nlc.hu
Tabuk nélkül

van az a pont, amikor tényleg beszélni kell a hüvelygombáról!

Kerüld el a félreértéseket: van az a pont, amikor tényleg beszélni kell a hüvelygombáról!

A hüvelygombával és annak kellemetlen tüneteivel minden nő szembesült már. Nagyon gyakori probléma, mégis sok a félreértés körülötte.

Kevés olyan nő létezik, aki életében egyszer sem találkozott a hüvelygomba kellemetlen tüneteivel, amelyek nemcsak a testünket uralják akár hetekig, hanem a közérzetünkre, a lelkünkre is negatív hatással vannak. A fertőzés szerencsére könnyen kezelhető, és nem érdemes házi módszerekkel kísérletezni. Ezekkel a tényekkel azonban nem árt, ha a párunk (és mi is) tisztában vagyunk!

Mindent a hüvelygombáról

(Fotó: Getty Images)

„Majdnem ráment a kapcsolatom a gombás hüvelyfertőzésemre” – kezdte történetét Anett.

„Lássuk tisztán: a hüvelygomba akkor alakul ki, ha a hüvelyben lévő gombák és baktériumok egyensúlya egyszerre csak felborul, a hüvely savas környezete megváltozik, így a gombák elszaporodhatnak. Az egyensúlyt megzavarhatja a stressz vagy egy antibiotikumkúra, túlzásba vitt intimhigiénia vagy a hormonháztartás megváltozása is. Borzasztóan rosszul viseltem a hüvelyfolyás mellett jelentkező égő, viszkető érzést odalent, ami a párommal való együttléteknél csak fokozódott. Úgy döntöttem, felkeresem a nőgyógyászomat, aki gombaellenes kezelést javasolt a problémámra. Ez átmenetileg segített ugyan, de pár hét múlva a folyás ismét fehéres-sárgásfehéres színűvé és túrószerűvé vált, illetve felerősödött az égő, viszkető érzés is. Mivel a terápiát az orvos utasításait betartva végeztem, ezért elkezdtem gyanakodni a páromra, hogy biztosan megcsalt, és sikerült valami nemi úton terjedő betegséget összeszednie, amivel megfertőzött engem is. Nagyon összevesztünk, napokig nem is beszéltünk. Ismét elmentem az orvosomhoz, akitől megkérdeztem, hogy a hüvelyfertőzés terjedhet-e nemi úton, de felvilágosított, hogy a gombás hüvelyfertőzés elsősorban nem nemi úton terjedő betegség. Az persze előfordulhat, hogy az aktus során átadjuk a kórokozókat a partnerünknek, aki továbbra is tünetmentes maradhat, viszont hamar visszakaphatjuk tőle az »ajándékot«. A pingpongozás elkerülése végett visszatérő panaszok esetén javasolt a párunkat is gomba ellen kezelni. Örülök, hogy most már tisztában vagyok a fertőzéssel, így nemcsak a párom, hanem én is megtanultam a leckét egy életre” – hívja fel a figyelmet Anett.

A gyakori szexuális együttlét könnyen felboríthatja a hüvelyflórát és a hüvely savas pH-ját, így elszaporodhatnak a hüvelyben élő gombák. A fertőzés alatti nemi élettel érdemes óvatosnak lenni, és a kezelés ideje alatt tanácsos kerülni a közösülést.

Összesítve, a legjobb megoldás:

  • ha a teljes gyógyulásig felfüggesztjük a szexuális együttléteket;
  • ha azt az orvos előírja, a pár mindkét tagja használjon gombaellenes készítményt;
  • a gombaellenes kezelés kiegészítéseként a hüvely pH-ját helyreállító és megőrző hüvelyi készítményt is előnyös használni, amely nemcsak gyorsítja a gyógyulás folyamatát, hanem a hüvelyflórát is regenerálja;
  • olyan hüvelyi készítményt ajánlott választani, amely komplex összetételű és hatású, azaz nemcsak a gombák szaporodását képes gátolni, hanem még a viszketést, égő érzést is csillapítja.
  • Furcsa, de előfordulhat, hogy a túlzott intimhigiénia többet árt, mint használ. A gyakori intim mosakodással, hüvelyöblögetéssel (irrigálás), az illatos tisztálkodószerekkel (szappanok, intim tusfürdők), intim spray-kkel ugyanis megváltoztathatjuk a hüvely normál pH-ját, ideális savasságát, tönkretesszük a védelmet adó tejsavbaktérium-flórát, így a kórokozók könnyedén elszaporodhatnak.

 

Hirdetés

A Micovag Plus hüvelykúp természetes eredetű összetevőkkel, tejsavval és kamillakivonattal egészíti ki a hüvelygomba kezelését. A tejsav visszaállítja a normál hüvelyi pH-t, így képes gátolni a gombák szaporodását, a kamillakivonat pedig enyhíti az égő érzést és csillapítja a kellemetlen viszketést. A Micovag Plus hüvelykúp a tünetek enyhítésével teszi teljessé a célzott gombaellenes terápiát. A gyógyszertárakban vény nélkül elérhető.

micovag

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz
Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top