nlc.hu
Tabuk nélkül

Vashiány, teszt, tünetek

A vashiány lassan alakul ki, és nehéz felismerni – teszteld magad!

Sokan hosszú éveket élnek le úgy, hogy alattomosan kínozza őket a vashiány, és közben fogalmuk sincs, hogy pontosan milyen problémától szenvednek.
Vashiányra gyanakszol? Teszteld magad!

A vashiány sokakat érint: az étrendünk és az életmódunk miatt igen gyakori probléma a nyugati társadalmakban. Ha a szervezet nem jut hozzá a szükséges vasmennyiséghez, akkor vashiány alakul ki. A vashiány következtében kisebb és halványabb vörösvértestek képződnek, a szervezetnek pedig csökken az oxigénellátása. Ahogy kevesebb oxigén jut a sejtekbe, jelentkeznek a kellemetlen tünetek, mint a fáradtság, a fejfájás, koncentrációs zavar. Ám a vasat nemcsak azért kell pótolnunk, hogy elkerüljük a panaszok kialakulását, hanem az egészségünk megőrzése érdekében is.

Ismerjük fel a tüneteket!

Tény, hogy a fáradtságnak és a kimerültségnek számos oka lehet, köztük a stressz, a túlhajszolt életmód, az alváshiány. Ha azonban ez az állapot tartósnak bizonyul, könnyen lehet, hogy a hátterében vashiány húzódik.

A tünetek olykor, főleg eleinte nem olyan mértékűek, hogy egyből feltűnést keltsenek, ám idővel már komoly kellemetlenségeket okozhatnak. Ráadásul a szervezet sokáig kompenzál, illetve az illető hozzászokik/alkalmazkodik a vashiányos állapothoz.

„A vashiány nem hirtelen, hanem alattomosan alakul ki. Amíg a vasraktárak tartalékai lecsökkennek, kiürülnek, hozzászokunk, megtanulunk együtt élni a panaszokkal, az olyan tünetekkel, mint az aluszékonyság vagy a fáradtság, és nem kezdjük el időben kezelni, pláne megelőzni. Pedig kiegyensúlyozott étrenddel és megfelelő vaspótlással sokat tehetnénk az életminőségünkért. Én is elkövettem ezt a hibát, nem vettem elég komolyan, ráfogtam a rengeteg munkára, a családra vagy épp a stresszre. Annyira későn mentem orvoshoz, hogy kialakult nálam a vashiányos vérszegénység. Vaspótló tablettát kaptam, ami pár hónap leforgása alatt sokat segített az állapotomon” – mesélte Gréta.

„A rettentő túlhajszolt, munkával teli életemre fogtam az állandó fáradtságomat. Aztán elkezdett hullani a hajam, ami miatt vitaminhiányra gondoltam. Természetesen még ezen a ponton sem kerestem fel az orvost, hanem étrend-kiegészítőkkel próbáltam megoldani a problémát. Az étrend-kiegészítők a csekély vastartalmuk miatt vashiány kezelésére nem alkalmasak, csupán a kiegyensúlyozott étrend melletti vasbevitelt szolgálják – ezt például egy életre megtanultam. Ráadásul ezekben a készítményekben előfordulhatnak olyan összetevők is (például kalcium, magnézium), amelyek a vassal oldhatatlan anyagot képeznek, megakadályozva ezzel a vasfelszívódást. Laikusként ezekről nem tudtam, csak azon csodálkoztam, hogy a tüneteim egyre súlyosbodtak. Semmi energiám nem volt, már a munkámra sem tudtam figyelni. Végül a háziorvos tett pontot az ügy végére: kiderült, hogy vashiányos vagyok. Jelenleg vaspótló tablettát szedek, és így, egy hónap távlatából azt tudom mondani, hogy végre, hosszú idő után jobban érzem magam a bőrömben” – mondta Viki.

Kiket veszélyeztet leginkább a vashiány?

A nők mindig veszélyeztetettebbek, mint a férfiak, mert a menstruációval minden hónapban vért, ezzel együtt vasat veszítenek. Várandósság alatt, szülés után és a szoptatás idején a kismamáknak megnő a vasigényük. Különösen veszélyeztetettek a diétázók és a vegánok, mert az egysíkú táplálkozás és a vörös húsok kiiktatása az étrendből vashiányhoz vezethet. A fehér húsok kevesebb vasat tartalmaznak, a zöldségekből pedig nem tud elegendő mennyiségű vasat hasznosítani a szervezetünk. Bizonyos betegségek, például a gyulladásos bélbetegség, gluténérzékenység vagy bármilyen vérvesztés (például aranyér, gyakori orrvérzés, rendszeres véradás) szintén vashiányhoz vezet, ilyen esetekben is fontos, hogy pótoljuk a vasat.

Sokan nem megfelelően pótolják vagy viszik be a vasat!

Ha már kialakult a vashiányos állapot, a napi 1-2 milligramm vas pótlásánál már jóval többre lesz szükség! Sokan abba a hibába esnek, hogy kevesebb vasat visznek be a szervezetükbe, mint amennyit kellene, vagy nem megfelelő formában teszik, illetve valamilyen mellékhatás miatt idő előtt abbahagyják a vaspótló szedését. A gyógyszeres kezelést szakorvos állíthatja be a körülmények és a kialakult hiány mértékének ismeretében. A szakemberek által javasolt vény nélkül kapható vagy receptre felírt készítményekkel a vérkép általában hamar normalizálódik, de a kiürült vasraktárak feltöltéséhez többhetes vagy inkább hónapos kezelésre lesz szükség – vagyis legyünk türelmesek.

Vashiányra gyanakodsz? Kíváncsi vagy? Teszteld magad!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top