Tabuk nélkül

Van, hogy hiába szeded a vasat: ezek az ételek és betegségek akadályozzák a vas hasznosulását

Mutatunk pár tippet, hogy ne szedd feleslegesen a vaspótló gyógyszeredet.

Young woman eating a healthy salad after workout. Fitness and healthy lifestyle concept.


Akaratlanul is megnehezíthetjük a vasfelszívódást

Vasat a szervezetünk nem tud előállítani, ezért kívülről kell azt bevinnünk. Nem is gondolnánk, de számos étel- és italösszetevő akadályozza a létfontosságú nyomelem hasznosulását: ilyen a réz, a cink, a mangán, a fitátok, az oxalát vagy éppen a kávéban, teában és vörösborban megtalálható csersav. A gabonafélék, lisztes termékek rendszerint magas fitáttartalmúak, a legendásan magas vastartalmú spenót pedig oxalátban gazdag, ahogy a sóska és a rebarbara is. A magas rosttartalmú ételek sem a legjobb barátaink a vasfelszívódás szempontjából, az emésztés megkönnyítésében azonban nélkülözhetetlenek.

Növényi vagy állati eredetű vas: fontos különbség van közöttük

A vaspótlás legelemibb szabálya: enni kell, lehetőleg vasban minél gazdagabb ételeket. Az állati és a növényi táplálékok is tartalmazzák ezt a nyomelemet, igaz, más-más formában és mennyiségben. A húsokban, belsőségekben úgynevezett hemvasként, fehérjéhez kötötten találjuk meg a vasat, és ebben a formában könnyebben hasznosítja azt a szervezetünk. Bár a növények is lehetnek vasban gazdagok, az azokban található nem-hemvasnak mindössze 3-5 százaléka hasznosul, míg a hemvas esetében ez az arány három-ötször magasabb.

Tipp: a növényekben található nem-hemvas felszívódása javítható, ha valamilyen hemvasat tartalmazó húsfélével vagy C-vitamin-tartalmú élelmiszerrel együtt fogyasztjuk.

Gyógyszerek, multivitaminok

Sokan a multivitaminokhoz nyúlnak, ha pótolni szeretnék a vasat. Ezek a készítmények azonban számos olyan nyomelemet tartalmazhatnak, amelyek akadályozzák a vas felszívódását. A magnézium és a kalcium például oldhatatlan elegyet képez a vassal. Bizonyos gyógyszerek szintén gátolják a vasfelszívódást: egyes savcsökkentők, antibiotikumok, illetve hormonkészítmények is, mint például a pajzsmirigybetegségre alkalmazott szerek.

Tipp: segíthet, ha a vaspótlót két órával a vasfelszívódást gátló gyógyszerek után vesszük be.

Előzd meg a vashiány szövődményeit!

A vashiánnyal vigyázni kell, mert vashiányos vérszegénységgé hatalmasodhat, amely kezeletlenül a szervezet összeomlásához vezethet. Ha fáj a fejünk, hullik a hajunk, kimerültek vagyunk, esetleg az utóbbi időben gyengén teljesít az immunrendszerünk, vizsgáltassuk ki magunkat. Tüneteket mutató és igazolt vashiánynál ugyanis mindenképpen vaspótló gyógyszerre lesz szükségünk.

Maltofer: hatásos és biztonságos vaspótló gyógyszer

Kifejezett vashiány esetén már nem segít a vasban gazdag étrend, mindenképpen gyógyszeres vaspótlásra van szükség. Magyarország vezető vaspótló gyógyszere*, a magas, 100 mg elemivas-tartalmú Maltofer rágótabletta a vashiány kezelésére igazoltan hatásos, a vasat egyedülálló, jól hasznosuló formában tartalmazza. A Maltofer hatóanyaga szabályozottan, a szervezet szükségletének megfelelően szívódik fel. Szedése más típusú vaspótlókhoz képest kevésbé okozhat székrekedést. Étkezéskor, más gyógyszerrel együtt is bevehető, C-vitamin nélkül is jól felszívódik. A Maltofer rágótabletta vashiány megelőzésére, kezelésére alkalmas laktóz- és gluténmentes, vegán gyógyszer.

Fontos! A vas felszívódását egyes betegségek is akadályozhatják. A gluténérzékenységnek is hívott autoimmun betegség, a cöliákia esetében például pont azon a vékonybélszakaszon károsodnak a bélbolyhok, ahol a vasnak kellene felszívódnia. Ilyenkor a vaspótlást meg kell előznie az alapbetegség felismerésének és gyógyításának. Ha a bélbolyhok regenerálódtak, a szervezet újra képessé válik a vas felvételére.

*IQVIA OLA Pharmacy Sell-in adatok alapján, a Maltofer rágótabletták együttes eladásait tekintve az OTC vaspótlók (04F2) csoportban, a 2022. január–december időszakban
Vény nélkül kapható, vas(III)-komplex-tartalmú gyógyszer

Vény nélkül kapható, vas(III)-komplex-tartalmú gyógyszer

Fotó: Phytotec Hungária

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL

OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT,

VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT,

GYÓGYSZERÉSZÉT!

(x)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top