Tabuk nélkül

Intim viszketés: nem mindig fertőzés okozza

A hüvelyszárazság igen gyakori probléma, mégis kevesen ismerik fel. Az intim viszketést tapasztalva ugyanis a legtöbben először valamilyen hüvelyi fertőzésre gyanakodnak. Nézzük, mi a különbség a két állapot között!

Intim viszketés: nem mindig fertőzés okozza

A mai napig tabu az intim problémák nyílt említése. Ez valahol érthető, hiszen sokszor még az intim testrészeinkről sem szívesen beszélünk, nemhogy arról, ha valamilyen probléma van a működésükkel. Az ilyen tiltásnak az egyik nagy veszélye, hogy az érintettek nem fordulnak orvoshoz a bajukkal, és az innen-onnan összeszedett otthoni praktikákkal könnyen félrekezelik magukat. A nem megfelelően kezelt betegségeknek viszont súlyos szövődményeik lehetnek.

Hüvelyi fertőzések

A legtöbb esetben baktérium vagy gomba váltja ki a megbetegedést. Ha ugyanis valamilyen külső vagy belső ok miatt felborul az egészséges hüvelyflóra, az kedvező körülményeket teremt a kórokozók elszaporodásához.

A bakteriális hüvelyfertőzést legtöbbször az E. coli nevű bélbaktérium okozza, amely a hüvelybe sodródva elszaporodik a hüvely meggyengült védelmi mechanizmusa folytán. Bakteriális vaginózis esetén bőséges, kellemetlen, szürkésfehér színű, halszagú folyással szembesülünk. A betegség kezeletlenül méhnyálkahártya- vagy kismedence-gyulladássá fajulhat. A nőgyógyász antibiotikumot írhat fel, amely mellett minden esetben ajánlott gondolni a hüvelyflóra regenerálására is.

Gombás hüvelyfertőzésnél sárgásfehér, morzsalékos állagú folyást tapasztalunk, amelyet a szeméremtájék kivörösödése és erős viszketés kísér. A hüvelygombával is mindenképpen keressük fel a nőgyógyászunkat, aki helyi hatású és szájon át szedett gombaellenes szereket is felírhat a problémára.

Hüvelyszárazság

A hüvelyszárazság meglehetősen kellemetlen állapot, amelynek hátterében az esetek többségében az ösztrogén nevű hormon szintjének csökkenése áll.

Tünetek:

–        megfelelő hosszúságú előjáték hatására sem nedvesedik kellően a hüvely

–        emiatt fájdalmas lehet az aktus

–        húzódó, feszítő, viszkető érzés az intim tájékon

–        nincs rendellenes hüvelyi folyás

A hormonszintcsökkenés mögött számos ok állhat.

Változókor: a petefészkek működésének csökkenésével, majd leállásával visszaesik a női nemi hormonok szintje.

Drasztikus fogyókúra: az éhezés során a szervezet egyes, nem létfontosságú funkciókat lekapcsol, így szenvedhet kárt a női nemi hormonok termelődése.

Stressz: az állandósult stressz szintén összezavarhatja a hormonháztartást.

Fogamzásgátló: egyes hormontartalmú fogamzásgátló gyógyszerek vagy eszközök alkalmazása is kiválthat hüvelyszárazságot.

Gyógyszer mellékhatása: egyes készítmények (antidepresszánsok, allergiaellenes szerek vagy éppen az endometriózis kezelésére szolgáló gyógyszerek) mellékhatása is lehet a hüvelyszárazság.

Várandósság, szoptatás: a szülést követően átmenetileg lecsökken az ösztrogénszint, ami hüvelyszárazságot okozhat.

Bizonyos betegségek: egyebek mellett a diabétesz vagy a már említett endometriózis is járhat hüvelyszárazsággal.

Orvosi beavatkozások: a kemo- vagy sugárterápia mellékhatásaként, illetve nőgyógyászati műtétek után is kialakulhat a kellemetlen panasz.

 

Cikatridina hüvelykúp: segítség hüvelyszárazság esetén

Bár a hüvelyszárazságot legtöbbször a hormonhiány okozza, a kellemetlen tüneteket hormonmentesen is enyhíthetjük. A Cikatridina hüvelykúp hialuronsavat és ápoló hatású gyógynövények kivonatát tartalmazza. A hialuronsav kiváló vízmegkötő hatású vegyület: erősíti a szövetek szerkezetét és segíti a hüvely nedvességtartalmának helyreállítását. A gyulladáscsökkentő, illetve hámregeneráló hatásukról ismert gyógynövényi összetevők pedig táplálják a hüvelyt bélelő, érzékeny hámot, így csökkentik az általános viszkető-feszülő érzést, és tartós segítséget jelentenek a hálószobában is. Az ajánlott 10 napos kúra szükség szerint folytatható, ismételhető.

Fontos: kevesen tudják, hogy a kezeletlen hüvelyszárazság miatt védtelenebb, sérülékenyebb a hüvelyhám, ezért olyankor könnyebben, gyakrabban alakulhatnak ki fertőzések.

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

 

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL

A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,

VAGY KÉRDEZZE MEG

KEZELŐORVOSÁT!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top