Tabuk nélkül

Ezt a betegséget is jelezheti, ha megváltozik az illatunk (x)

Az illatok alapvetően meghatározzák az életünket. Örömöt szerezhetnek, de veszélyre vagy betegségre is figyelmeztethetnek. Mutatjuk, milyen illatra figyeljünk különösen oda, mert az bakteriális hüvelyfertőzést jelezhet.

Ezt a betegséget is jelezheti, ha megváltozik az illatunk (x)


Ezért fontosak az életünkben az illatok

Az illatok számos módon befolyásolják az érzéseinket, az emlékeinket és a döntéseinket. Segítenek kiválasztani, mit együnk, befolyásolják az ízlelésünket, hatnak a társasági életünkre és veszélyes helyzetekre is figyelmeztethetnek bennünket. Az illatok kapcsolódnak az agyunknak ahhoz a részéhez, amely az érzelmeket és az emlékeket dolgozza fel, ezért bizonyos illatok felidézhetnek régi emlékeket vagy hangulatokat. Ráadásul még a vonzerőt is befolyásolhatják, mert az orrunk érzékeli a kémiai jeleket, amelyek segítenek nekünk megtalálni a megfelelő partnert.

Terhességi hiperozmia: az első trimeszterben gyakori

Mindenki más mértékben érzékeny az illatokra, és életszakaszonként is változhat a szaglásunk. A megváltozott szaglás egyebek mellett a terhességnek is lehet a tünete. A hormonális változások befolyásolják az orr és az agy működését, ezért sok kismama válik érzékenyebbé a szagokra a terhesség alatt, különösen az első trimeszterben. Ezt a jelenséget hiperozmiának nevezzük. „Nálam az egyik első tünet volt, hogy teljesen rosszul voltam egyes szagoktól. Imádom az édesapámat, de erős dohányos, és az első trimeszterben egyáltalán nem bírtam mellette megmaradni, annyira undorodtam a dohányszagtól. A hagyma- és a fokhagymaszag is kikészített, de a démonom a halszag volt. Nagyon vártam, hogy a második trimeszterre enyhüljön a szagérzékenységem” – meséli a huszonkilenc éves Regina.

Betegséget is kiszagolhatunk

A szagérzékenység áldás is lehet: vannak betegségek, amelyeket onnan vehetünk észre, hogy nekünk magunknak megváltozik az illatunk. Ha úgy érezzük, hogy az illatunk eltér a szokásostól, vagy olyan szagot érzünk magunkon, amelyet nem tudunk megmagyarázni, akkor érdemes orvoshoz fordulni. Előfordulhat, hogy valamilyen egyszerű ok áll a jelenség mögött, például az étrendünk vagy a higiéniai szokásaink, de a megváltozott illat egészségi probléma jele is lehet.

Ez a szag jelez intim betegséget

Várandósként különösen figyeljünk arra, ha a hüvelyfolyásunk színe vagy szaga megváltozik. Ez ugyanis hüvelyi fertőzés jele lehet. Az egyik leggyakoribb nőgyógyászati kórkép, a bakteriális hüvelyfertőzés például bőséges, szürkésfehér színű, kellemetlen, halszagú folyással hívja fel magára a figyelmet. A bakteriális hüvelyfertőzés oka, hogy a normál hüvelyflóra felborul, és elszaporodnak a gyulladást okozó mikroorganizmusok. Kezelés nélkül felszálló fertőzésként a magzatra is veszélyes lehet, koraszülést vagy vetélést okozhat.

Vitagyn C: segítség bakteriális hüvelyfertőzés esetén

A bakteriális vaginózis kezelése antibiotikummal történik, amely nemcsak a kórokozókat pusztítja el, hanem a szervezetünket védő saját baktériumflóránkat is károsítja. Antibiotikum szedésekor éppen ezért mindig gondoljunk a saját baktériumaink megerősítésére! A terápia kiegészítéseként válasszunk olyan helyileg használható, pro- vagy prebiotikus készítményt, amely elősegíti a természetes Lactobacillus-flóra növekedését. A hármas hatású Vitagyn C hüvelykrém támogatja a saját hüvelyflóra regenerálódását, tejsavtartalma révén helyreállítja és fenntartja a hüvely élettani pH-értékét, ezáltal gátolja a bakteriális vaginózisért felelős mikroorganizmusok szaporodását. A Vitagyn C hüvelykrém a kezelőorvossal egyeztetve várandósság és szoptatás alatt is használható.

Ezt a betegséget is jelezheti, ha megváltozik az illatunk (x)

Fotó: Phytotec Hungária

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL

A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,

VAGY KÉRDEZZE MEG

KEZELŐORVOSÁT!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top