nlc.hu
Tabuk nélkül

Az életkor és a nemi hormonok, avagy ezért gyakoribbak a húgyúti és hüvelyi fertőzések 40 felett

Az életkor és a nemi hormonok, avagy ezért gyakoribbak a húgyúti és hüvelyi fertőzések 40 felett

Miért alakul ki 40 felett gyakrabban a hólyaghurut és a bakteriális vaginózis? Hogyan függ ez össze a nők testében végbemenő hormonális változásokkal? Kibogozzuk a kibogozhatatlant!

A felfázás (hólyaghurut) és a bakteriális hüvelyfertőzés tüneteinek hátterében rendszerint a bélrendszerben élő E. coli baktériumok állnak, amelyek leginkább azért szaporodhatnak és telepedhetnek meg az érintett részeken, mert a testtáj kórokozókkal szembeni védelme meggyengül.

A baktériumok elszaporodhatnak akkor is, ha elhanyagoljuk az intim higiéniát, vagy épp túlzásba visszük, és a lúgos, fertőtlenítő hatású szappanokkal lemossuk a bőrről azt a savas védőréteget, amely ellenállóvá tesz a kórokozókkal szemben. Az alhasi vérbőség (például a menstruáció vagy a szexuális együttlét) is jó táptalaj az ilyen baktériumok szaporodásának, de a fogamzásgátló szerek használata során és a gyakori partnerváltások miatt is nagyobb eséllyel alakulhat ki hólyaghurut.

A felfázás járhat gyakori vizelési ingerrel, szúrós, csípős érzéssel pisilés közben, vagy akár fájdalmas alhasi görcsökkel is, míg a bakteriális hüvelyfertőzésre a bőséges, híg, szürkés színű folyás és a kellemetlen szag jellemző.

 

Életkor vs. hólyaghurut

A női húgycső rövidebb, így a kórokozók hamarabb eljutnak a hólyagig, ezért is fordulhat elő, hogy a nőknél gyakoribb a felfázás. Idősebb korban azonban mindkét nemnél gyakoribbá válhat a húgyúti fertőzés.

Az idősödő férfiaknál a megnagyobbodott prosztata miatt a hólyagban a vizelet pangásnak indulhat, ami okán a baktériumok elszaporodhatnak, és hólyaghurut ütheti fel a fejét. A nőknél pedig negyven fölött azért jelentkezhet a felfázás, mert általában ilyenkor kezd el csökkenni a női nemi hormonok szintje, ami befolyásolja az intim szövetek mellett az alsó húgyúti szervek állapotát is.

Nők és a hüvelyfertőzések

(Fotó: Getty Images)

Mi történik pontosan?

A hüvelyben a tejsavtermelő bacilusok számára szükséges glikogén képződéséhez elengedhetetlen az ösztrogén nevű hormon. A női testben ez az első számú nemi hormon, amelynek szintje bizonyos állapotokban – leggyakrabban és legtartósabban a változókorban – visszaeshet, ez pedig a jótékony baktériumokra, ezáltal a hüvely védekezőképességére, valamint a hüvelyhám vastagságára, hidratáltságára is negatívan hat. Sajnos megnő ebben az időszakban a bakteriális hüvelyfertőzések esélye.

A változókorban tehát a hüvely szárazabbá, érzékenyebbé és sérülékenyebbé válik, a hámszövetek sorvadása pedig nemcsak a vaginát, hanem a húgyutakat is érinti. Ösztrogén hiányában a gyengülő, elvékonyodó szövetek értelemszerűen hajlamosabbak a fertőzésekre, emiatt a bakteriális hüvelyfertőzés mellett a hólyaghurut is könnyebben alakulhat ki.

Figyelem! A felfázás során a hólyagban és a húgyutakban elszaporodó baktériumok könnyedén visszafertőzhetik a hüvelyt, így visszatérő bakteriális vaginózist és felfázást okozhatnak. Ha egy évben háromszor vagy annál is többször jelentkeznek nálunk a bakteriális intim fertőzés vagy a felfázás tünetei, akkor javasolt orvoshoz fordulni.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top