nlc.hu
Tabuk nélkül

Mi a hüvelygomba? Mit tehetünk ellene?

Mi a hüvelygomba? Mit tehetünk ellene?

Mi az a hüvelygomba, milyen gyakori, és kiket érinthet? Hogyan ismerhetjük fel vagy előzhetjük meg? Minden a hüvelygombáról egy helyen!

A hüvelygomba-fertőzésekért felelős mikroorganizmusok egészséges állapotban is jelen vannak a nők szervezetében, de csak akkor okoznak problémát, ha legyengül a szervezet immunrendszere vagy felborul a hüvelyflóra egészséges egyensúlya. Emiatt pedig az itt élő Candida gombák szaporodásnak indulnak.

A gombás hüvelyfertőzés esetén a hüvelyfolyás megváltozik, sárgásfehér színűvé és túrós állagúvá válik, amit kellemetlen viszketés, égő érzés kísér. Ugyancsak gyakori tünete az intim testrész kivörösödése és fájdalom a szexuális aktus során. Megjelenhet hólyaghurutra utaló vizelési inger, fájdalmas vizelés is.

Mindent a hüvelygombáról

(Fotó: Getty Images)

Mi áll a gombás hüvelyfertőzés hátterében?

A gombás hüvelyfertőzés több ok miatt alakulhat ki, ha ezeket jól ismerjük, könnyebben meg tudjuk előzni a fertőzés kialakulását is!

Stressz

Az egészséges hüvelyflóra részét képező Candida gombák savas kémhatású környezetben nem képesek szaporodni. Ha stressz hatására felborul az egyensúly, akkor könnyedén jelentkezhetnek a hüvelygomba tünetei.

Antibiotikum-kúra

A különféle betegségek kezelésére szedett antibiotikumok mellékhatása lehet, hogy a szervezet számára hasznos baktériumok is elpusztulnak a kúra során, és ezzel felborulhat a hüvelyflóra egyensúlya is, ami kedvez az ott élő Candida gombák elszaporodásának.

Cukorbetegség

A magas szénhidrátszint a vérben gyengíti az immunrendszert, így a gombák szaporodásának kevesebb gátja van. Ha gyakran magas a vércukorszinted – például cukorbetegség miatt –, az segíti a szaporodásukat.

Túlzásba vitt intim higiénia

A tisztálkodószerek többsége, a szappanok, az intim habfürdők megváltoztathatják a hüvely normál savas pH-ját, amelyben a gombák könnyedén elszaporodhatnak.

Rosszul szellőző alsónemű

A gombák a nedves, párás környezetet kedvelik, ezért az olyan alsóneműk, amelyek nem biztosítanak kellő szellőzést, mert nagyon szűkek vagy műszálból készülnek, elősegítik az egymásnak feszülő felületek beizzadását, bepállását. A szűk nadrágok és harisnyák is hasonló problémát okozhatnak.

Hormonháztartás megváltozása

Gyógyszeres kezelés, fogamzásgátló tabletta szedése, a klimax vagy a terhesség miatt megváltozhat a szervezet hormonháztartása, amely kedvező körülményeket teremt a gombák szaporodásához. A menstruációs ciklus alatt ingadozó ösztrogénszint miatt a peteérés utáni és a havi vérzés előtti időszakban fogékonyabban a nők a hüvelygombás megbetegedésre.

Gyakori szex

A gyakori szexuális együttlét felboríthatja a hüvelyflórát és a hüvely savas pH-ját. A Candidagomba-fertőzés a férfiak esetében legtöbbször tünetmentes, ami nem jelenti azt, hogy nem érinti őket. Sőt, képesek visszafertőzni, azaz kialakulhat a jojó-effektus. Visszatérő gombás hüvelyfertőzés esetén érdemes mindkét felet kezeltetni és a terápia ideje alatt a szexuális aktust kerülni.

Hüvelygomba kezelése

Jó hír, hogy megfelelő kezeléssel a hüvelygomba tünetei gyorsan elmúlnak, és az esetek 90 százalékában nem is térnek vissza. Vannak viszont, akik évente akár 4-5 alkalommal is szenvednek a hüvelygombától. Az ilyen, visszatérő fertőzés hátterében rendszerint valami más probléma áll: lehet, hogy csak egy kisebb életmód-változtatásra van szükség (kevesebb cukor és szénhidrát fogyasztását vagy egy új fogamzásgátló szer használatát javasolhatja a nőgyógyász), de az is elképzelhető, hogy egy másik betegség a kiváltó ok.

Gombaellenes készítményekkel, tablettákkal, kenőcsökkel, kúpokkal úrrá lehet lenni a hüvelygombán. Érdemes olyan hüvelyi készítményt használni, amely speciális összetételű és komplex hatású, azaz nemcsak a gombák szaporodását képes gátolni, hanem még a kellemetlen tüneteket, a viszketést és az égő érzést is csillapítja.

A hüvelyfertőzések kezelésénél fontos, hogy a kórokozók elpusztítása mellett gondoskodjunk a hüvely normál baktériumflórájának visszaállításáról is! Ha ezt megtesszük, biztosan nem kell aggódnunk, hogy a hüvelygomba visszatér, mert az egészséges hüvelyben nagy számban élő tejsavbaktériumok képesek kivédeni a hüvelyfertőzéseket. Tehát, ha az egyensúly felborult, első lépésként a hüvely savas pH-ját kell minél előbb helyreállítani, hogy a jótékony baktériumok képesek legyenek a kolonizációra.

Előzzük meg a bajt!

  • Támogassuk az immunrendszerünket: szedjünk vitaminokat, sportoljunk, figyeljünk az étkezésünkre, aludjunk legalább napi 8 órát!
  • Fogyasszunk párolt és nyers zöldségeket, valamint sovány húsféléket, halat, olajos magvakat és hidegen sajtolt olajokat, élőflórás natúr joghurtokat, citrusféléket és teljes kiőrlésű termékeket!
  • Használjunk inkább pamutból készült alsóneműt!
  • Próbáljuk meg kerülni a stresszt, jógázzunk, relaxáljunk!

A gombás hüvelyfertőzés gyakori betegség, amit a nők 75 százaléka legalább egyszer megtapasztal életében. Ne ijedjünk meg, ne szégyelljünk segítséget kérni, ha bajban vagyunk, mert bár a hüvelygomba kellemetlen, de kezelhető!

 

Hirdetés

A Micovag Plus hüvelykúp természetes eredetű összetevőkkel, tejsavval és kamillakivonattal egészíti ki a hüvelygomba kezelését. A tejsav visszaállítja a normál hüvelyi pH-t, így képes gátolni a gombák szaporodását, a kamillakivonat pedig enyhíti az égő érzést és csillapítja a kellemetlen viszketést. A Micovag Plus hüvelykúp a tünetek enyhítésével teszi teljessé a célzott gombaellenes terápiát. A gyógyszertárakban vény nélkül elérhető.

micovag

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz
Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top