Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

A nők nyaralásának igazi mumusai a hüvelyfertőzések

Hányszor hallani, hogy nem orvosolni kell a problémát, hanem megelőzni. Nyaraláskor, amikor felszabadultabbak, lazábbak és gondtalanabbak vagyunk, hajlamosak vagyunk olyan apróságokat figyelmen kívül hagyni, amelyeknek utána keserves következményei lehetnek.

Minden igyekezetünket, a legprofibb szervezést, a legidillibbre tervezett pihenést is egy pillanat alatt tönkreteheti, ha kellemetlen folyással, szűnni nem akaró viszketéssel, azaz a hüvelyfertőzés tüneteivel kell szembesülnünk a nyaralás alatt.

A hüvelyfertőzéseknek több fajtája is ismert, érdemes minél előbb beazonosítani, mivel állunk szemben, mert nemcsak a fertőzések okozója, a kezelésük is különböző.

A leggyakoribb hüvelyfertőzések a következők:

Bakteriális vaginózis

A leggyakoribb hüvelyfertőzést baktériumok okozzák. Létrejöttére hajlamosíthat ugyan az intenzív nemi élet és a gyakori partnercsere, azonban mégsem tartozik a nemi úton terjedő fertőzések közé. Olyankor alakul ki, amikor a hüvely enyhén savas közegét fenntartó tejsavbaktériumok száma lecsökken, és elszaporodnak az egészséges hüvelyflórában kisebb létszámban egyébként is  jelen lévő kórokozó baktériumok.

A bakteriális vaginózis bőséges, szürkés színű, és általában kellemetlenül halszagú folyással jár, melyet esetenként a hüvelyben és környékén égő érzés kísérhet, bár ez utóbbi tünet kevésbé jellemző.

Gombás hüvelyfertőzés

Mivel a hüvely nem steril szerv, abban gombák és baktériumok is élnek egymás mellett békésen – mindaddig, amíg valamiért fel nem borul az egyensúly, és a gombák (közülük is leginkább a Candida néven ismert faj) szaporodásnak indulnak. Ilyenkor a folyás szagtalan, fehér színű, az állaga túrószerűvé válik, és kifejezett gyulladásos tünetek – égő, viszkető érzés – kísérik, ami miatt a szexuális aktus is fájdalmas lehet. Bár a gombás hüvelyfertőzés sem szexuális úton terjed, a partnerek könnyen átadhatják egymásnak, ezért szükséges lehet mindkét fél egyidejű kezelése.

Trichomonas hüvelyfertőzés

Ezt a valóban szexuális úton terjedő betegséget a Trichomonas vaginalis nevű parazita okozza. Jellemző tünetei a fájdalmas vizelés, a szeméremtesti irritáció és a hüvelygyulladás, amely kellemetlen szagú, sárgászöldes színű folyással jár.

Az egyensúly fontos

„Soha nem gondoltam volna, hogy én, aki végig ötös voltam bioszból, ennyi mindent nem tudok a saját testemről! – mondja Anna, akinek pont a nyaralás alatt kellett a hüvelyfertőzéssel szembesülnie. – Amúgy is stresszesen indultam neki a nyaralásnak, túl sok volt előtte a munka, az utolsó héten teljesen idegbeteg voltam. Aztán kiszabadulva az irodából az egyik buliból a másikba estünk a csajokkal. Muszáj volt lazítani egy ilyen félév után, nem sajnáltunk magunktól a búfelejtő koktélokat sem. Nappal a strandon áztattuk magunkat, akkor is inkább valami könnyű kis alkohollal hűtöttük magunkat. A harmadik napon éreztem, hogy valami nagyon nem kerek. Először úgy voltam vele, hogy majd elmúlik a bő, kellemetlen halszagú szürke folyás, és az égő érzés odalent. Mivel semmin nem változtattam, nem is múlt el. Napokon keresztül csak szenvedtem, viszkettem, utáltam a világot, utáltam a lányokat, mert nekik semmi bajuk nem volt. Aztán már nem bírtam tovább magamban tartani a dolgot, és csak elmondtam nekik, miért vagyok olyan búval bélelt. Szinte kórusban ontották rám a saját hasonló történeteiket, másnap pedig együtt mentünk el a patikába, ahol megvettem egy recept nélkül kapható készítményt, ami kifejezetten a bakteriális vaginózis kezelésére szolgál. Szerencsére segített, és hamarosan enyhítette a tüneteimet. Ezzel együtt mondtam a csajoknak, hogy nekem ennyi elég volt a bulizásból. Leálltam az alkohollal és elkezdtem odafigyelni arra, hogy pi-hen-jek! Nem mondom, hogy tökéletes volt a nyaralás, de arra megtanított, hogy az egyensúly nemcsak a hüvelyflórámnak fontos, hanem nekem is.”

huvelyfertozes3 tipp a hüvelyi fertőzések ellen nyáron

A lista könnyen bővíthető lenne 10, 15, de akár 20 pontra is, mi most a leglényegesebbekre szorítkozunk:

1. Kerüld a tangát

A tanga szinte „sétaút” a végbél környékén tanyázó baktériumok számára a hüvely felé, ráadásul nem is csinosabb, mint egy testszínű, csipkétől, díszítésektől mentes franciabugyi, amely nem is látszódik a ruha alatt.

2. Strandon mindig legyen nálad váltó fürdőruha

Ha épp nem úszol vagy ázol a medencében, akkor először is mindig tusolj le tiszta vízzel, aztán cseréld át a nedves fürdőruhád szárazra, ugyanis a nedves környezet nagyon kedvez a gombák szaporodásának.

3. Tusolj, pisilj!

Szexuális együttlét előtt és után is zuhanyozz le, bármennyire hervasztóan is hangzik. Érdemes előtte és utána is pisilni, hogy ne legyen lehetőségük megtapadni a hólyagba feljutott baktériumoknak.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top