nlc.hu
Tabuk nélkül
Nem vesszük elég komolyan a vashiányt (x)

Nem vesszük elég komolyan a vashiányt (x)

A világ lakosságának negyede, illetve Európában minden tizedik ember vashiányos. Ennek ellenére mindaddig nem vesszük komolyan ezt a hiányállapotot, amíg ki nem alakul nálunk annak legsúlyosabb szövődménye. Pedig a vashiányos vérszegénység megfelelő odafigyeléssel megelőzhető lenne.

Nem vesszük elég komolyan a vashiányt (x)


Még nem fáj eléggé…

A vashiányt kísérő szerteágazó panaszokhoz a legtöbben hozzászokunk. Elfogadjuk, hogy fáradékonyabbak vagyunk, alacsonyabb az energiaszintünk, gyakran fáj a fejünk, szédülünk, légszomjunk van, esetleg szaporábbá válik a szívverésünk. A hajhullást, a szájzug berepedezését, a körmök lemezessé válását is sokszor figyelmen kívül hagyjuk, mondván, hogy mindenkinek vannak rossz napjai, és egy kis vashiányból nem kell nagy ügyet csinálni. Pedig az időben megkapott vaspótlás segít megőrizni a munkabírást, terhelhetőséget, koncentrációs képességet – de ehhez tudni kell, mi okozza nálunk a vashiányt.

Ilyenkor lehet, hogy több vasra szükség

A vas a testünk számára nélkülözhetetlen nyomelem, amelyet előállítani nem, csak raktározni tud a szervezet. Bizonyos élethelyzetekben jellemzőbb a vashiány: kamaszkorban, a menzesz kezdetekor, de várandósság alatt is könnyen kialakul az erősen megemelkedett vasszükséglet miatt. Nem csak nőknél fordulhat azonban elő: a húsmentesen étkezőknél is jellemzőbb lehet, ugyanis a növényekben található, nem hem típusú vasnak csak nagyjából 3 százaléka szívódik fel (ezzel szemben a legjobb vasforrásnak számító vörös húsokkal és belsőségekkel bevitt vasnak 15%-a hasznosul). A versenysportolóknál a fokozott izommunka is gyorsabban használhatja fel a vasraktárak tartalékait.

Számos betegség is állhat a háttérben

Ha nem vagyunk kamaszok, sem várandósok, és erős menzesszel sem küszködünk, rendszeresen eszünk húst, nem sportolunk versenyszerűen, mégis vashiányt jelez az éves szűrővizsgálat laboreredménye, akkor mindenképpen érdemes megkeresni a hiányállapot okait. A háttérben ugyanis számos betegség húzódhat, egy rendszeresen vérző aranyértől kezdve a vasfelszívódás zavarával járó cöliákián át, egészen akár a rosszindulatú vastagbéldaganatig. Ha bebizonyosodik, hogy valamilyen betegség okozza a vashiányt, akkor a vaspótlást meg kell előznie az alapbetegség gyógyításának.

Nem mindegy, hogyan szedjük a vasat

A vashiány lassan alakul ki, ezért a vasraktárak feltöltése is hosszabb folyamat, amihez mindenképpen magas elemivas-tartalmú vaspótló gyógyszerre lesz szükségünk. Olyan készítményt válasszunk, amely biztonságos és hatásos, és a szedése a lehető legkevesebb kényelmetlenséggel jár. Számos vaspótlónál ugyanis kiemelt figyelmet kell fordítani arra, hogy éhgyomorra vegyük be, hogy a vas felszívódását ne akadályozzák a táplálékunk és más gyógyszereink összetevői. A magnézium és a kalcium például oldhatatlan elegyet alkot a vassal, a kávé és a tea tannintartalma pedig gátolja a vas felszívódását.

Maltofer rágótabletta: hatásos segítség vashiány esetén

A Maltofer rágótabletta hazánkban a vezető, recept nélkül kapható vaspótló gyógyszer* vashiány megelőzésére, kezelésére. A Maltofer rágótabletta 100 mg elemi vasat tartalmaz, étkezéssel együtt is bevehető, mert nem lép reakcióba a leggyakoribb étel- és italösszetevőkkel, C-vitamin nélkül is jól hasznosul. A kellemes, csokoládéízű tablettából szabályozottan szívódik fel a vas, és a vashiány mértékétől függően tölti fel a vasraktárakat. Szedése ritkábban okoz gyomor- és bélpanaszokat, mint más típusú vaspótlók.

*IQVIA OLA Pharmacy Sell-in adatok alapján, a Maltofer rágótabletták együttes eladásait tekintve az OTC vaspótlók (04F2) csoportban, a 2022. január – 2023. június időszakban.
Vény nélkül kapható, vas(III)-komplex-tartalmú gyógyszer

Vény nélkül kapható, vas(III)-komplex-tartalmú gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL

OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT,

VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT,

GYÓGYSZERÉSZÉT!

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top