Tabuk nélkül

Szerencsére anyának nem volt igaza: a PMS-re létezik segítség (x)

„Amikor kamasz voltam, anya azt tanította nekem, hogy a menzesz előtti rossz napokat el kell viselni, hiszen hozzátartoznak a női léthez. Szerencsére ma már tudom, hogy ez nincsen így, sőt a kellemetlen panaszokra létezik hormonmentes segítség is.”

Szerencsére anyának nem volt igaza: a PMS-re létezik segítség (x)


Neked hol van a fájdalomküszöböd?

– Örülök, hogy a menzesz előtti nehéz napokról ma már köztudott, hogy az nem csupán női hiszti, hanem olyan állapot, amit tőlünk függetlenül a hormonok játéka idéz elő. Ennek ellenére mégis gyakran úgy éreztem, hogy a környezetem nem igazán vette jó néven, amikor a PMS idején nyűgösebb voltam az ilyenkor rám törő has- és fejfájástól. Pedig mindenkinek más a fájdalomküszöbe, sajnos én nem tudtam mosolyogva tűrni, ha hasogatott a fejem, a fájdalom ugyanis hamar úrrá lett rajtam és átvette felettem az irányítást – kezdi a történetét Lilla.

Lelkileg is labilis voltam PMS idején

A menzesz előtt 7-10 nappal jelentkező PMS szerencsére ma már nem tabutéma, mégis harminc körül jártunk a barátnőimmel, amikor először beszélgettünk róla. Pedig mindannyiunkat valamilyen formában érintettek a kellemetlen tünetek. Nekem például nemcsak a fájdalommal kellett megküzdenem, hanem lelkileg is labilis voltam a menzeszt megelőző héten. Kiderült, a barátnőim szintén hasonló cipőben jártak, sőt, egyikőjüknek farkasétvágy is társult a hangulatingadozás mellé, a másiknak pedig puffadt a hasa és feszült a melle ebben az időszakban.

A PMS-nek 150 féle tünete ismert

Kisgyerekkorunk óta ismerjük egymást, mégsem beszéltünk korábban soha ezekről a gondokról. Talán azért, mert bennünket úgy neveltek otthon, hogy a menstruáció és az azt megelőző nehezebb napok természetesek, amit el kell viselnünk. Nem is könnyű beszélni róla, hiszen velem sajnos gyakran előfordult, hogy ha megemlítettem, hogy nem érzem jól magam a bőrömben, sokan leintettek, lekicsinyelték a problémámat, mondván, ilyen alacsony fájdalomküszöbbel csak gyenge ember lehetek. Nem értettem, miért ítélkezünk egymás felett, és honnan tudjuk, kinek mekkora a fájdalomtűrő képessége. Hiszen PMS-tünetből is több mint 150 féle létezik, és mindegyik más intenzitással jelentkezik, sőt még havonként is változhat, hogy milyen erősséggel jönnek elő a panaszok.

A barátnőm segítő tanácsa

Azért is jó, ha a barátnőinkkel tudunk beszélgetni a PMS-ről, mert egyiküktől kaptam egy jó tippet. Azt tanácsolta, hogy próbáljam ki a patikában recept nélkül kapható Premens tablettát, amely igazoltan hatásos a PMS kellemetlen tüneteinek enyhítésére. Ez a növényi gyógyszer barátcserje-kivonatot tartalmaz, amelynek összetevői pozitívan hatnak a női hormonális szabályozórendszer működésére. A tablettát a ciklus bármelyik napján el lehet kezdeni szedni, és a szedését a menzesz alatt is folytatni kell. Mivel jótékony hatását akkor fejti ki a leghatékonyabban, ha legalább három cikluson át szedjük, én egyből háromhavi kiszerelésben vettem meg a patikában.

Segített a Premens tabletta

A 3 hónapos Premens-kúra óta sokkal jobban érzem magam a menzeszt megelőző napokban, nincs kínzó fejfájásom, és sokkal kevésbé vagyok labilis. Most már tudom, hogy anyukámnak szerencsére nem volt igaza, és bár a menzeszt megelőző PMS valóban természetes dolog, nem kell beletörődni és némán tűrni a vele járó kellemetlen tüneteket, hiszen enyhítésükre létezik hormonmentes gyógynövényes segítség is – mondja Lilla.

Vény nélkül kapható, barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer

Vény nélkül kapható, barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL

OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT,

VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT,

GYÓGYSZERÉSZÉT!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top