„Terhesen, nyáron nem a kényelmetlen alvás a legnagyobb problémám” – a bakteriális hüvelyfertőzés és a várandósság

nlc | 2023. Július 01.
Várandósan hüvelyfertőzéssel küzdesz? Megváltozott a hüvelyfolyásod, és tanácstalan vagy? Nem vagy egyedül a problémával, mondjuk, mire figyelj.

Bizonyos betegségek, fertőzések nem feltétlenül jelentenek problémát a hétköznapi életben, ha kezeljük őket. Amikor egy babát is hordunk a szívünk alatt, már sokkal nagyobb körültekintéssel kell eljárnunk.

A terhesség során a hormonok hatására a hüvelyflóra megváltozik, és az egészséges egyensúlya könnyen felborul, így gyakrabban alakulhat ki bakteriális hüvelyfertőzés, ami egyáltalán nem a kismamák hibája.

Ha a Lactobacillusok száma lecsökken, akkor a hüvely egészségesen savas pH-ja lúgossá változik. Mindez kedvező körülményeket teremt olyan baktériumok gyors szaporodásához, amelyek fertőzést okozhatnak. Fontos, hogy a jelek észlelésekor (megváltozott mennyiségű, híg, szürkésfehér, kellemetlen szagú hüvelyfolyás) azonnal forduljunk a kezelőorvosunkhoz.

A kezeletlen bakteriális vaginózis tovább terjedhet a méhszáj felé, a méhbe jutva idő előtti burokrepedést, azaz koraszülést vagy akár vetélést is előidézhet. Fontos korán felismernünk a tüneteit, illetve fordítsunk figyelmet a megelőzésére!

(Fotó: Getty images)

Mit tehetünk a megelőzés érdekében?

Summa summarum: hiába tűnik például egy „kis” hüvelyfolyás banális problémának, áldott állapotban komolyan kell venni. A bőséges, híg és halszagú hüvelyváladék mindig bakteriális hüvelyfertőzésre utal. Ha ezt észleljük magunkon, még akkor is keressük fel minél előbb a kezelőorvost, ha esetleg nincs komolyabb panaszunk.

Exit mobile version