Mozgásszegény életmód következménye az aranyér? Igen, könnyen megtörténhet!

nlc | 2023. Február 07.
Bár az aranyeresség nem kizárólag időskori betegség, a kor előrehaladtával valóban gyakoribb az előfordulásának esélye.

A végbél egyik leggyakoribb betegségének számít az aranyér, amely enyhébb vagy súlyosabb mértékben minden harmadik embert érint. Bár az életkorral fokozódik az aranyérbetegség kockázata, azért fiataloknál, sőt akár gyermekeknél is előfordulhat.

Ingrid édesapja nyugdíjas, és az aranyér kellemetlen tünetei bizony őt sem kerülték el.

„Édesanyám halála után apukám nagyon magányos volt, ezért meghoztunk egy cseppet sem könnyű döntést: eladtuk a családi házat, és apa hozzám költözött. Magányos volt, aggódtam érte, de közben nem voltam nyugodt, ezer kérdés és kétely volt a fejemben: hogyan fogja magát érezni nálunk a megszokott dolgai és a barátai nélkül? Sajnos a félelmem nem volt alaptalan” – mondta Ingrid.

Tudtad? Azt mondják, minden betegség lelki okokra vezethető vissza. Az aranyérhez a harag, a leterheltség, az aggódás és az elengedés problémája társítható. Gondolkodjunk pozitívan, és próbáljunk megszabadulni a haragtól, az aggodalomtól. Meditációval vagy hosszú sétákkal is javíthatjuk a közérzetünket.

Fotó: Getty Images/AtlasStudio

„Apu nálunk egyáltalán nem találta fel magát, nagyon idegen volt neki a környezet, a pici lakás, a gyerekzsivaj. A barátai is messze laktak, így naphosszat a tévé előtt ült. Nem szólt semmit egészen addig, amíg a vécépapíron nem jelent meg vér. Kiderült, hogy előrehaladott aranyere van, amit nem tudtam, hiszen nem beszélt róla, nagyon szégyellte. Nem tudom, miért. Ha időben szól, akkor meg tudtuk volna előzni vagy legalább enyhíthettünk volna a fájdalmán. Az orvos végül gyógyszert írt fel neki, kicsit többet sétál, mint azelőtt tette, szóval szerencsére jobban van. Remélem, ez így is marad” – mondta Ingrid.

Tudtad? Aranyérre gyanakodhatunk, ha a gyermek székeléskor fájdalmat, illetve a végbélnyílása körül viszkető, fájó érzést tapasztal. Súlyosabb esetben a székletben, illetve a vécépapíron is felfedezhetünk vért, ekkor mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni!

Mi segíthet?

Tipp: Tanácsos naponta akár több alkalommal is langyos fürdőt venni, amely serkenti a gyulladt rész vérkeringését, jó ötlet lehet továbbá a kamillás ülőfürdő, amelynek fájdalomcsillapító és fertőtlenítő hatása is van. A meleg mellett a hideg szintén segíthet: a gáttájékra naponta 2-3 alkalommal helyezzünk jeges borogatást, ez enyhíti a fájdalmat és összehúzza az ereket.

Az aranyér kezelésére a házi praktikák mellett használhatunk kúpot vagy krémet.

Exit mobile version