nlc.hu
Tabuk nélkül

Mellfájdalom: ez állhat a háttérben

Mellfájdalom: ez állhat a háttérben

A mellfájdalom sok nőt érintő probléma, minden korosztályban előfordulhat. Milyen típusú ez a fájdalom? Mi okozhatja? Tisztázzuk!

A mellfájdalom helye és intenzitása egyénenként eltérő, a jellege is többféle – éles, tompa, szúró vagy égő – lehet.

Ciklikus, illetve nem ciklikus mellfájdalom

A ciklikus mellfájdalom összefüggésben áll a menstruációs ciklussal és a szervezetben végbemenő hormonális változásokkal, de vannak ettől függetlenül jelentkező mellfájdalmak is. A ciklikus fájdalom főleg a fiatalabb korosztályt (a 20 és 45 év közöttieket) érintheti, míg a nem ciklushoz köthető mellfájás az idősebbekre (50 év felettiekre) jellemző.

A ciklikus fájdalom okozza a mellfájdalmak mintegy háromnegyedét, amely a menstruáció előtti egy-két hétben, a premenstruációs szindróma (PMS) egyik jellemző tüneteként jelentkezhet.

Mellkasi fájdalom

(Fotó: Getty Images/Sakan Piriyapongsak / EyeEm)

Egyéb okok, amelyek a mellfájdalom hátterében állhatnak

1.     Gyakori, hogy a mellfájdalmat a fibrocisztás emlőbetegség, vagyis a mell kötőszövetes állományának „felszaporodása” okozza. A mellben kisebb-nagyobb rugalmas, mozgatható csomók alakulnak ki, és a fájdalom a menstruációs ciklussal összefüggően növekedhet, illetve csökkenhet. A fibrocisztás masztopátia tünete lehet emellett a mell, illetve a mellbimbó érzékenysége, viszketése, esetenként a váladékozás is. A fibrocisztás emlőbetegség nem azonos a mell rosszindulatú daganatával.

2.     Bizonyos gyógyszerek, elsősorban a hormonrendszerre ható készítmények szedése is mellfájdalommal járhat együtt. Ezek közé tartozhatnak például a fogamzásgátlók, a meddőség kezelésére használt szerek, a progeszteron- és ösztrogénpótlók. Ezek mellett azonban egyes antidepresszánsok, vízhajtók, vérnyomáscsökkentők mellékhatása is lehet a fájdalom. Ha nemrég kezdtünk el új gyógyszert szedni, és mellfájást tapasztalunk, mindenképpen beszéljünk erről az orvosunkkal!

3.     A masztitisz, vagyis a mellgyulladás rendkívül fájdalmas betegség, amely a leggyakrabban (de nem kizárólag) a szoptató nőket érinti, oka a tejcsatorna elzáródása. A masztitisz tünetei a fájdalom mellett a láz, az általános gyengeség, a mell rendkívül érzékennyé és meleg tapintásúvá válása, kipirosodása.

4.     Megfelelő tartás hiányában a melleket a mellkasfallal összekötő ínszalagok a nap végére megnyúlhatnak és fájdalmassá válhatnak. Ennek eredménye a mellek sajgó fájdalma, amely különösen észrevehető testmozgás közben. Mindenképpen ügyeljünk arra, hogy mindig megfelelő méretű, helyes tartást biztosító melltartót válasszunk!

5.     Ha érzékeny csomót észlelünk a mellben, lehet, hogy emlőcisztánk van. Az ilyen, folyadékkal teli csomók nem veszélyesek, gyakran kezelésre sem szorulnak és maguktól eltűnnek. Ugyanakkor fontos, hogy ha csomót találunk, azt minden esetben vizsgáltassuk ki!

6.     Bár ritka, hogy a mellrák fájdalmat okozna, de nem elképzelhetetlen. A gyulladásos mellrák gyakran jár fájdalommal, ez az altípus ugyanakkor az összes mellráknak csak 1-5%-át teszi ki. Ennek a betegségnek a tünetei hirtelen jelentkeznek és gyorsan rosszabbodnak.

Hirdetés
Viszlát cikluszavar és PMS! Helló Premens!

A cikluszavar rendezésében és a menstruáció előtti kellemetlen panaszok enyhítésében is segít a hormonmentes, koncentrált barátcserje-kivonatot tartalmazó Premens tabletta, melynek gyógynövény összetevői pozitívan hatnak a női hormonális szabályozórendszer működésére. Hatását és biztonságosságát több vizsgálat is alátámasztja. Jelenleg az egyetlen recept nélkül kapható barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer, melyet a kívánt hatás érdekében ajánlott legalább 3 hónapon át, a menstruáció alatt is szedni. A kezelés szükség esetén tovább folytatható, vagy kiújuláskor újrakezdhető. 3 havi terápiára elegendő kiszerelés is kapható.

Vény nélkül kapható, barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer
https://www.premens.hu/ 
Fotó: Phytotec Hungária Bt.

 

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

 

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top