Tabuk nélkül

Még a hőhullámokat is megtanulhatod kezelni (x)

Bár a nyárnak hivatalosan is vége van, a változókorba lépve sokan érzik úgy, hogy a hőhullámok sosem tartanak szünetet. Ezen a természetes folyamaton minden nő átesik előbb vagy utóbb, de ma már szerencsére mi is sokat tudunk tenni azért, hogy a kellemetlen tünetek szezonon kívül se nehezítsék meg túlzottan a mindennapjainkat.

Még a hőhullámokat is megtanulhatod kezelni (x)

„Rettegtem, hogy a hőhullámok szünet nélkül kínozni fognak”

„Így ötven felé új értelmet nyert számomra a »vénasszonyok nyara« kifejezés – mosolyog Rita –, de most már tudok nevetni azon, ami miatt nem is olyan régen csak sírni lett volna kedvem. Mindig is fázós típus voltam, ezért volt olyan megdöbbentő, amikor még csak a tavasz elején jártunk, de engem már komoly hőhullámok kínoztak. A gyerekek az iskolában kabátban, pulcsiban voltak, amikor rólam a nyári ruháimban is ömlött a víz. A legváratlanabb helyzetekben, a külső hőmérséklettől függetlenül izzadtam le. Ez nemcsak a nappalaimat borította fel, de az éjszakai pihenést is lehetetlenné tette. Nagyon vártam már a vakációt, hiszen kemény év állt mögöttünk, de előre rettegtem attól, mi lesz, ha valóban kitör a nyár.”

„Tudtam, hogy lesz segítség a problémámra”

„Tisztában voltam azzal, hogy lassan itt az ideje a klimaxnak, és tudtam, hogy ez a női lét természetes velejárója, de saját bőrömön megtapasztalni a különbséget elmélet és gyakorlat között igazi tanulási folyamat volt – meséli a középiskolai tanárnő. – Örültem, hogy vége van az iskolának, és lesz egy egész nyaram arra, hogy rendbe szedjem magamat. Igyekeztem mindent elolvasni a témában, de a nőgyógyászommal és a hasonló korú kolléganőimmel, barátnőimmel is sokat beszélgettem, hogy megértsem, mi állhat az engem kínzó tünetek mögött, és megtaláljam a valódi megoldást a problémámra.”

Változókor: a hőhullámok szezonja

A klimax az az átmeneti életszakasz, amelyben lezárul a női termékenység. Ez a legtöbb nő esetében 4-5 év alatt zajlik le, valamikor 45-60 éves kor között, amikor a petefészkek által termelt női nemi hormon mennyisége fokozatosan csökken, majd végleg elfogy, és eljön az utolsó havivérzés időpontja. A folyamatot különböző, egyénileg változó intenzitású testi-lelki tünetek kísérhetik, de sokak szerint a legkellemetlenebb, és a külvilág számára leglátványosabb problémát a legtöbb nőnél a hőhullámok jelentik. Ezeket a szervezetünkben fokozatosan csökkenő ösztrogénszint okozza, hiszen ez a hormon a test hőszabályozásában is szerepet játszik. Hiányában az agyban található hőszabályozó központ hibásan érzékeli a kinti hőmérsékletet, és akkor is hűteni akarja a testet, amikor arra nem is lenne szükség. Ilyenkor a bőr hajszálerei hirtelen kitágulnak, a véráramlás fokozódik, amitől számos testrész (arc, nyak, felkarok, mellkas) kipirul, megemelkedik a testhőmérséklet, a pulzus és a vérnyomás is. Mindezt gyors és intenzív verejtékezés követi, de gyakran társulhat hozzá szédülés is. Bár mindez többnyire pár másodperc alatt játszódik le, annyira megviseli a szervezetet, hogy utána kimerültnek, fáradtnak érezhetjük magunkat.

Vénasszonyok nyara helyett indián nyár

Először megértettem, miért történik velem mindez, és mi zajlik a szervezetemben, majd összeállítottam egy listát a leghasznosabb ötletekkel, amelyek segíthetnek, bármikor támadjanak is a hőhullámok. Ezt a módszert tanítom a diákjaimnak is. Márpedig akkor nálam is működni fog” – mondja Rita, és már mutatja is a tippjeit:

  1. Viselj jól szellőző, természetes alapanyagú, nem túl szoros ruhákat, és öltözz rétegesen, hogy legyen mit levenni!
  2. Legyen nálad egy csinos, nőies legyező, esetleg egy kézi ventilátor, szükség esetére!
  3. Cserélj gyakran ágyneműt!
  4. Kerüld a koffeintartalmú italokat, az alkoholt és az erős, túl fűszeres ételeket!
  5. Mozogj, sportolj rendszeresen!
  6. Ez a korszak nem valaminek a vége, hanem valami újnak a kezdete. Élj a lehetőségekkel és higgy magadban! Minden fejben dől el!
  7. Használj vény nélkül kapható, hormonmentes, természetes alapanyagú, gyógynövényi készítményeket a tünetek enyhítésére!

Remifemin Plus: hormonmentes segítség a hőhullámok ellen

Rita listájának 7. pontjára a Remifemin Plust választotta. A Remifemin Plus ugyanis olyan vény nélkül kapható, hormonmentes gyógyszer, amelyet ellenőrzött körülmények között termesztett gyógynövények kivonatából, szigorú követelményeknek megfelelően állítanak elő. A garantált minőségű növényi gyógyszer a poloskavész (Cimicifuga racemosa) speciális kivonatát tartalmazza, és a klinikai vizsgálatok eredményei szerint az érintettek jelentős hányadában már a kezelés 12. hetében 66-66,5%-kal mérsékli a hőhullámokat és a verejtékezést. Az orbáncfű pedig a változókorral járó egyéb panaszok – álmatlanság, ingerlékenység, hangulatingadozások – enyhítésében segít. A Remifemin Plus tablettát a tünetek mértékétől függően akár napi 2×2 tablettás dózisban is szedhetjük, és mivel egyáltalán nem tartalmaz ösztrogént (még fitoösztrogént sem), a kedvező hatás eléréséhez és fenntartásához tartósan is alkalmazhatjuk.

Vény nélkül kapható gyógyszer / Forrás: Phytotec Hungária Bt.

Vény nélkül kapható gyógyszer / Forrás: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL

OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT,

VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT,

GYÓGYSZERÉSZÉT!

 

 

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top