Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

Amikor a mozgásszegény életmód csapdába ejt – Aranyér a családban

Hogy segíthetjük egymást a bajban? Miért érdemes együtt, közösen összeesküdni az aranyér ellen? Hogy előzhető meg? Az Ágh család meséli el, ők hogyan csinálják!
aranyér, mozgás, életmód

Az aranyér a végbélnyíláson belül elhelyezkedő vénás fonat kóros tágulata. A vénafal idővel elvékonyodik és sérülékennyé válik, csökken a rugalmassága. Székelés közbeni erőlködés hatására fájdalom, később viszkető érzés jelentkezhet, illetve a széklet felszínén vagy a papíron vörös vér jelenhet meg. Az aranyeres csomók be is gyulladhatnak, ami pangással párosulva növeli a trombózishajlamot.

Az aranyérbetegség sok esetben az egészségtelen életmód következménye. Gyakran a rossz szokások elhagyásával és helyi kezeléssel megszüntethető a probléma!

Az aranyér kialakulhat örökletes tényezők (veleszületett kötőszöveti gyengeség), mozgásszegény, ülő életmód, székrekedés, túlzott székletvisszatartás, rost- és folyadékszegény étrend, túlsúly, terhesség vagy szülés miatt és egyes betegségek, mint májbetegség, végbélgyulladás vagy végbéldaganat következményeként.

Nálunk a család egyik fele retteg, a másik fele pedig szenved az aranyérbetegségtől. Öröklött hajlam, ülőmunka, egészségtelen étrend – minden van a terítéken. A nagypapám lassan két évtizede aranyérbeteg, de ahelyett, hogy segítene magán, inkább szenved. Én úgy döntöttem, nem követem a példáját, mivel örökletes tényezők is szerepet játszhatnak az aranyér kialakulásában, a megelőzésre helyezem a hangsúlyt” – mondta Bea.

A lányom még a háziorvostól is kért tanácsot, mit tegyen, hogy ne járjon úgy, mint a nagypapája vagy mint én – kezdte Bea édesapja. – Sajnos a hajlamot én is örököltem, de Beának köszönhetően minden kiújulás után idővel enyhültek a tüneteim. Nem vagyok olyan makacs, mint édesapám. Figyelek a folyadékbevitelre, napi 2-2.5 liter vizet iszom, beiktattam az étrendebe a savanyított tejtermékeket, például joghurtot és a kefirt, mert a tejsav javíthatja a belek mozgékonyságát. Mindig van itthon valamilyen cukrozatlan gyümölcslé is, szilva, ribizli vagy sárgabarack. Sokat segítettek a Beával való közös étkezések is, hiszen így egy sokkal egészségesebb étrendet alakítottunk ki együtt. Nagypapa is gyakran ebédel velünk, de nagyon makacs, és egyetlen tanácsot sem hajlandó megfogadni” – mondta László.

Igen, szerencsére apára tudtam hatni. Olyannyira, hogy néha el is jön velem gyalogolni, ugyanis a rendszeres mozgással is sokat javíthatunk az aranyérbetegségen, sőt, meg is előzhetjük. Járok konditerembe is, de nehéz súlyokat egyáltalán nem emelek, és a felüléseket és a hasprést is módjával végzem. A rostokban gazdag ételek jó hatással vannak a bélrendszerre, ahogy az olajos magvak, csírák és hüvelyesek (például zöld-, sárga- vagy csicseriborsó, lencse, vörös lencse, száraz bab) is. Az egészséges életmódnak, a rostdús étrendnek, a rendszeres mozgásnak és a bőséges napi folyadékbevitelnek köszönhetően nekem kutya bajom. Bezzeg a nagypapi… egyszerűen nem tud lemondani pörköltről, a rántott húsról, a tésztáról és a kenyérről. Állandóan a tévé előtt ül, alig mozog, leginkább hagyományos, magyar ételeket vagy főtt tésztát eszik, a gyümölcsökről és zöldségekről hallani sem akar. Meg is van az eredménye: sokszor olyan fájdalmai vannak, hogy egyik székről nem tud átülni a másikba” – árulta el Bea.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top