Tabuk nélkül

Innen tudhatjuk, hogy ez már bizony a változókor (x)

Anikó – nővére példájából okulva – már azelőtt elkezdett felkészülni a klimaxra, hogy felfedezte volna magán annak első tüneteit…

Innen tudhatjuk, hogy ez már bizony a változókor (x)


„Rossz tapasztalataim voltak a családon belül”

„Negyvenöt éves, kétgyermekes édesanya vagyok, jól fizető munkám van, szép családom, szerető férjem… Talán érthetetlen, de tartok attól, hogy ez a szép álom mikor fog elmúlni, és mikor borul fel minden amiatt, hogy elkezdődik nálam is a változókor” – osztja meg aggályait Anikó, akinek a családján belül voltak rossz tapasztalatai a klimaxszal. „A nővérem nyolc évvel idősebb nálam, pár éve elvált, egyedül neveli a kislányát. Gyanítom, hogy a házassága megromlásába belejátszottak a klimaxos panaszai, elsősorban a hangulatingadozásai, amelyekről jó ideig nem akart tudomást venni. Több tünetet is a stresszes munkájának tulajdonított: például, hogy rosszul aludt és gyakran ébredt teljesen leizzadva. Ezzel magyarázta az ingerlékenységét és azt is, hogy abszolút hidegen hagyja az intimitás. Akkor látta csak be, hogy talán a változókor miatt van mindez, amikor elkezdett kimaradozni a menzesze, és egyre gyakrabban voltak hőhullámai.”

Ez okozza a klimaxos tüneteket

A változókor a negyvenes életévek végén kezdődik, a menopauza a magyar nőknél általában az ötvenes életéveik elején következik be. A vérzés kimaradozását, majd végleges elmaradását a petefészkek hanyatló, majd megszűnő működése miatt lecsökkenő ösztrogén- és progeszteronhormon-szint okozza. Az ösztrogénhiány a felelős a további változókori tünetekért is, amelyek akár 5-7 éven át kísérhetnek bennünket.

Nem csak a korral jár

Hormonhiányos állapot fiataloknál is kialakulhat. Cukorbetegség, kemoterápia vagy sugárkezelés is kiválthatja, és családi halmozódás is előfordulhat. A korai klimaxszal küzdő nők nagy része menstruációs zavar miatt keresi fel a nőgyógyászát, és így szembesül a probléma valódi okával. A változókor kezdetének legkorábban jelentkező tünete ugyanis a vérzési rendellenesség.

A vérzészavar mellett ezeket a panaszokat is tapasztalhatjuk:

  • hőhullámok,
  • alvászavar,
  • súlygyarapodás,
  • hangulatingadozás,
  • fejfájás,
  • hajhullás, hajritkulás,
  • agyi köd,
  • hüvelyszárazság.

A menopauza ténye laborvizsgálattal is megerősíthető, ilyenkor a petefészkek működését stimuláló hormon (FSH) szintjét is vizsgálják.

Jó tudni! A hormonális fogamzásgátlás elfedheti a változókori tüneteket, és fenntarthatja a menstruációt még akkor is, amikor a petefészkek már egy ideje csökkent „üzemmódban” működnek. Ha biztosak akarunk lenni abban, hogy elértük a menopauzát, érdemes letennünk a gyógyszert, és hormonmentes fogamzásgátló eszközre váltani. A vérzés elmaradása után pedig nincs többé szükségünk fogamzásgátlásra.

Felkészülhetünk a változásra

„Elébe mentem a dolgoknak, és már a tünetek megjelenése előtt változtattam az életmódomon. Nagyon sok rosszat hallottam, olvastam erről a változásról, hogy sokan teljesen kifordulnak magukból – a nővéremen is ezt láttam. Nagyon örültem, amikor elkezdett szedni egy gyógynövénykivonatokat tartalmazó gyógyszert, amely hatásosan enyhítette a testi-lelki panaszait. Így már én is tudom, mihez nyúljak, ha eljön az idő, és megjelennek nálam is a klimaxos tünetek” – teszi hozzá Anikó.

Remifemin Plus: igazolt segítség a változókorban

A klimaxos panaszok ellen klinikailag is igazoltan hatásos gyógynövény a Cimicifuga racemosa néven is ismert poloskavész és az orbáncfű. Az említett két gyógynövény kivonata a fő összetevője a hormonmentes Remifemin Plus tablettának, amely jó választás lehet akár a korai, akár a később jelentkező változókori testi és lelki tünetek enyhítésére. A Remifemin Plus hormonmentes, így orvosi javaslatra olyan esetekben is alkalmazható, amikor a hormonkezelés ellenjavallt, napi adagolása a tünetek erőssége szerint módosítható. A Remifemin Plus ellenőrzött körülmények között termesztett gyógynövények kivonatából, szigorú minőségi követelményeknek megfelelően előállított, klinikailag igazolt hatású gyógyszer, amelynek állandó összetételét és minőségét rendszeres gyártói és hatósági ellenőrzések garantálják. A Remifemin Plus már 120 darabos kiszerelésben is kapható.

Vény nélkül kapható gyógyszer

Vény nélkül kapható gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL

OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT,

VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT,

GYÓGYSZERÉSZÉT!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top