nlc.hu
Tabuk nélkül

pollenallergia, tippek

Ezekkel a trükkökkel vészelheted át a pollenallergia egyik legnehezebb hónapját

Hazánkban a leggyakoribb allergiát okozó növény, a parlagfű augusztus közepétől egészen október közepéig szórja a polleneket, de az időjárás függvényében a szezon akár ki is tolódhat. Mondjuk, milyen apró trükkökkel tudod átvészelni ezt a kritikus időszakot!
pollenallergia

A pollen egy nagyon finom, szabad szemmel nem látható növényi részecske, amelyet a fák, a virágok, a füvek és a gyomok termelnek, hogy megtermékenyítsék az azonos fajhoz tartozó többi növényt. Az allergiát okozó növények – a többi között a nyárfa, a ciprusfélék, az útifűfélék – apró virágporszemcséit a szél felkapja, és akár több száz kilométeres távolságokra is elrepíti. Elképesztő mennyiségű pollenről beszélünk, amelyektől az ember nem tudja teljesen izolálni magát: miután belélegzi, a nyálkahártyán megtapadnak, és az arra érzékenyeknél sokszor elviselhetetlen allergiás reakciókat váltanak ki.

Mindegy, hogy milyen típusú pollenről van szó, a szervezet ugyanúgy reagál: az immunrendszer az amúgy ártalmatlan pollent veszélyes anyagként azonosítja, és úgy veszi fel vele a harcot, mint egy vírussal vagy baktériummal. A folyamat során olyan gyulladást okozó anyagok szabadulnak fel a szervezetben, mint a hisztamin, aminek hatására az erek kitágulnak, a nyálkahártya begyullad, megduzzad, és heves tünetek, allergiás reakciók egész sora jelentkezhet:

  • viszketés
  • orrdugulás
  • tüsszögés
  • könnyezés
  • szemduzzadás
  • orrfolyás
  • kötőhártya-gyulladás
  • fáradtság
  • kedvetlenség
  • végtagfájdalom
  • torokviszketés
  • migrén
  • alvászavar
  • fokozott asztmás reakció

Vannak, akiknél az allergiás tünetek egész évben, míg másoknál csak az év bizonyos szakaszaiban jelentkeznek. Például a nyírfapollenre érzékeny embereknél a nyírfák virágzása idején jelentkeznek az allergiás tünetek, míg a parlagfű-allergiában szenvedők leginkább augusztusban és kora ősszel vannak veszélyben.

Az idei parlagfűszezon ne a szenvedésről szóljon!

1. Cseréljük sűrűn az ágyneműt, és a kint viselt ruhákat is vessük le, amint hazaértünk! A nap során viselt ruhánkat hazaérkezést követően szerencsés azonnal lecserélni, hogy ezzel se vigyük be otthonunkba a rajta megtapadt pollenszemcséket. Az ágyneműnket is cseréljük gyakrabban, mert ezen is megtapadhatnak az apró részecskék, amelyek szellőztetés során, vagy akár a hajunkról, kisállatunk szőréről kerülnek oda.

2. Tisztaság mindenekfelett. Allergiaszezonban kiemelten fontos, hogy a szokásosnál is jobban ügyeljünk lakásunk tisztaságára. Az apró pollenszemcsék nem kerülik el például háziállatunk mancsait és szőrét sem, így séta után mindenképp tisztítsuk meg ezeket. Szerencsés egy napi gyors „fenntartó” takarítást is bevezetni a rutinunkba, hogy például a szellőztetés során bentre került szemcséket is eltávolítsuk.

3. Napi hajmosás. Elsőre furcsának tűnhet, de allergiaszezonban ajánlatos naponta hajat mosni, így nem visszük be sem az otthonunkba, sem az ágyunkba a kellemetlen tüneteket kiváltó pollenszemcséket, és nyugodtabban alhatunk.

4. Az allergia- és a pollennaptár sokat segíthet. Hasznos, ha tudjuk, hogy mikor és hol tapasztalunk kellemetlen tüneteket. Ennek segítségével elkerülhetjük a tünetek fokozódását. Például láthatjuk, hogy melyik napszakban tanácsosabb inkább csukva tartani az ablakot. Hasznosak a pollennaptárak is, amelyek a különböző növények virágzását veszik sorra, napjainkban pedig már léteznek olyan weboldalak és alkalmazások is, amelyek segítségével az aktuális pollenkoncentrációról szerezhetünk információkat.

5. Teregessünk inkább bent! A kellemes tavaszi-nyári idő beköszöntével adja magát, hogy végre ne a lakásban, hanem kint a szabadban teregessük ki a kimosott ruhákat. Azonban a nedves ruhákon rengeteg pollen tapadhat meg, amelyet aztán beviszünk az otthonunkba. Szerencsésebb ilyenkor bent, vagy ha lehetséges, szárítógéppel megszárítani a kimosott ruhákat.

6. Gyógyszertári segítség. A panaszok enyhítésére rengeteg allergia elleni készítmény található a patikák polcain, szemcseppek, orrcseppek, orrspray-k és tabletták. Természetesen nagyon komoly tünetek esetén a szakorvosi konzultáció nem maradhat el, de enyhébb esetekben mi magunk is választhatunk a tünetenyhítő szerek közül. Ezek a készítmények igazi áldást jelentenek az allergiások számára, hiszen csillapítják a tüneteket, aminek következtében az életminőségük is javul.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top