úgy éreztem, létezni sincs erőm”

„Nem 2023 lesz a kedvenc évem” – kezdi történetét Dorina. „Picit későn érő típus vagyok, és mindent most, egyszerre, 35 éves koromban akarok megvalósítani. Nemrég költöztünk családi házba, amire már régen vágytunk, de előre aggódom a rezsiköltségeken. Az év eleji sötét mindig megvisel, és ilyenkor sajnos gyakrabban vagyok beteg, ezért a munkámat is sokkal nehezebben tudom azon a szinten végezni, ahogyan azt elvárom magamtól. Ráadásul lassan szeretném elindítani a saját vállalkozásomat, ami nagyon sok feladattal jár. Néha annyira elfáradok, hogy már-már létezni sincs erőm. Az utóbbi időben szinte folyamatosan így éreztem magam. Vidám, energikus nőnek ismer a környezetem, de mostanában egyszerűen nem bírtam összeszedni magam. Nehéz volt elindítani a napokat, sokat fájt a fejem, nehezen koncentráltam a feladataimra, és a hajam is hullani kezdett.”

Vérvétel derítette ki a baj okát

Bár a kimerültség zavaró mértékű volt, Dorina egyszerűen a túlzott hajtás következményének vélte a dolgot. „Gondoltam, hogy picit többet kell pihennem, és rendbe fogok jönni, de semennyi lazítás nem volt elég, ugyanolyan fáradt voltam. Amikor már a párom is elkezdte mondogatni, hogy aggódik értem, elmentem orvoshoz, aki vérvételre küldött. Ott derült ki, mi miatt nem bírom a hajtást. Elég jelentős vashiányt mutatott a laboreredmény, ami megmagyarázza a rejtélyes tüneteimet.”

Ezért nélkülözhetetlen számunkra a vas

Bár egy felnőtt ember szervezete átlagosan mindössze 3-4 gramm vasat tartalmaz, a nyomelem hiánya szerteágazó tünetekhez és az immunrendszer általános teljesítménycsökkenéséhez vezet. Ha nincs kellő mennyiségű vas a szervezetben, úgy nem képződik elegendő és megfelelő minőségű hemoglobin, így kevesebb oxigén tud a vérkeringéssel a sejtjeinkhez jutni. Vasat a szervezetünk nem tud előállítani, a napi 1-2 milligramm vasveszteséget a vasraktárakból pótolja, amíg azok ki nem merülnek. Ha nem gondoskodunk naponta a megfelelő vasbevitelről, vashiány alakulhat ki, amely kezelés nélkül vashiányos vérszegénységgé súlyosbodhat.

Maltofer: hatásos és biztonságos vaspótló gyógyszer

Kifejezett vashiány esetén már nem segít a vasban gazdag étrend, mindenképpen gyógyszeres vaspótlásra van szükség. Magyarország vezető vaspótló gyógyszere*, a magas, 100 mg elemivas-tartalmú Maltofer rágótabletta a vashiány kezelésére igazoltan hatásos, a vasat egyedülálló, jól hasznosuló formában tartalmazza. A Maltofer hatóanyaga szabályozottan, a szervezet szükségletének megfelelően szívódik fel. Szedése más típusú vaspótlókhoz képest elenyésző székrekedést okozhat. Étkezéskor, más gyógyszerrel együtt is bevehető, C-vitamin nélkül is jól felszívódik. A Maltofer rágótabletta vashiány megelőzésére, kezelésére alkalmas laktóz- és gluténmentes, vegán gyógyszer*.

*IQVIA OLA Pharmacy Sell-in adatok alapján, a Maltofer rágótabletták együttes eladásait tekintve az OTC vaspótlók (04F2) csoportban, a 2022. január–december időszakban
Vény nélkül kapható, vas(III)-komplex-tartalmú gyógyszer

Vény nélkül kapható, vas(III)-komplex-tartalmú gyógyszer

Fotó: Phytotec Hungária

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL

OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT,

VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT,

GYÓGYSZERÉSZÉT!

(x)

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top