nlc.hu
Tabuk nélkül

PMS, premenstruacios szindroma, etkezes

Ez a tuti PMS-barát étkezés, ami a súlykontrollban is segítségedre lesz

Két legyet egy csapásra: nemcsak a PMS-tünetek enyhíthetők, ha egy picit figyelünk az étkezésünkre, hanem a téli pluszkilók felkúszása is kordában tartható. Mit rejt a PMS-barát étkezés? Nézzük!
PMS, premenstruacios szindroma, etkezes

Függetlenül attól, hogy a havi ciklus rendszeres vagy sem, a PMS, azaz a premenstruációs szindróma a nők igen nagy százalékát érinti. A tünetek a havivérzés előtt 7-10 nappal jelentkeznek, majd a menstruáció első napjaiban megszűnnek. A panaszok szerteágazók: egyebek mellett előfordulhatnak falási rohamok, kívánósság, fejfájás, fokozott verejtékezés, ingerlékenység, mellfeszülés és hasi görcsök, de megjelenhetnek a bőrön pattanások, zsírosabbá válhat a haj, emésztési zavarok, szédülés és álmatlanság is jelentkezhet.

A PMS-tünetek csökkentéséhez az alábbi életmódbeli változtatásokkal önmagukban vagy a gyógyszeres terápia kiegészítéseként mi magunk is pozitívan járulhatunk hozzá.

Egyél PMS-barát ételeket!

  • Egyél naponta 4-5 alkalommal kisebb adagokat! Fontos a megfelelő zöldség- és gyümölcsfogyasztás, amivel a szerotoninszint csökkenése miatti falásrohamok erejét gyengítheted.
  • Részesítsd előnyben a teljes kiőrlésű pékárut és a természetes édesítőszereket, ezzel mérsékelheted a PCOS/IR (policisztás ovárium szindróma és inzulinrezisztencia) kialakulásának esélyét!
  • Nassolj okosan, például aszalt gyümölcsöt, teljes kiőrlésű kekszféléket!
  • Fogyassz zsírszegény tejtermékeket, illetve kis mennyiségben olajos magvakat. A csonthéjasokban, lenmagban, búzacsírában, hidegen sajtolt növényi olajokban megtalálható E-vitamin segíthet enyhíteni a görcsöket, valamint a mellfeszülést.
  • Csökkentsd a sóbevitelt (max. 2 g/nap), különösen akkor, ha a vízvisszatartásra hajlamos csoportba tartozol. A tapasztalatok szerint bizonyos ételek – például vörösbor, penészes sajtok, csokoládé – egyes tüneteket (fejfájás, migrén) felerősíthetnek, ezért az ilyen táplálékokat érdemes lehet kiiktatnod az étrendedből.
  • Kerüld a fitoösztrogénekben gazdag ételeket is (például szója), mert ezek fokozhatják az ösztrogénhatáshoz kapcsolódó tüneteket.
  • Mindezeken túl, ha a mellőzöd, vagy csökkented az alkoholfogyasztást, enyhébbek lehetnek a PMS tünetei is.

A vitaminpótlást se felejtsd el

  1. A B6-vitamin a premenstruációs szindróma enyhítésére leggyakrabban ajánlott vitamin, amelynek természetes forrása a tonhal, a marha- és csirkehús, a máj, a banán vagy az ananász. Felszívódását segíti a magnézium, ezért érdemes magnéziummal vagy abban gazdag sötétzöld leveles zöldségekkel, illetve tejjel, valamint gabonafélékkel együtt bevinni.
  2. A megfelelő mennyiségű kalcium- és D-vitamin-bevitel is kifejezetten jótékony hatással van a ciklusra, segít egyensúlyban tartani a női nemi hormonok szintjét.

Szintén hasznos lehet a hormonok egyensúlyban tartására:

  • napi két evőkanál lenmag
  • megnövelt omega-3-bevitel – például szardíniából, heringből, lazacból és diófélékből

Tudtad? A mangán csökkenti a vizesedést, és a hangulatingadozásra is jótékonyan hat, illetve természetes antidepresszánsként is működik, mert megemeli a szerotonin nevű hormon szintjét. Szuper mangánforrás az ananász, a barna rizs és a málna is.

Sok magnézium

A magnéziumról már tudjuk jó ideje, hogy lazítja az idegeket és az izmokat, ezért jó hatással van a PMS és a menstruáció kellemetlen tüneteire is, úgyhogy érdemes olyan ételeket fogyasztanod, mint a spenót, kesudió, brazil dió.

Gyógynövények

Számos gyógynövény – köztük a ligetszépe vagy a barátcserje – tartalmaz olyan hasznos növényi hatóanyagokat, amelyek megkönnyíthetik például a menstruáció előtti napok terheit, és a cikluszavaros panaszok esetén is segítenek. A málnalevélből készült tea izomlazító hatásának köszönhetően mérsékelheti az alhasi görcsöket, valamint B-vitaminokat tartalmaz, amelyek enyhítik az emésztőrendszeri panaszokat, illetve az idegrendszerre ugyancsak jó hatással vannak.

Hirdetés
Viszlát cikluszavar és PMS! Helló Premens!

A cikluszavar rendezésében és a menstruáció előtti kellemetlen panaszok enyhítésében is segít a hormonmentes, koncentrált barátcserje-kivonatot tartalmazó Premens tabletta, melynek gyógynövény összetevői pozitívan hatnak a női hormonális szabályozórendszer működésére. Hatását és biztonságosságát több vizsgálat is alátámasztja. Jelenleg az egyetlen recept nélkül kapható barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer, melyet a kívánt hatás érdekében ajánlott legalább 3 hónapon át, a menstruáció alatt is szedni. A kezelés szükség esetén tovább folytatható, vagy kiújuláskor újrakezdhető. 3 havi terápiára elegendő kiszerelés is kapható.

Vény nélkül kapható, barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer
https://www.premens.hu/ 
Fotó: Phytotec Hungária Bt.

 

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

 

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top