nlc.hu
Tabuk nélkül

"Úgy élvezem én a strandot" – vagy mégsem…

„Úgy élvezem én a strandot” – vagy mégsem…

Mi köze egy utazásnak a gombás hüvelyfertőzéshez? Sajnos több, mint azt el tudod képzelni!

Sokan azt hiszik, hogy a hüvelygomba szexuális úton terjedő betegség, pedig a valóságban a bajt ritkább esetben kapjuk el a partnerünktől. A legtöbbször a saját szervezetünkben is megtalálható – normál esetben ártalmatlan mennyiségű – Candida gombák indulnak szaporodásnak, amikor valamiért felborul a hüvelyben élő mikroorganizmusok aránya, vagy ha olyan körülményeket teremtünk, ami kedvez ezeknek a kórokozóknak.

A hüvelyflóra egyensúlyának megbomlása és az immunvédekezés meggyengülése együttesen válthatja ki a megbetegedést.

Hüvelygomba és a strand

Fotó: Getty Images/Guido Mieth

Mi boríthatja fel az egyensúlyt?

  • stressz
  • antibiotikum-kúra
  • túlzásba vitt intimhigiénia
  • a hormonháztartás megváltozása

Hosszabb utazás és hüvelygomba? Sajnos lehetséges!

  • A gombák a nedves, párás környezetet kedvelik, ezért elszaporodásukat elősegítik az olyan alsóneműk, amelyek nem biztosítanak kellő szellőzést, mert nagyon szűkek vagy mert nem ideális az anyaguk – például műszálból készülnek, sűrű szövéssel.
  • Ha a hosszabb utazás során időről időre nem állunk fel, az intim tájékon kedvező hőmérséklet alakul ki a gombák és egyéb kórokozók szaporodásához. Érdemes egy hosszabb út alatt óránként tenni egy kis sétát a vonaton, vagy megállni az autóval. Így az elgémberedett végtagjaink is feléledhetnek.
  • A nyári melegben, utazás alatt, ha nagyon melegünk van és izzadunk, próbáljunk meg mindent megtenni annak érdekében, hogy picit hűtsük magunkat. A hüvelygomba kiválóan érzi magát a meleg, nyirkos közegben, ami az izzasztó kánikulában könnyen kialakul az intim területeken.

Tudtad? A veszély akkor sem múlik el, ha egy hosszabb út után megérkeztünk a vágyott nyaralás helyszínére. Sok nő ugyanis érzékeny a medencék klóros vizére, így nyáron strandoláskor könnyen megváltozhat a hüvely enyhén savas pH-ja, ami kedvez a gombák elszaporodásának.

Mit tehetünk (még)?

A baktériumok és gombák nem pusztulnak el 30-40 fokon, ezért érdemes a műszálas fehérnemű helyett pamut alapanyagú darabokra váltani, amelyek bírják a 60 fokos mosást. A tanga szinte „sétaút” a végbél környékén tanyázó baktériumok számára a hüvely felé, ezért érdemes inkább hanyagolni ezt a viseletet!

A hüvelygomba kiegészítő kezelésére számos készítmény kapható recept nélkül is a patikákban. Érdemes olyan speciális összetételű és komplex hatású készítményeket alkalmazni, amelyek egyúttal a hüvely savas pH-ját is segítenek visszaállítani.

 

Hirdetés

A Micovag Plus hüvelykúp természetes eredetű összetevőkkel, tejsavval és kamillakivonattal egészíti ki a hüvelygomba kezelését. A tejsav visszaállítja a normál hüvelyi pH-t, így képes gátolni a gombák szaporodását, a kamillakivonat pedig enyhíti az égő érzést és csillapítja a kellemetlen viszketést. A Micovag Plus hüvelykúp a tünetek enyhítésével teszi teljessé a célzott gombaellenes terápiát. A gyógyszertárakban vény nélkül elérhető.

micovag

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz
Fotó: Phytotec Hungaria Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top