Tabuk nélkül

Ha nem alszol eleget, beteg leszel (x)

Mindannyiunkkal előfordul, hogy néha rosszul alszunk, ami másnap azonnal érezteti a hatását. Ha fáradtan ébredsz, már reggel látod a tükörben a kialvatlanság nyomait, és egész nap fejfájósan kóvályogsz. Annak azonban már komolyabb következményei is lehetnek, ha hosszú távon szegődik társadul az alváshiány.

Young woman in bed covering ears with pillow because of noise

Az alvás során nemcsak az agyunk, de a testünk is regenerálódik. A 7-9 órás éjszakai alvás alatt, amelyre egy felnőttnek átlagosan szüksége van, a sejtjeink, az immun- és hormonrendszerünk, a szívünk, az agyunk is pihen. Ettől leszünk képesek másnap frissen, kisimultan ébredni, teljesíteni a fizikai és a szellemi kihívásokat, valamint ellenállni a stressznek és a betegségeknek. De vajon mi történik akkor, ha tartósan, legalább egy hónapon keresztül folyamatosan rosszul alszunk?

A szépséged is megszenvedi

Legelőször a külsődön fognak nyomot hagyni az álmatlan éjszakák. A tükörből visszaköszönő ráncok, a karikás, véreres szemek mind megbízhatóan jelzik az alvásmegvonást. Megfelelő minőségű és mennyiségű alvás hiányában ugyanis megemelkedik a stresszhormonszintünk. Márpedig a kortizol pusztítja a bőrünk feszességéért felelős kollagént. Így az arcunk petyhüdtté, fakóvá válik, ha nem alszunk eleget, és a ráncok vagy az egyéb bőrhibák is jobban látszanak ilyenkor. A vörös szemek sem csak esztétikai szempontból kifogásolhatók: kialvatlanul sokkal szárazabbá válik a szemünk, és apró szemgörcsök is jelentkezhetnek, ha pedig a szemkörnyéki vérerek gyulladása állandósul, az látásromláshoz vezethet.

Ha nem alszol, többet eszel

Azt azért nem állítjuk, hogy pusztán alvással le lehet fogyni, ám az biztos, hogy aki rendszeresen keveset alszik, az nappal jobban vágyik a szénhidrátban gazdag ételekre, nasikra. A magyarázat egyszerű: a kimerült szervezet energiát követel, amerikai kutatók vizsgálatai szerint akár 300 kalóriával is többet, mint a jól alvóké. Alvás közben ugyanis csökken a szervezetünkben a ghrelin nevű hormon termelődése, amely azért felel, hogy éhségérzetet keltsen az agyunkban. Ha nem alszunk eleget, a szervezetünk több „éhséghormont” termel, amely arra ösztökél bennünket, hogy együnk – akár sokkal többet, mint szükséges volna. Az ideális testsúly eléréséhez, megőrzéséhez tehát szintén elengedhetetlen a minőségi alvás.

Rámehet az egészséged

Bár nem szeretnénk riogatni, fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy a tartósan, hosszan fennálló alváshiány komoly testi-lelki tünetekhez, megbetegedésekhez is vezethet, éppen ezért muszáj tennünk a probléma megoldása érdekében. Tartósan fennálló alvási nehézségek esetén tehát ne halogassuk az orvoshoz fordulást! Aki nem alszik, az sokkal nehezebben viseli a stresszt, amely kezeletlenül depresszióhoz is vezethet. Emellett az érintetteknél megnő a szív-érrendszeri betegségek, a magas vérnyomás és a cukorbetegség kockázata is. Ha ugyanis mélyen alszunk, csökken a vérnyomásunk, a szívünk, amely egész nap dolgozik, lassabb ritmusra ver, és ilyenkor pihen. Az sem tesz jót a szervezetünknek, ha ennek hiányát koffeinnel vagy nikotinnal próbáljuk ellensúlyozni – nagy mennyiségben ezek szintén veszélyeztetik, károsítják az egészségünket.

Ha rosszul alszol, segít a Sedacur forte

Ha alvászavarral küzdünk, elsősorban életmódváltással és a helyes alvásrutin kialakításával tudjuk kezelni a problémát. A stresszkezelés, a rendszeres sport, az egészséges étkezés, a megfelelő hálószobai körülmények és a napirendünk mind hozzájárul az alvásunk minőségéhez. Van azonban, amikor ez sem elég, ilyenkor átmenetileg segíthetnek a gyógynövények is. A Sedacur forte olyan, a népi gyógyászatban már régóta ismert nyugtató, altató hatású gyógynövények kivonatát tartalmazza, mint a macskagyökér, a komló és a citromfű. Ez a növényi gyógyszer napközben oldja a feszültséget, este segíti az elalvást, és pihentető alvást biztosít. A Sedacur forte nincs negatív hatással a napközbeni koncentrációra és a szokásos tevékenységekre, nem befolyásolja az autóvezetéshez szükséges képességeket sem, és recept nélkül kapható a patikákban.

Vény nélkül kapható gyógyszer / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

Vény nélkül kapható gyógyszer / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL

OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT,

VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT,

GYÓGYSZERÉSZÉT!

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top