Kerüld el a félreértéseket: van az a pont, amikor tényleg beszélni kell a hüvelygombáról!

nlc | 2023. Május 01.
A hüvelygombával és annak kellemetlen tüneteivel minden nő szembesült már. Nagyon gyakori probléma, mégis sok a félreértés körülötte.

Kevés olyan nő létezik, aki életében egyszer sem találkozott a hüvelygomba kellemetlen tüneteivel, amelyek nemcsak a testünket uralják akár hetekig, hanem a közérzetünkre, a lelkünkre is negatív hatással vannak. A fertőzés szerencsére könnyen kezelhető, és nem érdemes házi módszerekkel kísérletezni. Ezekkel a tényekkel azonban nem árt, ha a párunk (és mi is) tisztában vagyunk!

(Fotó: Getty Images)

„Majdnem ráment a kapcsolatom a gombás hüvelyfertőzésemre” – kezdte történetét Anett.

„Lássuk tisztán: a hüvelygomba akkor alakul ki, ha a hüvelyben lévő gombák és baktériumok egyensúlya egyszerre csak felborul, a hüvely savas környezete megváltozik, így a gombák elszaporodhatnak. Az egyensúlyt megzavarhatja a stressz vagy egy antibiotikumkúra, túlzásba vitt intimhigiénia vagy a hormonháztartás megváltozása is. Borzasztóan rosszul viseltem a hüvelyfolyás mellett jelentkező égő, viszkető érzést odalent, ami a párommal való együttléteknél csak fokozódott. Úgy döntöttem, felkeresem a nőgyógyászomat, aki gombaellenes kezelést javasolt a problémámra. Ez átmenetileg segített ugyan, de pár hét múlva a folyás ismét fehéres-sárgásfehéres színűvé és túrószerűvé vált, illetve felerősödött az égő, viszkető érzés is. Mivel a terápiát az orvos utasításait betartva végeztem, ezért elkezdtem gyanakodni a páromra, hogy biztosan megcsalt, és sikerült valami nemi úton terjedő betegséget összeszednie, amivel megfertőzött engem is. Nagyon összevesztünk, napokig nem is beszéltünk. Ismét elmentem az orvosomhoz, akitől megkérdeztem, hogy a hüvelyfertőzés terjedhet-e nemi úton, de felvilágosított, hogy a gombás hüvelyfertőzés elsősorban nem nemi úton terjedő betegség. Az persze előfordulhat, hogy az aktus során átadjuk a kórokozókat a partnerünknek, aki továbbra is tünetmentes maradhat, viszont hamar visszakaphatjuk tőle az »ajándékot«. A pingpongozás elkerülése végett visszatérő panaszok esetén javasolt a párunkat is gomba ellen kezelni. Örülök, hogy most már tisztában vagyok a fertőzéssel, így nemcsak a párom, hanem én is megtanultam a leckét egy életre” – hívja fel a figyelmet Anett.

A gyakori szexuális együttlét könnyen felboríthatja a hüvelyflórát és a hüvely savas pH-ját, így elszaporodhatnak a hüvelyben élő gombák. A fertőzés alatti nemi élettel érdemes óvatosnak lenni, és a kezelés ideje alatt tanácsos kerülni a közösülést.

Összesítve, a legjobb megoldás:

Exit mobile version