Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

Téli home office: így kerüld el az aranyér csapdáját!

Az irodai munka hogyan vezethet aranyér kialakulásához? Hogyan előzhetjük meg vagy segíthetünk az aranyeres panaszainkon, ha folyamatos ülőmunkát végzünk? Róbert osztotta meg tapasztalatait.
aranyér, home office

Az aranyérbetegség olyan kóros visszeres értágulat, amely a végbél alsó szakaszának nyálkahártyája alatt helyezkedik el, és csak lazán van rögzítve. Az ún. aranyeres csomók akkor alakulnak ki, ha ezek az erek a végbél és a végbélnyílás falában kitágulnak, ezért a keringésük lelassul, és a bennük szállított vér pangani kezd. A kiöblösödések fala elvékonyodik, kidomborodnak, könnyebben megsérülhetnek és a helyükről el is mozdulhatnak.

A végbélviszketés, székelés során érzett fájdalom, vérzés, súlyosabb esetekben kemény, gyulladt, nedvedző, fájdalmas csomók aranyérre utalnak. Az aranyeres csomók kialakulását sokszor a székelés nehézségei okozzák, például az erőlködés, de állhat a hátterében helytelen táplálkozás, a mozgásszegény, ülő életmód, túlsúly, öröklött hajlam, továbbá hosszan tartó erőltetett köhögéssel járó felső légúti panaszok is kiválthatják.

Az aranyér és az ülőmunka szorosan összefügg egymással?

Az aranyérbetegség kialakulása a folyamatos ülőmunkát végzőket gyakrabban érinti, például az irodai dolgozókat, adminisztrátorokat, sofőröket, pénztárosokat.

Irodában dolgozom, és rengeteg munkánk van, reggel beülök a gép elé és csak azt érzékelem, hogy sötétedik. Naponta kb. 10 órát ülök az íróasztalomnál. A cég úgy döntött, hogy most, a téli időszakban maradjunk otthon, home office-ban, ezzel is spórolva a fűtésen. Számomra ez nem a legjobb megoldás, mert eddig csak-csak kimentem egyet a kollégákkal beszélgetni, ebédelni, de itthon? Az ételt is az íróasztalnál, munka közben eszem meg. Sajnos meg is lett az eredménye, aranyerem lett, és nem akart elmúlni. Felkerestem az orvosomat, aki elmagyarázta, hogy ülés közben a hasüregi szervek teljes súlya a gáttájékra terhelődik. Az állandó terhelés hatására az aranyérnek nevezett visszérpárnában tartósan megemelkedik a nyomás, a feszüléstől az erek idővel kitágulnak, a faluk elvékonyodik és kialakulhat az aranyérbetegség. Nálam is ez történt” – mondta csalódottan Róbert, aki kenőcsöt és kúpot kapott a problémájára, rostdús étrendre váltott, és az orvos tanácsára figyel a napi folyadékbevitelre is.

Az ülőmunka nem csak az aranyér kialakulásának kedvez, de nagyon sokszor gerinc- és ízületi problémákat, visszérbetegséget is okoz.

Teljesen ki voltam akadva, hogy amíg a többieknek csak a háta, dereka fáj, nekem pokollá tette az életem az aranyérrel járó fájdalom. Hálát adok a gyógytornász ismerősömnek, aki remek tippet adott: a gurulós székemet időnként lecserélem fitballra! Olyan, mintha újjászülettem volna, és jobb lett a tartásom is. Ajánlottam a hátfájós kollégáknak, ők is kipróbálták” – mondta Róbert.

Tippek a munkahelyi ergonómia és szünetek optimalizálására

  1. Az aranyér megelőzésében és enyhítésében segíthet a megfelelő szék kiválasztása. Ha már sokat kell ülnünk, akkor ergonomikus széket válasszunk. Ezek a székek amellett, hogy a gerincet egészséges helyzetben tartják, kisebb súlyt helyeznek a végbéltájékra.
  2. Ugyanezt a hatást érhetjük el ülőlabdán, gumikarikán vagy anatómiai párnán dolgozva is. Akinek nem okoz gondot, az néhány órán át dolgozhat állóasztal mellett is, ezzel is tehermentesíti egy időre a végbél környéki visszérhálózatot.
  3. Nem ajánlott napi 8-10 órán át egyfolytában ülve maradni. Hasznos pár óránként 5 perc mozgásszünetet beiktatni. Ilyenkor érdemes felállni, kinyújtózni, sétálni egy kicsit, hogy a véráramlás helyreálljon a testünkben, fokozódjon a keringés a vénákban, így a végbél körüli területen is.
  4. Ha valakinek már vannak panaszai, akkor mielőbb szerezzen be patikai készítményeket, ugyanis azok enyhítik az aranyér fellángolásának enyhe és korai tüneteit. Emellett lehetőleg kerülje a feszes, hasat szorító nadrágokat és öveket, valamint a szoros öltözékeket.
Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top