nlc.hu
Tabuk nélkül

A soha véget nem érő PMS?!

A soha véget nem érő PMS?!

Ellentétben a cikluszavarral – ami szülés után általában elmúlik –, a PMS tünetei megjelenhetnek csak a szülés után, vagy vissza is térhetnek, ám teljesen más formában és erősséggel. A probléma viszonylag gyakori a többgyermekes, stresszes életet élő nőknél.

A PMS egyáltalán nem női hiszti, hanem egy kellemetlen, fájdalmas állapot. Egyebek mellett olyan tünetei lehetnek, mint a fejfájás, fokozott verejtékezés, ingerlékenység, mellfeszülés és hasi görcsök. Ezenkívül megjelenhetnek a bőrön pattanások, a haj zsírosabbá válhat, emésztési zavarok, szédülés és álmatlanság ugyancsak előfordulhat.

„Már megfigyeltem, hogy rendszeresen, többnyire a menstruációm előtt jelentkeznek a gondok: a bőröm katasztrófa, az arcom tele lesz pattanással, puffadok, mint egy görögdinnye, de az ingerlékenység a legdurvább. Bármin képes vagyok felhúzni magam! Már arra is gondoltam, ez valamiféle »otthonlévőkismama-depresszió«” – mesélte a fél éve szült anyuka, Kinga, aki azon szerencsések közé tartozott, akik soha nem tapasztalták a PMS-sel járó poklot. De amióta szült, a helyzete nagyon aggasztóvá vált, ezért elkeseredésében felkereste az orvosát, aki gyorsan felvilágosította. „Nem minden nő küzd ezekkel a menstruáció előtt jelentkező kellemetlenségekkel, de az viszonylag gyakori, hogy a tünetek csak a szülést követően jelennek meg. Főként a többgyermekes, stresszes életet élő nőknél jelentkezhet az ingerlékenység, a puffadás vagy a pattanásos bőr, hogy csak néhány panaszt említsek” – mondta az orvos Kingának.

Soha véget nem érő PMS

Fotó: Getty Images

„Teljesen ki voltam akadva, sosem hallottam a PMS-ről. Nem volt elég a várandósság, ami nem volt könnyű, és maga a szülés sem, most pedig a PMS. Mindenesetre nem adtam meg magam, elkezdtem jógázni, és szedtem 3 hónapig egy barátcserjekivonat-tartalmú tablettát. Ezek, úgy tűnik, segítenek” – mondta Kinga.

Tipp: A sport hatására gyorsul a vérkeringés, az emésztés, illetve a méreganyagok kiválasztása is, amelyek mind-mind segítenek a hormonális egyensúly fenntartásában, így a PMS tüneteinek csökkentésében. Például a séta, a biciklizés és a futás nagyon jót tehet. A kiegyensúlyozott táplálkozás is csökkentheti a tünetek intenzitását.

„Kettőnk közül Julcsinak született előbb kisbabája. Emlékszem, gyakran gondjai akadtak a kisfiával, és jó sok nehézség között találta meg végül anyai önmagát. Egyik délután örömmel újságolta, hogy révbe ért, és már felhőtlenül élvezi a fiával, Csongorral töltött időt. Persze elmesélte azt is, hogy a szülés után megszűntek a menstruációs görcsei, és már nem kínozza fájdalom a menzesz alatt. Akkor már én is babát vártam, és bizakodással töltött el, amit mondott. Sőt, szentül hinni kezdtem, hogy amint megszületik a kislányom, örökre búcsút inthetek az életemet minden hónapban megnehezítő PMS-tüneteknek. Mondanom sem kell, hogy ez egyáltalán nem így alakult, mert a menstruációmmal együtt visszatértek az azt megelőző pokoli napok is. A menzesz előtt újra felültem az érzelmi hullámvasútra, amelyről anyaként sem volt leszállás” – mesélte Angéla.

Hirdetés
Viszlát cikluszavar és PMS! Helló Premens!

A cikluszavar rendezésében és a menstruáció előtti kellemetlen panaszok enyhítésében is segít a hormonmentes, koncentrált barátcserje-kivonatot tartalmazó Premens tabletta, melynek gyógynövény összetevői pozitívan hatnak a női hormonális szabályozórendszer működésére. Hatását és biztonságosságát több vizsgálat is alátámasztja. Jelenleg az egyetlen recept nélkül kapható barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer, melyet a kívánt hatás érdekében ajánlott legalább 3 hónapon át, a menstruáció alatt is szedni. A kezelés szükség esetén tovább folytatható, vagy kiújuláskor újrakezdhető. 3 havi terápiára elegendő kiszerelés is kapható.

Vény nélkül kapható, barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer
https://www.premens.hu/ 
Fotó: Phytotec Hungária Bt.

 

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

 

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top